Geleceğin aşçılarına uygulamalı yemek ve baklava eğitimi

Geleceğin aşçılarına uygulamalı yemek ve baklava eğitimi

Çubuk’ta geleceğin aşçılarına uygulamalı Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları eğitimi verildi.

Çubuk’ta geleceğin aşçılarına uygulamalı Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları eğitimi verildi.

Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği (ANPADER) işbirliğinde geleceğin aşçılarına yönelik Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları eğitimi verildi.

ANPADER Başkanı Mahmut Dolmacı ve Kırıkkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği (KIRAPED) Başkanı Muhammet Sarı, öğrencilere tecrübeleri, Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları hakkında bir konferans verdi.

Konferansın ardından usta aşçılar tarafından okul mutfağında uygulamalı olarak baklava çeşitleri, yemek yapma ve sunumu eğitimi verildi.

Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Emine Yıldırım, yaptığı açıklamada, gelecek yıl aşçılığa adım atacak öğrencilerinin okulda aldıkları eğitimlerin yanında alanında uzman meslek sahibi ustaları da getirerek eğitimlerine katkı vermeye çalıştıklarını söyledi. 

Türkiye’nin en deneyimli aşçılarının okullarına gelip öğrencilere eğitim verdiğini belirten Yıldırım, ‘’Osmanlı mutfağının yetkin isimlerini burada ağırlıyoruz. Okulumuza baklava, katmer, kadayıf gibi tatlıların püf noktalarını anlatmak için geldiler. Mesleki olarak çok deneyimli insanlar. Çubuk gibi bir ilçeye böyle deneyimli insanların gelmesi bizi çok mutlu etti. Birebir uygulamalı workshop gerçekleştiriyoruz. Öğrenciler birebir yaşayarak öğreniyorlar. Televizyondan görmek ayrı bir şey bunlar şuanda birebir yapıp tadına bakmak ayrı bir şey. Böylece güzel bir eğitim gerçekleşmiş olacağız inşallah’’ dedi.

Geleceğin aşçılarına eğitim vermekten son derece mutlu olduğunu dile getiren ANPADER Başkanı Mahmut Dolmacı, amaçlarının mesleklerini tanıtmak, sevdirmek ve heveslendirmek olduğunu kaydetti.

 Türkiye’de kadın aşçıların artması için mücadele ettiklerini söyleyen Dolmacı, şunları söyledi:

‘’Diksiyonu, duruş, giyim kuşamı ile geleceğin aşçılarını Çubuk’ta görmek beni çok mutlu etti. Umarım ileride iyi birer şef olurlar. Onlarda bizim bıraktığımız bayrağı alır dalgalandırırlar, amacımız temennimiz bu. Bizim bildiklerimiz onların bildikleri olsun istiyoruz. Türkiye’de bayan aşçı yüzde 2’den yüzde 8’e çıktı. Bana göre ilerleyen yıllarda yüzde 30’a çıkacaktır. Biz bayanları yanımızda görmek istiyoruz. Türkiye’de aşçılık çok iyi bir konumda, şuanda çatır çatır yurtdışına aşçı ihraç ediyoruz. Aşçılık Türkiye’nin en iyi 10 mesleği arasında. Bizde bugün geleceğin aşçılarına tatlıların püf noktalarını öğrettik.’’

İlk defa bu kadar çok isteyerek mesleğe giren öğrencileri bir arada gördüklerini anlatan KIRAPED Başkanı Muhammet Sarı’da, kendisinin de öğrencilerine Türk mutfağına özgü sunumları ve yapılışlarını gösterdiğini aktardı.  

Okulun kendilerine sunduğu imkanlardan dolayı öğretmenlerine teşekkür eden öğrencilerden Semanur Yerli, ‘’Bu eğitimle birlikte baklavanın nasıl yapıldığını, kadayıfın ince noktalarını ya da tabakta ki sunumlarını gayet açık bir şekilde öğrendik. Çok ünlü işinin ehli ustalarımız burada, bu bizim için büyük bir şans’’ diye konuştu.

Verilen eğitimle işlerini severek yapmayı ve daha dikkatli olmayı öğrendiklerini anlatan öğrencilerden Seher Öztürk, ‘’Bu eğitim bana çok şey kattı. Bir çok şeyin yapılışını da kısa sürede öğrendim. İşimde daha dikkatli olmamı öğrendim. İleride nasıl iş yapacağım kafamda daha çok canlandı. Bize çok şeyler öğrettiler. İleride bende onlar gibi mesleğinde iyi bir aşçı olmak istiyorum’’ ifadesini kullandı.

Ustaların konuşmalarıyla kendilerine büyük bir özgüven geldiğini ifade den öğrencilerden Melike Serdi ise, ‘’Bölümümün ne kadar değerli olduğunu çok iyi anladım’’dedi. 

Konferansın ardından şef Mahmut Dolmacı, öğrencilere iyi bir baklavanın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak anlatırken, şef Muhammet Sarı’da Türk Mutfağı ve sunumlarını uygulamalı olarak anlattı.

Uygulamalı eğitimin ardından ise öğrencilere göstererek açılan baklava ve yapılan yemekler pişirilip öğrencilere ikram edildi.


2dsc00793.jpg2dsc00809.jpg2dsc00809-001.jpg2dsc00825.jpg2dsc00872.jpg2dsc01221.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.