Fotoğraflı Uygulama Yarın Başlıyor

Fotoğraflı Uygulama Yarın Başlıyor

Sigara firmalarının Danıştay'da iki kez yürütmeyi durdurma kararı aldırdığı uyarılı paketler yarın piyasaya çıkıyor.

Şirketlerin üçüncü başvurusunu reddeden Danıştay kararıyla hayata geçirilecek uygulamada 14 farklı resim kullanılacak. Paketlerde 'morgda bir ölü', 'sağlıklı ve kanserli bir akciğer', 'ölüm döşeğindeki bir hasta', 'solunum cihazına bağlanmış bir genç', 'puseti boş kalmış bir kadın' gibi resimler kullanılacak. 1 Mayıs'tan sonra üretilecek ürünlere bu resimleri koymayan firmalara 250 bin TL'den az olmamak üzere piyasaya sürülen malların değeri kadar ceza kesilecek. Türkiye'den önce paketlere uyarı koyan Kanada'da sigara içenlerin yüzde 58'i sigaranın zararları konusunda daha fazla düşündüklerini, Brezilya'daki tiryakilerin yüzde 67'si sigarayı bırakmayı istediklerini, Singapur'daki bağımlıların yüzde 28'i ise daha az sigara içtiklerini açıkladı.

Tütün endüstrisinde sigarayı cazip hale getirmek için paket tasarımları önemli bir yer tutuyor. Bunun tam tersi, resimli uyarıların kullanılması toplum bilincinin artırılmasında ucuz, basit ve etkili bir strateji olarak değerlendiriliyor. Paketlerde yer alan uyarılar, nüfusun büyük bir kesimine ulaşırken 7 gün 24 saat toplu bir halk sağlığı eğitimi vazifesi görüyor. Bir tüketici ortalama günde 20, yılda 7 bin 300 kere bu resimlere bakıyor. Kullanıcının eşi, çocukları, arkadaşları da bu resimleri görüyor. Okuma-yazma bilmeyenler için de resimli uyarılar etkin bir yöntem.

Paketlerde 'morgda bir ölü', 'kalp krizi geçirirken müdahale edilen hasta', 'sağlıklı ve kanserli bir akciğer', 'bir bebek', 'maskeli bir çocuk', 'doktor ve hastasının bulunduğu bir kare', 'sigara bağımlısı', 'efor testinde bir hasta', 'ölüm döşeğindeki bir hasta', 'sigarayı bırakmak için bir yardım eli', 'yatakta birbirine küsmüş 2 genç', 'kırışmış 2 el', 'puseti boş kalmış bir kadın' ve 'solunum cihazına bağlanmış bir genç' fotoğrafları yer alacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.