Facebook'ta Büyük Tehlike

Facebook'ta Büyük Tehlike

Yüklenen bilgilerin ne amaçla kullanılabileceğinin farkında olunmadığı Facebook'ta sürekli değişen bilgi gizliliği politikalarına dikkat etmek gerekiyor.

Yarım milyar üyeye doğru ilerleyen Facebook, sahip olduğu içerikle bütün firmaların ağzını sulandırıyor. Kullanıcılarsa belirsizlikten ve sürekli değişen bilgi gizliliği politikalarından mustarip. Cambridge Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı şimdiye dek birçok benzerinin yapılması gereken bir araştırmaya başlarlar. Hedef sosyal ağların kullanıcı bilgilerine yönelik politikalarını ortaya çıkartmaktır. Önceden belirledikleri 16 popüler sosyal ağa yarattıkları sahte profiller altında çeşitli fotoğraflar yükler ve etiketlerler. Ardından fotoğrafların tamamını silerler ve bir süre beklerler. Seçilen 16 sitenin arasında Yahoo Flickr, Google Picasa, Microsoft Spaces'in de bulunduğu dokuzunda silinen fotoğraflar siber alemin elektronik coğrafyasından tamamen kaybolur. Ancak aralarında Facebook'un da bulunduğu 7 sitedeki fotoğraflar silinmesine rağmen arama sonuçlarında çıkmaktadır. İşin garibi Facebook sitesinde kullanıcılar tarafından silinen fotoğrafların anında bütün kayıtlardan tamamen silindiğini iddia etmektedir. Daha da garibi 30 günlük bir zaman diliminin ardından da bu sonuçlar aynen sitelerde görünmeye devam eder.

Bulanık haklar

Facebook sözcüleri bu araştırmayı yalanlayamasa da dünyanın farklı yerlerinde bulunan içerik ağlarının hepsinde linklerin silinmesinin zaman aldığı iddiasıyla durumu geçiştirir. Gerçi 2010 yılında değiştirdiği politikasıyla siteye yüklenen her türlü bilginin tüm haklarının kendisine ait olduğunu ilan eden Facebook'un ‘silmiyorum' deme durumunda da kullanıcıların itiraz hakkı bulunmuyor. Sitenin içerik silmeyle ilgili yeni argümanıysa “Facebook'ta sildiğiniz bir içerik, bilgisayarınızda sileceğiniz bir içeriği çöp kutusuna atmanıza benzer. Silinmesi zaman alabilir” şekline döndü (http://getir.net/ghk ).

En büyük sorunsa kullanıcıların birçoğunun yüklediği bilgilerin kimler tarafından ne amaçla kullanılabileceğinin farkında olmaması. Diğer yandan uygulamalar ve sürekli değişen site politikaları yüzünden mahremiyet ayarlarını yönetmenin çoğu kullanıcı için fazlasıyla karmaşık olması. Bu konuda yükselen endişelerden yola çıkan 4 ABD milletvekili siteye yönelik bir inceleme başlatmış durumda.

Mevcut sorunlar arasındaki en kritik olanı siteye yüklenen fotoğraf ve videoların silinmesi durumunda yükleyen kullanıcının albümünden kalkmasına rağmen içeriğin linkinin aktif kalması. Yani karşıdaki birisinde fotoğraf ya da videonun linki varsa sitede listelenmese bile o içeriğe her zaman ulaşabiliyor.

Erezyonun belgesi

Facebook'un yıllar bazında kullanıcı sözleşmesinde kullanıcılara seçme hakkı sunmadan dayattığı kurallar sitenin üye bilgilerine yönelik fikirlerinin nasıl değiştiğini de gözler önüne seriyor.

2005: Facebook'a yolladığınız bilgiler sizin izin vermediğiniz hiçbir kullanıcı ya da web sitesiyle paylaşılmayacaktır.

2006: Facebook'a yolladığınız bilgileri herkesle paylaşmak istemiyor oluşunuzu anladığımız için bunun kontrolünü size veriyoruz. Standart politikamız mezun olduğunuz okul ve yaşadığınız bölge gibi bilgileri sınırlamaktadır.

2007: Facebook'a yolladığınız bilgiler mahremiyet ayarlarında seçtiğiniz aynı gruptaki ağlardaki kullanıcılara açık olacaktır. İsminiz, okulunuz, profil fotoğrafınız aksini belirtmediğiniz sürece Facebook aramalarında çıkacaktır.

2008: Facebook bilgilerinizi herkesle kolayca paylaşmanız için tasarlandı. Facebook'a yolladığınız herkese açık bilgiler internette Facebook'a üye olmayanlar tarafından da erişilebilir, arama motorlarından ulaşılabilir. Sitenin standart ayarı bilgileri herkese açar. Bunu isterseniz kapatabilirsiniz.

2009: Facebook'a verdiğiniz isim, profil fotoğrafı, arkadaş listesi, cinsiyetiniz, coğrafi bölgeniz, ağlarınız, kullandığınız uygulamalar ve sevdiğiniz sayfalar herkese açıktır ve kapatılamaz. Ancak isterseniz bunların aranarak bulunmasını kısıtlayabilirsiniz.

2010: Bir uygulama ya da site ile bağlantı kurarsanız sizin ve arkadaşlarınızın isimlerini, profil fotoğrafınızı, cinsiyetinizi, kullanıcı adınızı, diğer bağlantılarınızı ve paylaştığınız her türlü bilgiyi alma hakkına sahip olur. Bu sizi rahatsız ediyorsa bağlanmayabililrsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.