Estonya’da Külliye Yapılması İçin Yardım Kampanyası Devam Ediyor

Estonya’da Külliye Yapılması İçin Yardım Kampanyası Devam Ediyor

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü ‘Kardeş Müftülük Projesi’ kapsamında Estonya Müslümanları Müftülü ile kardeş olan Çubuk İlçe Müftülüğü, Estonya Müslümanları Müftüsü İldar Muhammedşin’in talebi üzerine Estonya’da cami, Kuran kursu, konferans salonu,

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü ‘Kardeş Müftülük Projesi’ kapsamında Estonya Müslümanları Müftülü ile kardeş olan Çubuk İlçe Müftülüğü, Estonya Müslümanları Müftüsü İldar Muhammedşin’in talebi üzerine Estonya’da cami, Kuran kursu, konferans salonu, ofis, kütüphane gibi sosyal donatı alanlarından oluşan büyük bir külliye yaptırmak için girişimler devam ediyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Estonya’da Kültürlerarası Ticaret ve Eğitim Derneği'nin açılışını yaptığı gün Estonya Müftüsü Ildar Muhhamedsin ile de görüşmüş ve görüşmede Estonya Müftüsü Ildar Muhhamedsin’in cami isteği gündeme gelmişti. O gün verilen destek sözünün ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında Estonya Müftülüğü ile Çubuk İlçe Müftülüğü Kardeş Müftülük ilan edilerek cami ve külliye yapılması çalışmaları başlatıldı.

Estonya’da yapılacak külliye ile ilgili Tarihi Bekir Ağalar Konağında düzenlenen toplantıya Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, İlçe Müftüsü Bilal Kara, Çubuk Dernekler Federasyonu Recep Taş, Ak Parti İlçe Başkanı Av. Baki Demirbaş, Estonya Çubuk Dostluk Külliyesi yürütme heyeti, sivil toplum kuruluş temsilcileri, işadamları, belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı. 

Toplantıda Çubuk İlçe Müftüsü Bilal Kara ve Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve işadamlarına Estonya ve yapılacak külliye hakkında slayt eşliğinde bilgi verdi. Daha sonra Estonya Müslümanları Müftüsü İldar Muhammedşin’in yardım çağrısını bildiren görüntüsü izlettirildi. 

Sırayla söz alan diğer katılımcılarda görüş ve önerilerini sunduğu konuşmaların ardından Estonya’da yaşayan Müslümanlarla ilişkilerin geliştirilmesi ve yapılacak külliye ile ilgili yardım toplanmasına karar verildi.

Kampanyaya ilk olarak toplantıya katılanlar bağışta bulunurken, külliye için gereke 280 bin Euro’nun toplanılması için esnaflardan, işadamlarından ve sivil toplum kuruluşlarından yardım istenilmesine karar verildi.

Çubuk halkının yardımsever ve hayırsever olduğunu söyleyen Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, gitti her yerde Çubuk’u tanıtırken hep bu şekilde tanıttığını belirterek, şunları söyledi:

“Çubuk’ta çalışmaya başladığım günden bu tarafa Çubukluları tanıtırken yakınlarıma hep şunu söylüyorum, ‘Anadolu insanının mayası, Anadolu insanının temeli olan yardımsever insanların bulunduğu, hayırseverlerin bol olduğu bir yerdir’ diye tanıtıyorum. Bu yardım işi Hz. İbrahim’in ateşe atıldığında kuşun gagasında su taşımasına benziyor.  Yani kuşa soruyorlar, ‘Sen ne yapmak istiyorsun, gaganda bir damla suyla ateşi söndüreceğini mi zannediyorsun? O da, olsun diyor benim tarafım belli olsun’ diye cevap veriyor. Bizim de tarafımız bu külliyeyi yaptırmak, burada güzel bir hizmet için insanlar bir araya geldiler. Bizler şanlı bir ecdadın torunlarıyız, işte Selçuklu Anadolu’yu imar etmiş, Osmanlı Anadolu’yla birlikte Asya’ya ve Avrupa’ya imar etmiş ve oralarda bir sürü yapılar yapmışlar. Gittiğimiz her yerde Avrupa’da olsun, Balkanlarda olsun Osmanlı eserlerini görmekten mutlu oluyoruz, değil mi? Ecdadımız bunları yapmış diye gurur duyuyoruz, değil mi? Şimdi de bizden buna benzer bir şey bekleniyor. İnşallah bizlerde bir eser bırakacağız.”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilçe Müftülüğüne bir görev verildiğini ifade eden Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, o görevi ilçedeki herkesin birlikte hareket ederek sahiplendiğini ve ellerinden geldiği kadar yardım etmeye çalıştığını kaydetti.  

Geçmişte ecdadın yaptığı gibi Avrupa’da İslam’ın gelişmesi için bir harç da, bir tuğla da benim olsun diye hareket ederek herkesin yardıma koştuğunu aktaran Başkan Acehan, “Estonya’da bir cami ve ona bağlı dini sosyal tesislerin oluşturulması için Diyanet İşleri Başkanlığımızın Çubuk Müftülüğü adına bir görevlendirmesi var. Bizde bu görevi kendi görevimiz telakki ederek Çubuk Kaymakamımız, Belediye Başkanlığımız, müftülüğümüz, buradaki sivil toplum kuruluşlarımız ve esnaflarımız, bu akşam hep beraber birlikte olduk ve burada yapılan bu toplantı ile bu işin ilk adımını da attık. Tabi orada yapılacak olan bu külliye yaklaşık olarak 260 bin Euro civarında bir rakama tekabül ediyor. Biz bu miktarı toplayabilmek için başta camilerimizde olmak üzere tüm Çubuklulardan yarım talep edeceğiz. Biz arzu ediyoruz ki Estonya’daki Müslümanlara İslami tebliğe, İslami gelişmeye bir harç, bir tuğlada bizden olsun diye herkesin katılmasını bekliyoruz. Bu işin azı çoğu olmaz, gönül rızası ile buradaki bütün kardeşlerimizin yardımlarını bekliyoruz. Bugün burada bu yardımı veren bütün esnaflarımıza, Çubuklu kardeşlerimize ben teşekkürlerimizi sunuyorum, Allah hayırlarını kabul etsin diyorum” diye konuştu.   

Kampanya’nın 6 ay devam edeceğini vurgulayan Çubuk İlçe Müftüsü Bilal Kara ise, “Burada gördük ki bu hayırlı işin oraya yaptırılması, sonuca erdirilmesi için herkesin iştiyakla bu konuda birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu gördük ve bu bizi çok memnun etti. İnşallah kampanya neticesinde elde edeceğimiz meblağa göre yapa bilirsek orada bir cami, yanında bir Kuran Kursunu, bir konferans salonu ve ofislerinden oluşan bir külliye yapacağız” dedi.

Kedisi ile birlikte birçok değerli işadamının kampanya için toplantıya katıldığını hatırlatan işadamı Ahmet Öztürk’de, “Öncelikle böyle bir önemli davet için çağırıldığımızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Geçmişte ecdadımızın bu anlamda yapış olduğu bir çok örnekler var. İnşallah bize bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından makbuz karşılığında yardım toplanırken, toplantı sonra erdi. 

2img_1069.jpg2img_1071.jpg2img_1064.jpg2img_1061.jpg2img_1059-001.jpg2img_1055.jpg2img_1047.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum