Esnaflığın projesinde 'Yıldırım Beyazıt' farkı!

Esnaflığın projesinde 'Yıldırım Beyazıt' farkı!

Sektör Analizleri projesinde işbirliğine gidilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Gıda Sektörü'nde yapacağı çalışmalarla projeye destek verecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından Bakan Nurettin Canikli’nin önderliğinde Esnaf ve Sanatkarlara yönelik düzenlenen projede işbirliği yapılan üniversitelerden birisi de Yıldırım Beyazıt Üniversitesi oldu. Projeye Gıda sektöründe analizleriyle destek olacak olan Türkiye’nin çiçeği burnunda üniversitelerinden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğanprojeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni bir üniversite olmalarına rağmen özellikle kamu kurumlarıyla yapılan birçok projede yer aldıklarını dile getiren Doğan, üniversite olarak projede yer alma gerekçelerini ve projenin esnaflara neler kazandıracağını Haber 7 mikrofonlarına anlattı.

-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi genç bir üniversite olmasına rağmen birçok önemli projeye destek oluyor. Öncelikle bu projede yer alma sebebinizi öğrenebilir miyiz? Bu proje esnaf ve sanatkarlara neler kazandıracak?

-Esnaf ve sanatkarlarla ilgili çok sayıda proje için yoğun çaba sarf ediliyor. Esnaf ve sanatkarlar bizim toplumumuzun hamurunu oluşturan geleneğimizden belki de sanayimizin en güçlü kısmını oluşturan insanlar. Bununla birlikte son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmeler sanayinin büyümesi ve fabrikasyon haline dönüşmesi nedeniyle bugün  esnaf ve sanatkarların değişen piyasa şartlarına ayak uydurması giderek zorlaşmakta. Bu proje kanaatimce bugüne kadar sektörel analiz anlamında en geniş çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Esnaf ve sanatkarlar için anayasa da var olan hükme göre zaten devletin esnaf ve sanatkarları koruma gibi bir sorumluluğu var. Ancak bu kadar büyük çapta sektörel bir analiz çalışması bugüne kadar yapılmamış.

“Esnaf çocuğu olduğum için bu projenin benim için ayrı bir anlamı var”

İşte böyle bir proje içerisinde yer almaktan Yıldırım Beyazıt üniversitesi olarak gurur duyuyoruz.  Tabi bu projenin benim için büyük bir anlamı var. Ben esnaf bir ailenin çocuğuyum babamda uzun yıllar esnaf olarak görev yaptı esnaf olarak yöneticilik yaptı. Esnaf ve sanatkarların dertlerini her zaman bizim bulunduğumuz ortamda konuşuldu.

“Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak 100’ün üzerinde devam eden projemiz var”

Yıldırım Beyazıt üniversitesi sizin de belirttiğiniz gibi genç bir üniversite fakat kamu kurumlarıyla çok sayıda proje yürütmüş ve yürütmekte olan bir üniversite. 100’ü aşkın devam eden projemiz var. Özellikle rekabet araştırmaları merkezi 3 yıl önce üniversitemizde kuruldu. Bu kurul merkezi olarak çok sayıda proje yürütüyor. Bu projenin esnaf ve sanatkarları 2023 vizyonuna yönelik  hazırlamak, gelişen teknolojiye, gelişen ekonomik şartlara uyum sağlamak için çok değerli proje olduğunu düşünüyoruz. Bu projede yer almaktan da oldukça mutluluk duyuyoruz.

-Esnaflar gelişen teknolojiye uyum sağlamalı dediniz. Bu projeden sonra beden gücünün yerini teknoloji mi alacak?

- Esnaf ve sanatkar aslında ağırlıklı olarak işlerini çok küçük yatırımlarla beden gücü ile yürütüyor. Nüfusun %10 ila %15’lik bir kısmına aslında aile fertleriyle birlikte hitap ediyor. Bu yüzden esnaf ve sanatkarı sadece ekonomik  faaliyet  yürütüyor gibi görmekten ziyade toplumun sosyal ve kültürel özelliklerini de daha doğrusu toplumun nabzını tutma anlamında büyük bir görev ifa etmekte olduğunu söyleyebiliriz.  

‘Esnaf ve Sanatkar güçlü olursa toplum güçlü olur’

Esnaf ve sanatkarların güçlü olması aslında toplumun güçlü olması  anlamına geliyor. Fakat değişen ekonomik şartlar gelişen üretim  şartları  esnaf ve sanatkarı zor durumda bıraktı.

İşte bu projede hedeflenen  mevcut durumu tespit etmek ve yapılacak bir analiz ile birlikte esnaf ve sanatkarları yeni koşullara uydurabilmek. Bu çalışma sonucunda hangi önlemlerin alınması gerektiği ile ilgili projenin tamamlanmasından sonra hem  kamu kurumlarına hem de kamuoyuna  bir sonuç  bildirilir. 

emre.ozcan@haber7.com

https://www.haber7.com/egitim/haber/1341961-esnafligin-projesinde-yildirim-beyazit-farki

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.