Eski Kerpiç Evleri Maketle Yaşatıyorlar

Eski Kerpiç Evleri Maketle Yaşatıyorlar

Çubuk'ta Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursta, unutulmaya yüz tutan eski kerpiç evlerin maketleri yapılıyor.

Çubuk Halk Eğitim Merkezinde açılan kursta, eski kerpiç evler, maketleri yapılarak ölümsüzleştiriyor.

Çubuk Halk Eğitim Merkezince açılan kursta, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar köylerde bulunan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan kerpiç ev ve iş yerlerinin maketleri yapılıyor. Eğitim gören 15 kursiyer, yaptıkları maketlerle, kerpiç evlerin unutulmamasına ve gelecek nesile taşınmasına çalışıyor.

Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Özdemir, yaptığı açıklamada, bugüne kadar hayalini kurduğu ve çocukluk yıllarının geçtiği kerpiç evleri yaşatmak amacıyla kurs açmanın sevincini ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kursta Halil Basri Uluğ'un uygulamalı olarak kursiyerlere maket yapımını öğrettiğini anlatan Özdemir, 'Kursta, hem doğadaki ürünler kullanılarak maket yapma teknikleri öğretiliyor hem de eski ve unutulan yaşam kültürlerimiz gelecek nesile aktarılmış oluyor. Çok güzel eserler ortaya çıktı. Çok güzel başarılı sonuçlara ulaşıldı. Burada yapılan ürünlerle inşallah güzel bir sergi açacağız.' dedi.

Uluğ ise geçmişin sanatı ve kültürünü gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla, bilgi ve birikimini insanlara öğretmekten mutlu olduğunu dile getirdi.

Kursta maketlerin yapımında başından sonuna kadar doğal malzemeler kullanıldığını anlatan Uluğ, 'O devirlerde köydeki bir evin yapım aşamasında ne kullanıldı ise aynısını bu maketlerde kullandık.' diye konuştu.

- 'Çocukluğumuzda bu damlarda oynardık, hayaller kurardık'

Çocukluğunda yaşadığı evin aynısının maketini kursta yapmanın sevincini yaşadığını söyleyen kursiyerlerden Osman Özbaş da doğup büyüdüğü ancak yıkılan kerpiç evi, yaptığı eser sayesinde hem çocuklarına hem de torunlarına gösterebileceğini aktardı.

İnsanların nereden nereye geldiğini unutmaması gerektiğine işaret eden Özbaş, 'Çocukluğumuzda bu damlarda oynardık, hayaller kurardık. Evlerimizin hasretini, özlemini duyduğum için bu kursa başladım. Yaptığım bu eserler hatıra olarak kalacak. Nasip olursa torunlarıma kalacak ve onlar 'babam veya dedem bu evlerde oturmuş' diyecekler. En azından nerelerden bu durumlara geldiğimizi görmüş olacaklar.' ifadelerini kullandı.

Maketleri yaparken o günleri yaşadığını dile getiren kursiyerlerden Mahmut Soybir ise eski günleri hatırlamak ve tekrar yaşayabilmek adına kursa başladığını, maketleri yaparken adeta çocukluğuna geri döndüğünü söyledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.