Eski Belediye Başkanının İsimi Caddeye Verildi

Eski Belediye Başkanının İsimi Caddeye Verildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi aldığı kararla henüz isimleri olmayan caddelerin isimleri Veli Neşeli ve Emin Arıkan Caddeleri olarak isimlendirildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyelerinden Harun Olmuş ve Aladdin Bezci, Nurdan Çoban ve Mustafa Demir tarafından verilen önergeyle Belediye Meclisi İsimlendirme Komisyonu tarafından daha önce ismi olmayan caddelere verilen isimler karara bağladı.

Yıldırım Beyazıt Mahallesi Yıldırım Beyazıt Çubuk Yerleşkesi ile İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ortasından geçen yeni caddeye geçtiğimiz yıl hayata gözlerini yuman Çubuk Belediyesi eski Başkanlarından Veli Neşeli’nin adı verildi.

Öte yandan Barbaros Mahallesi Ada 1 ve Fedekar 3 Sokaklarını Karagöl Caddesine bağlayan yeni caddeye de yine geçtiğimiz yıllarda hayata gözlerini yuman Çubuk’un eski öğretmenlerinden Emin Arıkan’ın ismi verildi.

Veli Neşeli Kimdir?

Veli Neşeli 1933 yılında Çubuk’a bağlı Camili Mahallisinde dünyaya gelmiş. Veli Neşeli 3 kız 3 erkek kardeşten en büyüğüdür. Babası Satılmış, Annesi Akkız olan Neşeli, 4 çocuk babasıydı.

1940 yılında ilkokula Camili de başlayan Veli Neşeli, ilkokulu Camili İlkokulunda tamamlamıştır. İlkokul öğretmeninin babasına ısrar etmesiyle 1947 yılında şimdiki Çubuk Lisesi’nde ortaokul’a başlayan Neşeli, babasının sen okuyup öğretmen olacaksın diyerek ısrar etmesiyle başarılı bir ortaokul döneminden sonra 1950 yılında o yılların önemli okullarından Hasanoğlan öğretmen Lisesi’ne başladı.

Hasanoğlan Öğretmen lisesini 1955 yılında başarıyla bitirip  öğretmen olarak 1956 yılında Kalecik ilçesine bağlı Kozağı Mahallesi’nde öğretmen olarak başladı. Öğretmenlik yanı sıra arıcılık ve hayvancılıkla uğraşıp kendini iyi bir şekilde geliştiren Neşeli, 1960 yılından sonra Miğre, Sirkeli, Dumlupınar’da öğretmenlik yaptı.

Uzun süren öğretmenlik yıllarının ardından 1974 yılında Yavuz Selim İlkokuluna okul müdürü olarak atanan Neşeli, 2 yıllık okul müdürlüğünün ardından sırayla Çubuk Halk Eğitim Müdürlüğü’ne ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevleri yaptı.

Eğitim yılları içerisinde birçok hizmetlerde bulunan Neşeli, emekli olduktan sonra 1984 yılında kurulan Anavatan Partisi’ne kurucu ilçe başkanı olarak seçildi. Yine aynı yıl Anavatan Partisi’nden 1984 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olan Neşeli, büyük bir farkla belediye başkanı olarak seçildi. Çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle 1,5 yıl belediye başkanlığına ara vermek zorunda kalan Veli Neşeli, makamını Ömer Ateş’e devretti.

Tedavisinin ardından tekrar göreve dönen Neşeli, yaklaşık bir yıllık belediye başkanlığı döneminden sonra Anavatan Partisi’nden 9. Sırada milletvekili aday adayı olduysa da aday olamadı.

Neşeli, belediye başkanlığının yanında 1986 yılında Çubuksporu’a verdiği destekle 3. Lige çıkararak Çubukta sporun ve Çubuk’un adını Türkiye’de duyurmayı başardı. Daha sonraki yıllarda yeniden belediye başkanlığına aday olsa da seçimi kaybedip Doğru Yol Parti’nden aday olan Ali Yurt’a belediye başkanlığına bırakmak zorunda kaldı.

1990-2000 yılları arasında arıcılık yapan Neşeli, 2010 yılında ağır bir ameliyat geçirdi. İlçe önemli hizmetlerde bulunan Neşeli, 2014’ün Kasım ayında 81 yaşında vefat ederek, hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Emin Arıkan Kimdir?

Merhum öğretmen Emin Arıkan Karaman ilinin Ermenek kazasında 1913 yılında doğmuştur.

Ermenek’in köklü ailelerinden Hacı sofular sülalesinden olan Emin Arıkan’ın Babası Öğretmen Hacı Abdullah Bey annesi Zahide Hanımdır. İlk ve Orta tahsilini Ermenek’te tamamladıktan sonra Konya öğretmen okuluna devam etmiş ve Konya öğretmen okulunun pedegoji bölümünden mezun olmuştur.

Öğretmenlik mesleğine kura ile atandığı Giresun’un şuandaki Espiye kazasındaki Yatılı Bölge İlkokulunda başlamış ve burada 22 sene yatılı bölge Başöğretmenliği yapmıştır.

Espiye’deki görevi sırasında halkın aydınlatılması için eğitim ve öğretimin devam ettiği saatler dışında geceleri parasız okuma yazma kursları ile halkın gelir seviyesini yükseltmek için Tavukçuluk, Arıcılık  üzerinde  kurslar açmış halkın bilinçlenmesi yanında gençliği kötü alışkanlıklardan kurtarmak için Espiye Spor Futbol Kulübünü kurmuştur.

Ermenekli nüfus müdürü Şifa Şahin beyin kızı Naciye hanımla evlenmiş ve 3 erkek çocuğu vardır.

1956 yılında Ankara’nın Çubuk ilçesi Yıldırım Beyazıt ilkokuluna tayini çıkan Arıkan, Yıldırım Beyazıt ilkokulundaki öğretmenliği yanında Çubuk Ortaokulunda da öğretmenlik yapmıştır.

Çubuk’un şuan ki büyük Cami yanındaki iki katlı eski ortaokul binasının ihtiyaca cevap vermemesi üzerine eski adı ile Çubuk Ziraat Bahçesi olarak anılan şuandaki eski Çubuk Ortaokulu ve Lise binasının arsasını temin ederek, şuanda da halen Çubuk Lisesi olarak hizmet veren binayı ortaokul ve onun karşısına da yatılı öğrenciler için pansiyon yapılması yönünde eski belediye başkanlarından rahmetli İzzet Korman beyle birlikte çalışmalar yapmıştır. Ayrıca Çubuk Gençliğinin kahve köşelerinden kurtarılması için Çubukspor Kulübünü kuran Arıkan, bir süre Çubukspor kulübü başkanlığı da yapmıştır.

Çubukspor’a gelir getirmek ve kulübün kendi ayakları üzerinde durabilmesi için şuan Çubuk Belediye Başkanlık binası olarak hizmet veren taş binayı tek katlı olarak yaptırmış bir tarafı şehir esnaf kulübü diğer tarafı ise lokanta işletmeciliği ile bina içindeki büyük salonunda bilardo ve masa tenisi oyun salonu olarak Çubuk gençliğinin hizmetine sunulmasını sağlamıştır.

1973 yılında öğretmenlikte 40 yıllık hizmetini tamamlayarak Yıldırım Beyazıt İlkokulu öğretmenliğinden emekli olan Merhum Emekli öğretmen Emin Arıkan, 20 Ağustos 1983 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 70 yaşında vefat ederek, hakkın rahmetine kavuşmuştur.

emin_arkan_caddesi-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.