Esenboğa'nın adı değiştirilemez

Esenboğa'nın adı değiştirilemez

BM Türk Derneği Başkanı Avukat Rahmi Kumaş, Esenboğa Havaalanı'nın adının "Turgut Özal Havaalanı" olarak değiştirilemeyeceğini savundu.

Rahmi Kumaş yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Suudi Arabistan'a giderken Esenboğa'ya Turgut Özal adının verilmesi düşüncesinde olduğunu söylediğini hatırlattı. Havaalanlarının adlarının Bakanlar Kurulu Kararıyla konulduğunu, İzmir'deki havaalanına Adnan Menderes adının ise yasayla konulduğunu belirten Kumaş, "Bu da Özal'ın kendi çoğunluğuyla parlamentoya fonksiyon gasbı yaptırdığını gösterir" dedi.

BM Türk Derneği olarak Esenboğa'ya İsmet İnönü, Malatya Erhaç havaalanına İsmet Paşa, Trabzon havaalanına ise Hasan Saka adları konması önerisini 1999'da Başbakan olan Bülent Ecevit'e resmen yaptıklarını belirten Rahmi Kumaş, daha sonra 2000, 2001 yıllarında başvurularını yenilediklerini kaydetti. Ecevit'in 12 Mart döneminde kendisi için " çünkü ben onu memnun etmeye kalkışırsam, memlekete yararlı işler yapan bir insan durumundan çıkacağıma inanıyorum" diyen Ferit Melen'in adını Van havaalanına verdiğini kaydeden Kumaş, "Politikada kendisini koruyup büyüten İnönü'ye bu sıcaklığı göstermedi. Bunu değerlendirecek olan tarihin mahkemesidir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da aynı başvuruyu yaptıklarını anlatan Kumaş şöyle dedi:

"Bu durum karşısında telefonun patenti konusunda Elisha Grap, Alexander Graham Bell arasındaki davada olduğu gibi önce başvuran Bell olduğu için nasıl davayı kazandı ise, biz de 1999'dan bu yana Ankara-Esenboğa, Malatya-Erhaç, Trabzon havaalanları için başvuruda bulunduğumuzda davayı açarız ve kazanırız . Davayı kazanacağımızın bir kanıtı da Başbakanlığa yaptığımız başvuruya gelen yanıttır. Bu yanıt gerekçedir. Gerekçeyi İnönü için kullanmak, Özal için yok saymak hiçbir yargı katında geçerli olamaz. Ankara Esenboğa'ya İsmet İnönü, Malatya-Erhaç'a İsmet Paşa, Trabzon'a Hasan Saka adları verecek hükümetleri göreceğiz."

Bu arada Rahmi Kumaş, 2007 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden, havaalanları isimlerinin değiştirilmesi konusunda kendisine gelen bir yazıyı da basına dağıttı. Buna göre DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakan, Kumaş'a gönderdikleri yanıtta, "Uluslar arası uçuşlara da açık olan söz konusu hava alanlarının isimlerinin değiştirilmesi, bürokratik işlemlerin yeniden yapılması, uluslar arası yayınlarda düzeltme, elektronik tablolarda düzeltme zarureti doğuracaktır. Bunun yanı sıra bir havaalanı adının değiştirilmesi işlemi ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile olabilmektedir. Örneğin Van Havaalanının ismi Ferit Melen Havaalanı olarak Bakanlar Kurulu'nun 20 Ağustos 2001 tarihli kararıyla değiştirilmiştir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum