'Ertesi gün hapları'ndan kullanmak tehlikeli mi?

'Ertesi gün hapları'ndan kullanmak tehlikeli mi?

Eşimle hiçbir doğum kontrolü kullanmadan ilişkide bulundum. Çocuk olmasını şimdilik istemiyoruz. Hemen yapabileceğimiz bir şey var mı? Ama bunun için kullanılan haplar hakkında da iyi şeyler duymadım. Ne önerirsiniz? Ceren C. Anamur.

Eşimle hiçbir doğum kontrolü kullanmadan ilişkide bulundum. Çocuk olmasını şimdilik istemiyoruz. Hemen yapabileceğimiz bir şey var mı? Ama bunun için kullanılan haplar hakkında da iyi şeyler duymadım. Ne önerirsiniz? Ceren C. Anamur


Ceren Hanım, ilk günler içerisinde kadınlar tarafından yapılabilecek çok şey var. Gelin soru cevap şeklinde cevaplayalım.

* Acil doğum kontrolü hangi durumlarda yapılabilir?
Acil doğum kontrolü yöntemleri, korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadınların hamile kalmasını önlemek için kullanılır. Bu yöntemler düzenli ve devamlı doğum kontrolü için kullanılmamalıdır. Bunun için diğer doğum kontrol yöntemleri daha etkilidir. Sizin için uygun olanı doktorunuz ile konuşmalısınız. Acil doğum kontrolü şu durumlarda önerilmektedir: Cinsel ilişki zamanında hiçbir korunma yöntemi kullanmadıysanız, zorla cinsel ilişkide bulundunuz ise, prezervatif yırtılır veya delinirse, zamanında geri çekme yapılamadıysa ve iki veya daha fazla gün doğum kontrol hapını almadığınızda.

YUMURTA TUTUNMAZ

* Bu yöntem nasıl işe yarar?
Acil doğum kontrolü, yumurtlamayı engelleyerek, spermin yumurta ile buluşmasını engelleyerek veya döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını önleyerek etki gösterir.

* Kaç tür yöntem vardır?
İki türü vardır: acil doğum kontrol hapları ki bunlara ertesi gün hapı deniyor ve rahim içi araçlar. Haplar, normal doğum kontrol haplarının içerdiğinden daha fazla miktarda hormon içerir. Bu haplar da iki çeşittir. Bir kısmı özel olarak sadece ertesi gün kullanılmak için hazırlanmıştır. Diğerlerinde normal doğum kontrol haplarının sayısı arttırılmıştır. Rahim içi araçlar ise, doktor tarafından, korunmasız cinsel ilişkiden sonra 5 gün içinde rahme yerleştirilen, T şeklinde plastik cihazlardır. Bunlar daha sonra adet görülünce çıkarılabilir veya 10 yıla kadar süreyle doğum kontrolü için yerinde bırakılabilirler.

İLK ÜÇ GÜN ALINABİLİR

* Haplar nasıl alınmalı?
Haplar korunmasız ilişkiden hemen sonra ve en fazla 72 saat içerisinde alınmalıdır. Eğer alındıktan sonra kusarsanız, aynı dozda tümünü tekrar almalısınız.

* Ertesi gün hapları cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur mu?
Hayır. Sadece hamile kalmanızı önleyecektir. Hastalıklardan korunmak için prezervatif (kondom) kullanılmalıdır.

* Aldıktan sonra neler olabilir?
Seyrek de olsa bulantı ve kusma olabilir. Bir sonraki adet döneminiz daha erken veya geç başlayabilir. Adet kanamanız da aynı şekilde farklı olabilir. Eğer bir sonraki adet döneminizden önce cinsel ilişkide bulunacaksanız mutlaka başka bir doğum kontrol yöntemi de kullanmalısınız. Sonraki üç hafta içerisinde adet görmezseniz bir gebelik testi yaptırınız.

* Ertesi gün hapları her zaman işe yarar mı?
Ertesi gün hapları yüzde 90 ihtimalle gebe kalmayı engeller. Rahim içi araçlar ise yüzde 99 önleyicidir. Hapları ne kadar erken alırsanız, o kadar fazla etkili olacaktır.

* Ertesi gün haplarının size veya hamile kalırsanız bebeğe zararı dokunur mu?
Hayır. Böyle bir bulgu yoktur, bebeğe zarar vermeyecektir. İkiz gebelik veya düşük riski de söz konusu değildir.

Kaynak: Sabah

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.