ERASMUS + MESLEKİ EĞİTİM STRATEJİK ORTAKLIK PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA TOPLANTISI...

ERASMUS + MESLEKİ EĞİTİM STRATEJİK ORTAKLIK PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA TOPLANTISI...

NecVET projesinin kapanış ve yaygınlaştırma toplantısı Büyük Anadolu Hotel'de Yapıldı.

Şuayip YAMAN

 

Türk Ulusal Ajansı tarafından 2014-2016 yılları arasında desteklenen ve Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce uluslar arası koordinasyonu gerçekleştirilen “ERASMUS + Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık projesinin yaygınlaştırma toplantısı Büyük Anadolu Hotel’de yapıldı.

Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uluslar arası koordinasyonunda yürütülen ve 5 ülkeden 6 mesleki eğitimle ilgili kurum/kuruluşu biraraya getiren "Mesleki eğitim kurumları ve işgücü piyasası için güçlendirilmiş işbirliği olanaklarına yeni yaklaşımlar" (New approaches to strengthened cooperation facilities for VET institutions and labour market) NecVET adlı Erasmus + Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık projesinin kapanış ve yaygınlaştırma toplantısı Büyük Anadolu Otelde düzenlenen ve mesleki eğitimde yerel, bölgesel ve ulusal aktörleri biraraya getiren bir organizasyonla gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Gülşen CEVİZ PINARBAŞI ‘nın yaptığı toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan yaptığı açılış konuşmasında, “Saygıdeğer konuklar; 2 yıl süren projenin kapanış toplantısına hoş geldiniz.

 

Çok yoğun 5 ülkenin 6 ortağı ile yapılan bir toplantı 5 yıl sürdü.

 

Ülkemiz açısından çok güzel çıktılar ortaya kondu. Fikri ve teknik çıktılar ülkemizin gelişmesine dostluklara ve güzel arkadaşlıklara vesile oldu. Çok güzel zaman geçirdik. Emeği geçenlere teşekkür ederim.”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Uluslararası Projeler Birimi Sorumlusu Dr. Taner Aşçı, “NecVET Projesinin, “Fikri Çıktılarının Tanıtımı” ile ilgili sunumunda şu konulara yer verdi;

 

T Projesi

- Erasmus + programı

- 5 ülke

- 6 kurum/kuruluş ya da organizasyon

- 2014-2016 yılları

Uluslar arası koordinasyon: Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

 

Projenin amacı: NecVET projesinin amacı mesleki eğitimin temel aktörleri olan Mesleki Eğitim Kurumları ve İş Gücü Piyasası arasında karşılıklı etkileşimi aktif kılacak araştırma çalışmaları yoluyla, işbirliğini güçlendirmeye katkı sağlamaktır.

 

Proje Ortakları:

 

İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi – Eğitim Teknolojileri Enstitüsü (CNR-ITD)- Palermo / İtalya

 

2nd EPAL of Trikala (Meslek Lisesi)- Trikala / Yunanistan

 

Orka Danışmanlık-Lodz / Polonya

 

İspanyol Eğitim Kurumları Konfederasyonu (CECE) – Madrid / İspanya

 

Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi – Ankara / Türkiye

 

Temel Faaliyetler

 

-Ulus ötesi Proje Yönetim Toplantıları

-Trikala – Yunanistan

-Madrid – İspanya

-Lodz – Polonya

-Palermo – İtalya

-Ankara – Türkiye

Ulus ötesi Proje Yönetim Toplantıları : Proje yönetimi ve dokümantasyon, En az 1 mesleki eğitim kurumu ziyareti, En az 1 işletme ziyareti, Yerel ve bölgesel yöneticilerin ve eğitim aktörlerin ziyareti      

 

Yaygınlaştırma Faaliyetleri : Yerel planlama ve tanıtım çalışmaları, Bölgesel tanıtım faaliyetleri, Uluslararası etkinlikler

 

Fikri Çıktılar: NecVET ülkelerindeki mesleki eğitimin mevcut durumu analizi, İşgücü Piyasası Beklenti Anketi, Anket sonuçları grafik analizi, Mesleki alan ve dalların karşılaştırma çalışması, Karşılaştırılan dalların mezuniyet için gerekli asgari yeterliliklerine ilişkin mesleki bilgilendirme kitleri, NecVET projesi sonuçlarını içeren uluslar arası makale

 

NecVET Ülkelerindeki Eğitim Sistemleri Mevcut Durum Analizi : Özel de mesleki eğitim sistemleri olmak üzere tüm eğitim sistemleri, Eğitim sistemlerinin temel yapısı, Mesleki Eğitim Sistemlerinin tanıtımı, Arka plan (5 yıllık göstergeler), Mesleki Eğitim kurumlarının mevcut durumu, Mezuniyet sonrası istihdam olanakları, Mezuniyet sonrası izleme mekanizmaları, İş gücü piyasası ihtiyaçlarına genel yaklaşım, Kaynakça         

 

İşgücü Piyasası Beklenti Anketi:

 

Amaç: Yerel seviyede işgücü piyasasının mesleki eğitim kurumlarından beklentilerini tespit edebilmek: 5 ülke, 10 sektör, Her sektörden (alan) 10 işletme, Her ülkede 100 işletme olmak üzere toplam 500 işletme

 

Araştırma çalışması iki bölümden oluşur: Mesleki yeterlilikler – 10 önerme, Temel yetenekler  –  12 önerme

 

İşgücü Piyasası Beklenti Anketi:

 

Değerlendirme biçimi: Kesinlikle katılmıyorum, Katılmıyorum, Kararsızım, Katılıyorum, Kesinlikle katılıyorum.

 

Uygulama Alanı : İspanya – Madrid, İtalya – Palermo, Polonya – Lodz, Türkiye – Çubuk / Ankara, Yunanistan - Trikala

Hedeflenen sektörler : Sağlık, Elektronik ve Elektrik, Bilgi İletişim Teknolojileri, Tekstil, Mekanik,İnşaat,Tarım,Turizm, İş ve Yönetim, Kozmetik.

 

Anket Sonuçlarının Grafik Analizi: Beklenti anketi çalışması ile elde edilen tüm değerler ülke ve sektöre göre sınıflandırılmış ve grafik analizi yapılmıştır.

 

Araştırma çalışmasının sonuçlarına hızlı ve kolay anlaşılır şekilde erişime olanak sağlayan çalışma kaynak materyal olarak hazırlanmıştır.

 

Mesleki Bilgilendirme Kitleri: Alan ve dalların karşılaştırılması ile elde edilen veriler ışığında tespit edilen ortak alan ve dallara ait mezuniyet için gerekli asgari yeterlilikler araştırılmış ve tek bir kaynakta toplanmıştır.

 

AB mevzuatı uyarınca işgücünün serbest dolaşımı dikkate alındığında elde edilen bu kaynak materyal, yetişmiş işgücünün hedef ülkedeki işgücü piyasasına uyumuna katkı sağlayabilecektir.

 

NecVET Projesi Yayını: Türk Ulusal Ajansınca desteklenen NecVET projesi faaliyetleri ile elde edilen veriler bir bilimsel yayına dönüştürülerek uluslar arası camia ile paylaşılmıştır.

 

Hawaii – ABD de düzenlenen IAFOR Uluslar arası eğitim konferansı 2016 kapsamında hazırlanan bildiriler kitabında yayınlanan çalışma, ağırlıklı olarak araştırma faaliyetlerinin sonuçlarını içermektedir.

 

Yaygınlaştırma Faaliyetleri

 

Yerel tanıtım ve planlama toplantısı – Türkiye

 

Mesleki eğitim kurumlarından idareci ve öğretmenler

Projenin ve hedeflerinin tanıtımı

Araştırma çalışması planlamaları

 

Kırsal Bölge Okulları Atölye Çalışması - İspanya

 

Eğitim kurumlarından idareci ve öğretmenler

NecVET Projesinin ve hedeflerinin tanıtımı

 

Türk Ulusal Ajansı Bilgilendirme Toplantısı – Tekirdağ / Türkiye

 

Başarılı proje örneği

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerindeki kamu kurumlarından ve STK lardan proje ekipleri

NecVET Projesinin ve hedeflerinin tanıtımı

 

Mesleki eğitim işgücü piyasası işbirliği konferansı– Palermo/ İtalya

 

Yerel otoritelerin katılımı

İşbirliği olanakları, sorunlar, çözüm önerileri

NecVET Projesinin ve hedeflerinin tanıtımı

 

Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci sivil toplumla diyalog toplantısı  – Ankara / Türkiye

 

AB Bakanlığı organizasyonu

AB projelerinin tanıtımı

Başarılı projelere ilişkin proje deneyimleridir.

 

WEB sayfası ve sosyal medya araçları

  • www.necvet.eu
  • www.facebook.com/erasmusnecvet
  • www.twitter.com/Erasmus_Necvet”

 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, “Türkiye de tartışılan konu “Mesleki Eğitimin Geleceğidir”. Projenin çıktıları Bakanlık politikalarının belirlenmesinde de rol sahibi olacak. Mesleki Eğitimin geleceği      ve sektörlerle ilişkileri konusunda ciddi çalışmalar ve araştırmalar var.

 

Tasarı tüm ilkeleri ile kabul edilmiş durumda. Ama pratikte sorunlar var.

 

Ülkeler mesleki etik ve sorumluluğu ön plana getiriyor. Önceleri ahlak, iş sorumluluğu ve beceri ön planda idi. 21. yüzyılda da bunun geçerliliği söz konusu.

 

Arkadaşlarımız 5 ülkede seminer ve toplantılara katılmışlar. Onları tebrik ediyorum. Bu proje bize çok eyler söylüyor.”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ulusal Projeler Birimi Sorumlusu Özgün Devrim, “İnovasyon ve Tasarım Eğitiminin İstihdama Etkisi” konulu sunumunda,

 

  • Tasarım ve İnovasyon nedir?
  • Tasarım ve İnovasyon eğitimi mesleki eğitimin neresinde ve neden gerekli?
  • Mesleki eğitim mezunlarımız rekabetçi piyasalara en kolay nasıl uyum sağlayabilir?
  • Tasarım ve İnovasyonun istihdam süreçlerine etkisi nedir?
  • İnovasyonla değişimi yaşayan bir ülke (Güney Kore Örneği) konulara değindi.

Albert Einstein’ın “Hiçbir problem, onları yarattığımız andaki bilinçle çözülemez; yeni bir gözle, anlayışla bakmamız gerekir.” Sözünden yola çıkarak, Hayatı daha yaşanabilir hale getirme, daha iyiyi bulma isteği toplumları ve o toplumda yaşayan bireyleri, zekâ ve hayal gücünden yararlanarak o zamana kadar görülmeyen yeni şeyler denemeye sevk etmiştir” dedi. ve devam etti:

 

Mesleki Teknik Eğitimde İnovasyon İhtiyacı

 

Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında, her alanda olduğu gibi mesleki ve teknik eğitimin de hizmetlerini ve yöntemlerini sürekli olarak değiştirmesi ve yenilemesi gerekmektedir.

 

Bilgi ve teknolojideki hızlı gelişmeler nedeniyle birey okula başladığında almış olduğu bilgiler, mezun olduğunda eskimiş olacaktır.

 

Hızla değişen dünyada artık önemli olan bilgili veya zeki olmaktan çok, değişime ayak uydurabilecek yetkinlik ve becerilere sahip olmaktan geçmektedir.

 

Piyasa ekonomisi mesleğe ait özel becerilerin yanı sıra, istihdam sağlayacağı bireylerde ‘anahtar yeterlikler’ de bulunmasını beklemektedir.

 

Bu anahtar yeterlikler; İnovatif düşünme becerisini, ekip çalışması, planlamayı, sorun çözmeyi, iletişim becerilerini, bilgi teknolojisi becerilerini, belirsizlikle başa çıkma becerisini,

yaratıcılığı, yabancı dilleri, liderliği, girişimcilik davranışını, yönetim becerisini ve örgütsel anlayışı içermektedir.

 

Bu anahtar yeterlikler, Bu yeterlilikler, işverenlerin en çok aradıkları becerilerdir. Bu beceriler, istihdama giden yolu açmakta ve insanların yeterliklerini ve kariyerlerini geliştirmelerini sağlamaktadır.

 

Bunun akabinde Yenilik, “sürdürülebilir büyüme aracı” olarak görülmekte ve işletmelere yaratıcı, enerjik bir çalışma ortamı hazırlarken yeni istihdam olanakları da yaratmaktadır.

 

Vizyon 2023 Projesi Ana Teması

 

Cumhuriyetimizin 100. yılında; bilim ve teknolojiye hâkim, teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir "refah toplumu" yaratmak olarak belirlenmiştir.

 

20 yıl öncesinde gizli servislerin ulaştığı bilgilere, günümüz teknolojisiyle, öğrencilerin bilgisayar başında kullandıkları internet ile dünyadaki bilgilere ulaşılabilmelerini mümkün kılmaktadır.

 

Gelişmişliğin en önemli belirleyicilerinden birisi de, sanayide ürettiğiniz çelik ile tüketilen enerji miktarı değil, ülkelerin geliştirdikleri yeni fikirler olmaktadır.

 

Yaratıcılık, Mevcut problemlere yeni bir gözle bakarak veya gelişen teknoloji ya da pazar dinamiklerindeki fırsatları algılayarak yeni fikirler üretmektir.

 

İlk Türk Robotu Alamet

 

Sultan II. Abdülhamid’in, Japonya’ya 1889 yılında robot hediye ettiği ortaya çıktı. İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi ‘Alamet’ olan robotun özelliği ise sema edip yarım metre yürüyebilmesi ve her saat başı ezan okuyabilmesi...

 

Tasarım Bir Dünya Görüşü, Bir Duruştur

 

Tasarım odaklı düşünmek yeni bir bakış açısı getirmek, yeni bir uygulama geliştirmektir; Var olanla tatmin olmamak, sürekli “neden” ve “neden olmasın”  diye sormak üzerine kurulu bir süreçtir.

Merkezinde “insan” olan bir düşünce yapısıdır.

 

Tasarım belli bir amaç için harekete geçirilen yaratıcılıktır.

 

Tasarım, biçimle işlev, zevkle ihtiyaç, teknolojiyle kaynaklar arasında estetik, anlamlı ve akıllı bağlar kuran bir “düşünce ve iş yapma biçimidir”. (Temel AKSOY)

Basit Tanımıyla İnovasyon; İnovasyon bir firmanın, farklı, değişik ya da yeni fikirler geliştirmesi ve bu fikirleri ticari bir yarara dönüştürmesi sürecine verilen addır.

 

İşin Püf Noktası

 

Yaratıcı fikri yaşama geçirmek, yani ürüne hizmete ve sürece yansıtabilmek, bundan bir kâr elde etmek.

 

Türkiye’nin ilk çevrimiçi (online) yemek sipariş siteleri bir hizmet inovasyonu örneğidir.

 

Müşterisi olduğunuz bir bankanın ülke içerisindeki herhangi bir şubesine gittiğinizde yüz tanıma sistemi müşteri bilgilerinin bildirilmesi ve güvenlik görevlisinin sizi isminizle karşılaması.

 

Bir hastanenin, hastalarının tahlil sonuçlarını internetten görebilmelerini sağlaması

 

Samsunlu girişimci İrfan Akkaya, dünyada tek olan ve kendisinin ürettiği tek kullanımlık kendinden macunlu diş fırçasını Avrupa'ya ihraç ediyor.

 

Bir pasta firması, üretmiş oldukları yaş pastaların satışlarını arttırmak amacıyla, farklı çeşit pastaları dilimleme yöntemiyle bir bütün olarak piyasaya sürmüştür.

 

İnovasyonun Önemi

 

Rekabetçiliğin temelini oluşturan inovasyon; kalkınmanın, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve toplumsal refahın anahtarıdır

 

İnovasyonun Önemi

 

İnovatif faaliyetlerin ve inovasyon yapan işletmelerin artması yasam kalitesi ve refah düzeyini doğru orantılı olarak etkilemektedir.

 

Ülkenin rekabet gücünü artırmaktadır.

 

İşsizlik oranını azaltmaktadır.

 

GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) artışına önemli katkı sağlamaktadır.

 

Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun bu yıl 8.si Cornell Üniversitesi,INSEAD (The Business School for the World) ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) işbirliği ile yayınlandı.

 

Türkiye bu yıl 140 ülke arasında 58. sırada almaktadır.

 

Raporda dünyanın en inovatif ülkeleri sıralamasının ilk 5’inde sırasıyla; İsviçre, İngiltere

İsveç, Hollanda, ABD yer alıyor.

İnovasyon ile Değişimi Yaşayan Bir Ülke - Güney Kore Örneği

 

1950’de başlayıp  üç  yıldan fazla süren  iç savaş sonrasında  Güney Kore dünyanın  en  fakir

Yerlerinden biriydi.

 
1960’lı yılların başında, Güney Kore’nin kişi başına geliri 80 dolar düzeyindeydi...
Aynı dönemde Gana’nın kişi başına geliri 180 dolardı.

 

İnovasyon faaliyetlerinin önemini erken kavrayan ve bu doğrultuda politikalar üreten ülkeler, günümüzde gelişmiş ülke statüsündedirler. Güney Kore de bu ülkelerin en önemlilerinden biri haline gelmiştir.

 

Güney Kore‟de teknolojiye, Ar-Ge faaliyetlerine çok önem verilmiştir. „1960‟lı yıllardan günümüze teknoloji parkları, sanayi ve teknolojiyi bir araya getiren bölgeler ve araştırma merkezleri kurmuşlardır‟

 

Güney Kore. 50 milyonluk nüfusla, 1 trilyon dolardan  fazla bir ekonomi, kişi başına 30 bin dolar gelir, (satın alma gücü paritesine göre), %3,5 işsizlik. Özel sektör liderliğinde, dünyada en yüksek ARGE'ye harcama oranına sahip ülkelerden birisi ve  Samsung, Kia, LG, Hyundai gibi dünya çapındaki markalarının sahibi konumundadır.

 

Peki, ne yapmalıyız?

 

İlkokul seviyesinden itibaren temel tasarım içerikli kazanımların verilmesi, Ortaokul düzeyinde inovatif düşünme yeterliliklerinin kazandırılması, Ortaöğretim kademesinde inovasyon, tasarım ve girişimcilik yeterlilikleri rekabetçi bir iş gücü piyasasına hazırlayacaktır.

 

Sürekli değişen ve gelişen işgücü piyasasına bağlı olarak, mesleki eğitimin de sürekli değişen ve yenilenen bir şekilde sürdürülmesini gerekli hale getirmektedir.

İşgücü piyasasına yönelik  “yaşam boyu istihdam garantisi” yerine, “yaşam boyu eğitim” ve “istihdam edilebilirlik” bilinci yerleşmelidir.

Unutmamak gerekir ki dünün bilgisi bugünü, bugünün bilgisi yarınları daha yaşanılabilir kılar.

 

Burada Ulusal Ajansın, Mesleki Eğitimin temsilcileri var. Stratejik ortaklık Projesi konusunda hem okullarımıza ve hem de kamu kurum ve kuruluşlarına sunumlar yaptık.

 

Uygulama Atölyesi hali hazırda kullanılıyor. Kültür komisyonumuzda burada çalışmalarını sürdürüyor. Keza öğrencilerimizde projelerini burada hazırlıyorlar. Burada araç, gereç ve çok sayıda makineler var. Öğrenciler öğretmenlerinin de desteği ile çalışmalarını yürütüyor.

 

Ar-ge birimi kapatıldı. Ama Kurslar hali hazırda verilmese de Uygulama Atölyesi çalışıyor.

 

Projeler konusunda her türlü desteği veriyoruz. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.”

 

Sonuç;

 

Meslek liselerine, genel lise ve Anadolu liselerine giremeyenler kayıt yaptırıyor. Yani düşük puanla giriyorlar. Bunlar nasıl İnovasyon yaratacaklar?

 

Oysa meslek liselerinin de cazip hale getirmek için yüksek puanla öğrenci almak lazım.

 

Projeler küçük nüanslardan kaybedilmemeli. Tabiri caizse proje ince detaylardan elenmemeli..

 

90 Puan geçildiği halde proje ilgili kurumdan geçmiyor.

 

Projelerdeki eksikliklerin giderilmesi için MEB Yönetmelikleri doğrultusunda kurulan AR-GE yeniden kurulmalı. Gerçi Ar-Ge İllerde devam ediyor. Sadece ilçelerde kaldırıldı. İhtiyaç halinde illerden, ilçelere istendiği anda gönderiliyor.

 

Program sonunda katılımcıların proje çalışması ve proje hazırlama süreçleri ile ilgili sorularını cevaplayan Dr. Taner AŞÇI AB projeleri konusunda tüm Türkiye çapındaki okul ve kurumlarımızdan gelen yoğun talep nedeniyle olağanüstü bir rekabetin yaşandığını belirterek proje yazma süreçlerinin önemine değindi.

 

Öğle yemeği ile sona eren faaliyette katılımcılara proje çıktılarının tamamı basılı materyal şeklinde dağıtıldı.

 

 

ÖNEMLİ NOT: 2014-2016 yılları arasında uygulanan ve İtalya, İspanya, Polonya, Yunanistan ve Türkiye´den 6 farklı kurum kuruluşu bir araya getiren NecVET projesi 31.08.2016 tarihinde tamamlanacak ve final raporunun sunulması ile sona erecektir.

necvet-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum