ENGELLİLER DERNEĞİ’NİN KONGRESİ YAPILDI

ENGELLİLER DERNEĞİ’NİN KONGRESİ YAPILDI

Çubuk Engelli ve Engelli Dostları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 1. Olağan Genel Kurulu, Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı. Başkanlığa Sebahaddin HOROZ seçildi.

 

Genel Kurul Toplantısı’nda Divan Başkanlığına Recep TAŞ, katip üyeliklere ise; Oğuzhan ŞİMŞEK ve Rukiye KALENDER oybirliği ile seçildiler.

dscn1289.jpg

Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Sebahaddin HOROZ yaptığı açılış konuşmasında, “Bu gün burada anlamını kelimelerle ifade edemeyeceğimiz kadar önemli bir konu için yani Derneğimizin ilk genel kurulunu yapmak üzere toplandık. 

 

Bizler, Kimimiz görmediğimiz bir dünyayı hayallerimiz ile biçimlendiririz. Kimimiz atamadığı adımların özlemini duyar, kimimiz duymadığı seslerle tanımadığı Dünya’da olaylar ve olgulara duyguları ile biçim vererek içten içe haykırırız.

 

Top yekûn bizler yalnızlığın koynunda kendine dayatılan şartlarda hayata tutunmaya çalışırız.

 

Bu duygularla biz en iyi bizleri biliriz. O nedenle, birbirimizi anlamak,  kimi kardeşlerimize imkân tanımak, kolektif bir akılla mensuplarımızın sesi ve nefesi olarak onları hayata bağlamak, umutlarını taze tutmak en büyük ümidimiz ve hareket noktamız olmuştur.

 

Bilindiği üzere, Bir engellinin yaşamı zaten mücadele demektir,  bunu hepimiz bilir ve takdir ederiz.  Bir şeyi daha biliriz ki oda onları anlamak, onlarla yürekten ortaklık yapmak bu şekilde bir sinerji (görevdeşlik) oluşturarak hayata tutunmak için yeni bir pencere açmaktır.  

dscn1290.jpg

Bu itibarla, bu yılın başlarında çağdaş bir ihtiyaç olan Derneğimizin kurulmasını tamamlayarak tüm engelli kardeşlerimizin gözü, kulağı, eli, ayağı olacak bir derneğin kuruluşunu tamamladık.

 

Derneğimizi kurarken bencil davranmadık,  en büyük gönül dostlarımız olan engelli dostlarına da kapılarımızı sonuna kadar açtık.

Esas itibariyle, bizler biliriz ki, Hz. Ali’nin ifadesiyle, “her insanda deryalar gizlidir” bu nedenle bizim çatımız altında olsun olmasın bir başka ifade ile ister engelli olsun ister olmasın her insan özel ve önemlidir.

Bu hayallerle yola çıktık ve “Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği”ni kurduk.

Dolayısıyla, bu Dernek engelli kardeşlerimizin ve onların yanında olmak isteyen tüm Çubuk halkının destekleriyle çok güzel işlere imza atmak için kuruldu.

Kuruluştan sonra yaptığımız işlerden bir nebze de olsa bahsetmek gerekirse;

* Kuruluş çalışmaları tamamlanan Derneğimizin üye kayıtlarına başlayarak Çubuk’taki tüm engellilerin bir çatı altında toplanmasını sağlamaya çalıştık. 

*   Dernek hizmet merkezi olarak ikinci aşamada bulduğumuz bu mekanda görkemli bir açılışla sonlanan aynı görkemlilikte bir “Engelsiz Adımlar Empati Yürüyüşü”nü gerçekleştirdik.

* Çubuk Aile Yaşam Merkezi ile ortaklık yaparak 3 engelli bireye tekerlekli sandalye verilmesini sağladık.

* Çubuk’ ta ki diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket ederek üyelerimizin maddi olarak İş- Kur projelerinde yer almalarını sağlamaya çalıştık.

* AB ve İş- Kur projeleri yaparak engelli bireylere maddi ve manevi destek sağlamak ve bu şekilde ekonomik özgürlüklerine kavuşturmak.

* İşveren ve iş arayan kişiler arasında köprü olduk ve engelli üyelerimizin iş hayatına atılmalarında destek olduk.

* El becerisi olan üyelerimizin kâğıt hamuru, kâğıt tespih, fincan vb. el işi için imkânlar sağlandı.

* Kandil günlerinde ‘kandil simidi’ satılarak Derneğe ek gelir sağlandı. Allah izin verirse bu hizmete gelecekte de devam edilecektir.

* Dernek üyelerimizin doğum günü, düğün, cenaze vb. iyi ve kötü günlerinde maddi ve manevi olarak destek olmaktayız.

* Çubuk Aile Yaşam Merkezi ile ortak olarak, Çubuk’ta engelli korosu ve engelli tango dans grubu oluşumunu sağladık.

* Esas itibariyle, “her insanın bir engelli adayı olduğu” sözünü çok sık duyarız. Bu cümlenin anlamını tam olarak anlamak isteyen engelsiz vatandaşlarımızı destek olmak umut ve hayat vermek için Derneğimize bekliyoruz.

* Öte yandan, Allah izin verir genel kurulu oluşturan çok değerli kardeşlerimizde onaylarsa bundan sonra yapmak istediklerimizi de sizlerle paylaşmak isteriz.

 * Amacımız öncelikle ilçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın tamamına ulaşarak onları derneğimize kazandırmak ve sosyalleşmelerini sağlamaktır.

* İlçemiz deki engellilerin temsilcisi olmak, her türlü sorunlarda öncü rolünü üstlenmek,

* Engellilerin istediğinde her şeyi başarabildiklerini göstermek adına tiyatro, koro vb. etkinlikler düzenlemek.

* Engelli bireylerin amatör ve profesyonel olarak spor yapmalarını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda spor kulübü kurarak faaliyetlere başlamak.  

* İlçemizdeki gençlerin ve engellilerin, kötü alışkanlıklardan uzak kalmalarını sağlamak ve bilinçli bir birey olmalarını temin etmek amacı ile eğitim semineri vb. bilimsel toplantılarla hayat boyu eğitim sürecine katkı yapmak.

* Engelliler adına uluslararası projelereler düzenlemek ve projelerde yer almak.

Ve son olarak ilk kuruluş çalışmalarından bu güne kadar tüm koşullara rağmen yürekten bir destekle dernek için canla başla çalışan engelli kardeşlerimize dostlarımıza,

Bizlere her zaman kapılarını açık tutan Kaymakamımız Cemal ŞAHİN ile Belediye Başkanımız Lokman ÖZDEN başta olmak üzere tüm ilgili ve yetkililere minnet ve şükranlarımızı sunarız. 

Dernek üye sayısı şimdilik 81 kişi olup, üye aidatı ise aylık 2 liradır. Derneğimizin Olağan Genel Kurul Toplantıları iki yılda bir yapılacaktır.

Toplantımızı onurlandıran tüm konuklara ve siz değerli mensuplarımıza minnet ve şükranlarımızı sunarak geçici yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına hepinize saygılar sunarım. “.

 Bir ülkenin gelişmişlik ölçüsünün ancak ve ancak engellilere verdiği değerle ölçülebileceğini vurgulayan CHP Çubuk İlçe Başkanı Vural ÇOKCAN yaptığı konuşmada;

 “ Ülkemizin yüzde 13’ü engelli, 9.5 milyon engellimiz var.

İstihdam, bakım, sosyal ve sağlık imkânları engelliler için çok önemli faktörlerdir.

Özellikle bu konularda, yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor.

Engelliler, eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmalılar. Keza engelli aileleri de öyle. Engelli ve ailelerine bu yönden toplumsal bir destek şart. Engellilerin eğitiminde branş öğretmenlerinin iyi seçilmesi gerekir, spor konusunda da öyle..

Engelliler için Başbakanlığa bağlı özel bir birim kurulmalı.. engelliler için çağdaş ortam hazırlanmalı..

İktidara geldiğimizde engellilerle ilgili tüm sorunları çözeceğiz.”                   

Engelli Necati KORKMAZ, “Her engellinin bir akülü engelli aracına kavuşması gerekir. Bu da çok doğal bir hak olmalıdır. Ayrıca bu araçların tamir ve bakımları yerinde yapılmalı, bu konuda bir ‘yönlendirme birimi” kurulmalı.

 

Engellilerin tüm sorunları basına dakikası dakikasına bildirilmeli, basın vasıtasıyla kamuoyu bu konuda bilgilendirilmeli.

 

TOKİ evlerinde oturuyorum. Suyum yok. Ulaşım da sıkıntı çekiyorum. Şehircilik Bakanlığına ve yerel yönetime bu sorunları iletelim.”

 

Engelli Ahmet AKTAŞ;  “Engellilere acınmamalı, onlara saygı gösterilmeli.”

 

Engelli ve aynı zamanda bir engelli Annesi olan Kifayet ÇEVİK, “ Biz dört kişilik engelli bir aileyiz. İlçeye yerleştiğimiz ilk günlerde çok sıkıntı çektik. Çocuklarımız ilçeden Ankara’ya gidiş-dönüşlerinde çok sıkıntı çekiyorlardı. Otobüslere inip-binişleri çok sıkıntılı ve ağır olduğu için ve hatta vakit kaybediliyor diye otobüslere alınmıyorlardı.

 

O günlerden bu günlere çok şey değişti. Şimdilerde tam olmasa da birtakım sorunlarımız ele alınıyor. Tam olmasa da bazıları çözülüyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

 

Engelli Fatma KARAHAN, “Engelli rampaları konusunda insanlar daha da bilinçli olmalılar.”

 

Engelli Halil KABAY;   “Ankara’ya gitmek için dört saat bekledim. Gelmek için de dört saat bekledim. Bazen de altı saatim yollarda geçiyor.”

 

Engelli Şemseddin KAYMIŞ, “Biz engellilere bankalardan neden kredi verilmiyor?”

 

Engelli Erhan İÇLİ; “ Engellilere iş istihdamı sağlanmalı.”                         

 

Genel Kurul’da yeni seçilecek yönetim kuruluna, özelde Çubuk Dernekler Federasyonu’na (ÇUDEF), genelde de Engelli Dernekleri Federasyonu’na üye olup-olmama konusunda yetki verildi.

 

Yine Dernek Yönetim Kurulu’na taşınmazların alınması için yetki verildi.

 

 Ayrıca Dernek Yönetim Kurulu tarafından girilecek federasyona verilmek üzere oluşturulacak (seçilecek) delegeler sonradan o federasyona bildirilecek.

 

Seçimlere geçildi.

 

Tek listenin oylandığı seçimde;

 

Sebahaddin HOROZ başkanlığındaki Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine; Fadime KARAHAN, Fatma YILMAZ, Recep  DEMİREL, Uğur ÇEVİK; Muzaffer DİŞLİKAYA,

Denetim Kurulu Asil Üyeliklerine ise, “Volkan BİLİCİ, Oğuzhan ŞİMŞEK ve Şemsettin KAYMIŞ oybirliği ile seçildiler.

Haber: Şuayip YAMAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.