Emlak satışları hız kesti

Emlak satışları hız kesti

Emlak satışları, 2006 yılında hız kesti. Ancak toplam satış değerinde artış gözlendi. Geçen yıl yurt genelinde 1 milyon 377 bin 533 gayrimenkul satıldı.

0Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, emlak satışları 2003'te bir önceki yıla göre yüzde 10,16 , 2004'te 19,5 , 2005'te yüzde 12 artış gösterdi. 2006 yılında ise artış yüzde 1'de kaldı. Söz konusu yılda toplam satış değerindeki artış oranı yüzde 14,7 oldu.

Emlakçılar, yüzde 1'lik de olsa bir büyümenin ''gerçek satışı'' yansıtmadığını savunurken, 2006 Mayıs dalgalanmasının ardından sektörün yaklaşık yüzde 20 oranında küçüldüğünü öne sürdüler. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Taylan, satış sayısındaki artışın 2 nedene dayanabileceğini ifade ederek, birincisinin ''konut kredisi'' kullanabilmek için ''anlaşmalı konut satışı'' yapılması, ikincisinin de önceki yıl satılan ancak inşaat tamamlanmadığı için tapu işlemleri 2006'ya sarkan gayrimenkuller olduğunu kaydetti.

Taylan, satış değerlerindeki artışın da ''fiyatların yükselmesinden'' kaynaklanmadığını savunarak, bunun temel gerekçesinin de 2006 yılı itibariyle ''emlak vergisinde baz alınacak metre kare birim değerlerin artması'' ve ''banka kredileri için değerin yüksek gösterilmesi'' olduğunu söyledi.

Ankara'da ''toplam satış değerinde'' düşüş gözlenmesinin nedeni sorulduğunda da Taylan, bunu, bölge bazında kapsamlı analizden sonra yorumlamak gerektiğini kaydetti. Taylan Ankara'daki asgari metre kare birim değerlerinin ''mantıklı'' belirlendiğini de ifade ederek, ''Arkadaşlarımız her yılki yeniden değerleme oranlarını baz aldılar, ona eşdeğer bir artış yaptılar. Dikkat edin Ankara'da hiçbir yerde doğru dürüst dava da açılmadı'' dedi.

TOPLAM SATIŞ DEĞERİ İSTANBUL'DA ARTTI, ANKARA'DA DÜŞTÜ

Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2006 yılı verilerine göre, emlağın en değerli olduğu il yine İstanbul.

İstanbul'da geçen sene 188 bin 578 gayrimenkul satıldı. Ödenen toplam tutar da 12,4 milyar YTL oldu. Buna göre, kentte bir önceki yıla oranla satışlar yüzde 8,7 geriledi ancak toplam satış değeri yüzde 30 artış gösterdi.

Ankara'da ise bunun tersi bir tablo oluştu. Başkent'teki satışlar önceki yıla oranla yüzde 5,7 azalarak, 134 bin 735'e indi. Ancak toplam satış değerindeki düşüş, yüzde 32'yi buldu ve 3 milyar 992 milyon YTL olarak gerçekleşti.

İzmir'in profilinde ise önemli bir değişiklik gözlenmedi. Satılan emlak sayısı 82 bin 494'ten 78 bin 28'e düştü. Yatırılan para ise küçük bir artışla 2,4 milyar YTL oldu. Özellikle yabancıların rağbet ettiği Antalya'da da satış rakamı pek değişmedi ancak toplam değerde düşüş meydana geldi. 2005 yılında 50 bin 751 emlak satışı yapılan ilde, 2006 satış rakamı 50 bin 707 oldu. Toplam satış değeri ise 2 milyar YTL'den 1,7 milyar YTL'ye geriledi.

Geçen yıl yapılan ''emlak vergisine tabi değerlerin'' tespiti sırasında rakamların yüksekliği ile gündeme gelen Hakkari'deki ''toplam satış değeri artışı'' da dikkati çekti. Hakkari'de emlak satışı 2006 yılında, önceki yıla göre 506'dan 549'a yükseldi, değerdeki artış ise yüzde 246 artışla 10,4 milyon YTL'ye ulaştı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.