Elektrik yok ama sofrada huzur var

Elektrik yok ama sofrada huzur var

Çubukta’ki Aydos Dağı’nın eteklerinde hayvancılıkla uğraşan yaylacılar, serin ve doğal bir ortamda geçirdikleri Ramazan ayında, iftar ve sahurlarını da doğal ürün ve yemeklerle yapıyor. 8 ay boyunca yaylada kalan vatandaşların en büyük sorunları ise elekt

Mustafa Kemal Atatürk’ün küçükbaş hayvancılığın teşviki amacıyla 1935 yılında çiftlik kurduğu Çubuk’taki Aydos Dağı’nın eteklerinde hayvancılıkla uğraşan yaylacılar, Ramazan ayını doğayla iç içe, serin bir ortamda geçiriyor. 
İlkbaharda, dağın eteklerine göç eden yaylacılar, elektrikten ve teknolojik imkanlardan uzakta, zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ramazan ayında ise odun ateşinde pişirilen yemeklerle, doğal ürünlerle iftar ve sahur yapılıyor. Yılın 8 ayı yaylada geçiren vatandaşlar, günün ilk saaatleriyle çalışmaya başlıyor. Erkekler gün boyu hayvanları otlatırken, kadınlar da hayvanlarının sütüyle peynir, kaymak ve yoğurt yapıyor.
Yaylacılardan Alaattin Kılıç, tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirterek, “Sabah erkenden çıkıyoruz, akşam vaktine kadar hayvanları otlatıyoruz. Akşama kadar yaklaşık 40 kilometre yol katediyoruz. Özellikle Ramazan’da zor oluyor, yoruluyoruz. Bu sene yağış nedeniyle de zor anlar yaşıyoruz. Sularımız soğuktan neredeyse donma derecesine geliyor. Yazın ortasında olmamıza rağmen henüz güneşi göremedik” diye konuştu.

GÜNDÜZ SOĞUK GECE DAHA SOĞUK

Yaylada eşi, oğlu ve torunuyla yaşayan Habibe Eser, “Yollar iyi olmadığı için araçlar zor geliyor. Bir hastamız olsa merkeplerle 2-3 saatte bu yolu nasıl gideceğiz. Elektrik için güneş paneli koyduk, güneş çıkmazsa işimiz daha zor. Gündüzleri serin, geceleri de çok soğuk oluyor” dedi. Elektriğin olmamasından yakınan İbrahim Eser de, “Elektrik olmadığı için sahura kalkmak, iftar yapmak zor oluyor. Elektrik olsa televizyonumuz, buzdolabımız olur. Buzdolabı olmadığı için yemekleri gününde tüketmek zorunda kalıyoruz, tüketemediğimizi döküyoruz” ifadelerini kullandı.

YAYLADAKİ HAYVAN SAYISI AZALDI

Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak ise şöyle konuştu: 
“Bu yaylada eskiden 30-40 bin arasında küçükbaş, 20 bine yakın da büyükbaş hayvan bulunuyordu. Şu anda bu rakam biraz daha azaldı. Şu anda yaylada 30 hanemiz ve 10 bin civarında hayvanımız bulunuyor. Bölgemizin en büyük problemlerinden biri elektriğin olmaması. Bu sorun sadece vatandaşlarımız için değil, ülke ekonomisi için de çok büyük kayıptır.”

Kaynak:https://www.hurriyet.com.tr/ankara/29464429.asp

Kaynak:https://tv.haberler.com/aydos-yaylasi-nda-ramazan-7479647-videosu/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.