Ekmekte zam sinyali!

Ekmekte zam sinyali!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, girdi fiyatlarının artmaması veya sübvanse edilmesi durumunda ekmek fiyatlarına 4-5 ay daha zam yapmayı düşünmediklerini belirterek, ancak un fiyatlarına zam yapılırsa ekmek zammının kaçınılmaz o

Balcı, düzenlediği basın toplantısında, bu yılın Şubat ayında yaptıkları açıklamada ekmeğin kilogram fiyatının 2.5 YTL'nin üzerine çıkartmayacaklarını ifade ettiklerini, fakat küresel ısınmayla birlikte dünyada buğday fiyatlarının artması nedeniyle un fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 artış göstermesi, maya ve doğalgaz zamlarıyla sektörün zor duruma düştüğünü söyledi.

Bu yılın Şubat ayında 26 YTL olan bir koli mayanın fiyatının 36-38 YTL'ye yükseldiğini, doğalgaza ise yılın başından bu yana yüzde 32 artış yapıldığını, bu ayın başında yapılması planlanan yüzde 14'lük artışla doğal gaz fiyatlarındaki artışın yüzde 46'ya çıkacağını ifade eden Balcı, şöyle konuştu:

"Mayanın ham maddesi melas. Bu da büyük ölçüde yurt dışından geliyor. Melasta gümrük vergilerinden dolayı sıkıntı yaşanıyor. Melastaki gümrüğün kaldırılması durumundaki maya fiyatlarındaki artış daha cüzi miktarda kalabilir. Fırıncı esnafı böylesine hassas bir zamanda ekmek fiyatlarını hemen artırarak çözüm bulmaktan yana değildir. Türkiye Fırıncılar Federasyonu bu artışlar karşısında yine iyimserliğini muhafaza ederek un fiyatlarında bir artış olmaması durumunda, yani bir çuval ekmeklik unun bugünkü satış fiyatı olan 40-42 YTL arasında un fiyatlarının devam etmesi durumunda ekmek fiyatlarına yıl sonuna kadar koyduğumuz hedefi 4-5 ay daha korumayı hedefliyoruz."

Geçen yıl 17 milyon olan buğday üretiminin bu yıl 17 milyon 800 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Balcı, geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday stoku yeterli olmadığı için piyasada gerekli müdahaleyi yapamadığını, bu yıl ise TMO'nun elinde 1 milyon ton stok olmasının sevindirici bir olay olduğunu söyledi. Balcı, ''Yine TMO'nun 300 bin ton ithalat yetkisinin olması da sevindirici bir olaydır. Bu stokla TMO'nun fiyatlarında belirleyici rol oynayacaktır, bunun da ekmek fiyatlarına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz'' dedi.

Gıdadan sorumlu kuruluş olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ekonomik krizin halkın temel gıdası olan ekmek fiyatlarına olumsuz yansımaması için tarafları bir araya getirerek gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden Balcı, ''Biz ne kadar iyi niyetli olursak olalım ekmek ana girdilerine zam gelmesi halinde ekmek zammı kaçınılmaz olacaktır. Tarım Bakanlığının fiyat artışları yaşanmadan önlem alması gerekmektedir'' diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşerek doğalgaz fiyatlarında fırınlara yönelik bir sübvansiyon sağlanabileceğine işaret eden Balcı, ayrıca ekmek mayasında gümrük vergilerinin de indirilebileceğini söyledi. Balcı, ''Kasım ve Aralık aylarında un sanayicileri fiyat artışı düşünüyorsa ekmek zammı kaçınılmaz olur. Gerekli önlem alınırsa bugün kilogramı 2.5 YTL olan ekmek fiyatları 2009'un 6'ıncı ayına ve sonuna kadar taşınabilir'' şeklinde konuştu.

Balcı, ekmekte fırıncının kar payının yüzde 10, bayinin kar payının da yüzde 15 olduğunu kaydetti. Türkiye'de günlük ekmek üretiminin 82 milyon adet, tüketiminin ise 77 milyon adet olduğuna işaret eden Balcı, her gün 5 milyon ekmeğin israf edildiğini bildirdi. Balcı, ekmek israfının yaklaşık yüzde 50'sinin fırınlarda yapıldığını belirterek, ''Yani yıllık 1 milyar 258 milyon YTL'lik ekmek israfı söz konusudur. Bunu sürekli söylememize rağmen yetkililer bu konuda ciddi bir önlem almamaktadır. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum