DÜNYANIN EN BÜYÜK TURŞUSUNU KURDUK...

DÜNYANIN EN BÜYÜK TURŞUSUNU KURDUK...

Dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesi Çubukabad Parkı’nda gerçekleşti.

Şuayip YAMAN

 

İlçemizde 13-16 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan "13. Uluslararası Çubuk Kültür ve Festivali" kapsamında, "dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesi" gerçekleşti.

 

Çubuk Turşusu’nun ününü tüm dünyaya duyurmaya karar veren Çubuk Belediyesi, “13. Uluslararası Kültür Ve Turşu Festivali” öncesinde ‘Guinness Rekorlar Kitabı’na Aday Oldu.

 

“Patentli Çubuk Turşusu” için rekor bir deneme gerçekleştirildi ve 1,5 tonluk özel bir kavanoza “Çubuk Turşusu” kuruldu.

 

Çubuk Belediyesi tarafından Çubukabad Parkı'nda 13-16 Eylül'de gerçekleştirilecek "13. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali"nin tanıtım etkinliği KAPSAMINDA, dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesi gerçekleştirildi.

 

Sunuculuğunu Serkan Kızılkaya’nın yaptığı rekor denemesinin açılış konuşmasını İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan yaptı.

 

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan rekor denemesi öncesi yaptığı konuşmada, “ Çubuk turşusunun patentinin ve uluslararası coğrafi işaret belgesini aldık.

Kaliteden ödün vermeden dünyanın en büyük turşusunu kurarak ‘Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçladık. Çubuk Turşusu’nun ününün Türkiye'de ve dünyada bir kez daha duyurulmuş olacak.

Festival için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bir buçuk tonluk özel kavanozda hazırlanan turşumuz, Guinness Türkiye Hakemi tarafından tescillenerek tüm dünyaya duyurulacak. Hazırlanan turşu 13-16 Eylül tarihlerinde 13. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nde siz kıymetli misafirlerimize, Türkiye’nin her tarafından gelecek dostlarımıza ve diğer konuklarımıza ikram edilecek.

 “350 Stant Kurulacak...”

 

İlçe Belediye Başkanı Dr.Acehan, Festival’e katılımın önceki yıllardaki gibi yoğun olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Çubuk Turşusu ve Çubuk Agat Taşı’nın patentini aldık. Bizden bandrol ( denetim pulu) almadan kimse işlem yapamayacak.

ANKARA’nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılan turşular Belediye’nin başvurusu üzerine markalaştı.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Daire Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesi’nin başvurusu üzerine Çubuk Turşusu coğrafi marka aldı. Artık Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi’nden belirlenen standartlar oranında izin alması gerekiyor. (23.02.2008)

“Çubuk Benim Gözbebeğim”

Çubuk’taki imar çalışmalarını takip eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Çubuk’tan  “Benim gözbebeğim” diye bahsediyor.

“Çubuk’a Yeni Pazar Alanı Kazandırılıyor”

Çubuk doğal güzellikleri ile hafta sonları 10 binlerin ziyaret ettiği turistik bir ilçe...

Çubuk’un özellikle hafta sonu büyükşehirlerin kalabalığından kaçmak isteyenlerin uğrak noktası..Yoğun taleplere cevap verebilmek adına mevcut pazar alanını yenileme çalışmalarına başladık.

Eylül ayı sonunda bitirilecek olan kapalı pazar alanımız bundan sonra uzunca yıllar Çubuk’umuzun hizmetinde olacak. Eski Pazar alanına Büyükşehir Belediyesi tarafından Aile Yaşam Merkezi ve İş Merkezi yapılacak.

“Metro Gelecek”

Başkan dr. Acehan, “Ankara Keçiören’den Üniversite içerisine Metro hattı bağlanacak. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 2 yıl içerisinde bu projeyi bitirmesi bekleniyor.

Metronun devamında yapılacak olan hafif raylı sistem ilçemize ulaşımı oldukça kolaylaştıracak. Ortalama 5-7 yıl arası bir sürede Çubuk’un önü açılmış olacak.” Diyerek yeni yapılacak olan Metro hattının müjdesini de verdi.

“Uluslar arası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali” 13-16 Eylül’de...

Geleneksel Kültür ve Turşu Festivali’nin önceki yıllardan farklı olacağını vurgulayan Başkan Dr. Acehan, bu yıl Festival için yapılmış olan yeniliklerden bahsederek, “Geçtiğimiz yıl bu Festivali burada düzenledik. Festival alanı geçtiğimiz yıl 55 dönümü kapsıyordu.

Bu yıl alanımızı Çubuk Çayı’nın karşı tarafında 74 dönümlük piknik ve dinlence alanıyla biraz daha büyüttük.

 

 

Her yıl yüz binlerce vatandaşımızın geldiği Festival’de gördük ki stant alanları ve piknik alanları yetersiz kalıyor. Bu yıl alanlarımızı düzenleyip genişlettik. Çubuklu üreticilerin ellerinden çıkan yöresel ürünlerimizin yer alacağı satış stantlarımızın sayısını 300’ün üzerine çıkardık.

Stant satış sayımızı da 300'ün üzerine çıkardık. Böylece daha muhteşem bir Festivali hep birlikte gerçekleştireceğiz. Hem ilçe ekonomimize hem ülke ekonomimize destek olacağız.

Kültür sokağını genişleterek daha zenginleştireceğiz.

Önceki yıllardan farklı olarak iki sahnemiz olacak.

Halkımızın ve esnafımızın büyük bir sabır ile beklediği festivalde, kültür sokağını genişleterek içeriğini zenginleştirdik.  Yine önceki yıllardan farklı olarak bu yıl festival alanında iki sahne kuracağız. Küçük sahnede yerel sanatçılarımıza bolca yer verirken, ana sahnede Türkiye’nin önde gelen isimlerini Çubuklular ile buluşturacağız. Ayrıca yine uluslararası halk oyunları gösterileri de bizimle birlikte olacak.

Festival’de yerel ve ulusal sanatçıların yanı sıra halk oyunları ekipleri de yer alacak.

Guinness Rekorlar Kitabı için rekor denemesi yapacağımız 1,5 tonluk turşu kavanozumuz, Festival sonrasında Çubukabad Parkı'nda daimi olarak sergilenecek. Özel bir platforma yerleştirilecek bu devasa turşu kavanozun önünde vatandaşlarımız fotoğraf çektirebilecek. Hep birlikte Çubuk'u cazibe merkezi haline getirmeye devam edeceğiz. Böylece ilçemize ziyaretler daha da artacak, esnafımızın yüzü gülecek ve halkımız rahat bir nefes alacak.”

Yemek Uzmanı Sahrap Soysal, “Çubuk Turşusu ile tanınıyor. Kız isteme törenlerinde bile Çubuk Turşusu’ndan bahsediliyor.”

Başkent’te 81 İlin Coğrafi İşaretli Ürünleri Satılacak”

Vatandaşların rekor denemesi dolayısıyla çok heyecanlı olduğunu belirten Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO olarak Ankaralı tüccar, esnaf ve sanayici için yaptıkları çalışmaları anlatarak, " Ankara Ticaret Merkezi, Ankara Savunma Sanayi Merkezi, Ankara Termal’in Merkezi, Ankara Fuar Merkezi ve buraları kıymetlendirdiği bilinen Turşu’da marka Coğrafi İşareti ile Türkiye çok şanslı...  

 

Hepimiz Ankara için mücadele ediyoruz. Hükümetimizin 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda hep birlikte çalışma yapalım. Ankara için yan yana olalım. Ankara Anadolu’nun dünyaya açılan penceresi olsun.

 

Ankara'da fiziki anlamda birçok değişiklik yaşanıyor, kültür ve sanat alanında çeşitli etkinliklerin yapılıyor.

ATO olarak 81 ilimizin coğrafi işaretli ürünlerinin satıldığı bir merkez oluşturma gayreti içerisindeyiz. 81 ilden gelecek coğrafi işaretli ürünler, 12 ay boyunca ayın her günü burada satışa sunulacak." Dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Rektörü Prof. DR. Metin Doğan, “Çubuk İlçesi, Çubuk Turşusu ile bir diğeri de Üniversitemizin (YBÜ) bulunduğu alanda yapılan Ankara Savaşı (1402) ile ünlü.

Başkanımız müjdesini verdi. Üniversitemize 2 yıl içersinde Metro bağlantısı yapılacak. Bu çok sevindirici...

Öğrenci sayımız kısa sürede 10 bine ulaştı.

Havacılık Üniversitesi ve Kabin Birimi açıldı.

Sağlıkla ilgili bölümler de Çubuk Yerleşkemize gelecek.

Kampus bölgesinde Çubuk Belediyesi tarafından imarın yapılması, bölgeyi cazibe merkezi yapacak.

TOKİ ile konut projemiz var. Öğrenciler için 1+1 ve 2+1 konutlar yapılacak. Böylece öğrencilerin Üniversite çevresinde kalması sağlanacak. Bu da eğitim ve öğretimin başarısını artıracak.” Dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Ender Saraç, “ Amaç; Çubuk Turşusu’nu 5 basamak yukarıya çıkarmak olmalı.

Çubuk Turşusu; Probiyotik’tir.

( Besinlerle birlikte veya ayrı olarak alınan, bağırsaklarda besinlerin parçalanmasına ve sindirime destek olan yardımcı canlı mikroorganizmalara “probiyotik” deniliyor.)

 

Turşunun içine pancar koyarsanız kanseri önler, lahana eklerseniz zayıflatır. Turşuda “D” vitamini vardır. Kemik erimesine karşı etkilidir.

İçindeki maydanoz sağlıklıdır.

Mide ülseri, böbrek yetmezliği olanlar turşu kullanamaz.  Ayrıca turşu, tansiyonu yükseltir.

Turşu lifli olduğu için İnsülin salgılar. Tatlı krizlerini önler.

Turşu da Sodyum Potasyum da var. Sirkeyi bol koymak gerekir.

Zencefil ve sarımsağın bulunduğu turşu defne yaprağı da eklendiğinde aynı zamanda bir antibiyotik kaynağıdır.”

1,5 Tonluk Turşu Kuruldu...

Protokol konuşmalarının ardından dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesine geçildi.

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, ATO Başkanı Gürsel Baran, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, Yemek Uzmanı Sahrap Soysal, öğrenciler (Çubuk Özel Çiğtanem Kreş ve Anaokulu) ve vatandaşlar birlikte turşu malzemelerini devasa turşu kavanozuna doldurdular...

(Yetkililerden aldığım bilgiye göre; Turşu kurma işleminde hijyen kurallarına harfiyen riayet edilmiştir.)

Program, Türk Halk Müziği Sanatçısı Elif Buse Doğan’ın konseri ile sona erdi...   

???? ANKARA / ÇUBUK ????

????Doğal Ev Yapımı Ankara Çubuk Turşusu????

Bizim Köy Sepeti’nden ????Probiyotik organik ev yapımı geleneksel lezzet

Bizim Köy Sepeti’nden Bizim Çubuk Turşuları ????#salatalık #lahana

 

Çubuk Turşusu, Bizim Köy Sepeti’nden alınır. Bizim Köy Sepeti, Bizim Çubuk Turşuları, Bizim Köy Tarhanası, Bizim Köy Sucukları, Meşhur Bizim Çubuk Yöresel Ürünlerini üreterek Türkiye’nin her yerine kargoyla satışa sunmaktadır. Bizim Köy Sepeti’ndeki tüm ürünler bizim köyde üretilen ve doğal, organik ev yapımı ürünlerdir. 

????Sarımsak, Defne yaprağı ve dereotu turşuya mükemmel tadı veren iksir???? Kendi tarlamızda geleneksel yönetemlerle ektiğimiz ürünleri siz değerli tüketicilere sunuyoruz♥️

 

❤️Çubuk turşusu Bizim Köy Sepeti’nden alınır❤️

Tarladan sofranıza Bizim Çubuk Turşuları????

????Türkiyenin her yerine kargo????

❌KAPIDA ÖDEME YOKTUR

 

Yağmur YİĞİNER

WhatsApp/BİP/SMS: 0 (552) 808 35 37 yada ????DM üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı, Ev Yapımı Organik Yöresel Ürünlerimizden Siparişlerinizi Bekleriz

 @bizimkoysepeti @bizimcubuktursulari @bizimkoysucuklari

#BizimKöySepeti #BizimÇubukTurşuları #BizimKöySucukları #turşu #istanbul #bodrum #gastronomi  #instafood #healthyfood #foodvideo  #türkiye #zeytinyağlı #gastronomi #yemektarifleri #izmir #manisa

tursu-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.