Dünya İnsan Hakları Günü Kutlandı

Dünya İnsan Hakları Günü Kutlandı

Sığınmacı ve mülteci gençler ile birlikte düzenlenen etkinlikler, gençlerin Karikatürist ve Mizahçılar Derneği’nin İnsan Hakları Günü sebebiyle düzenlediği bir sergiye katılımlarıyla başladı.

 Farabi Otel"de düzenlenen sergi açılışında Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilci Vekili Roland Schilling ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi Muazzez Ersoy ile birlikte basın konferansı düzenlediler.


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır bir dönemler Hz Muhammed"in de mülteci olduğunu hatırlatarak, mültecilere her konuda destek olmamız gerektiğini söyledi.

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca"nın İstiklal Marşımızın “Kim bu cennet vatanin ugruna olmaz ki feda? Süheda fiskiracak, toprağı siksan süheda! Cani, canani, bütün varimi alsin da Hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.” Sözleri ile başladı ve sözlerine şöyle devam etti; “Kimse vatanından bir sebep olmadan ayrılmaz, Kimse vatanını isteyerek terk etmez. Her ne sebeple gelirlerse gelsinler vatanlarından, ailelerinden ve sevdiklerinden ayrılan mültecilere en güzel şekilde ev sahipliği yapmamız gerekmektedir. İlçemiz bu konuda örnek bir davranış da bulunarak yaklaşık 30 kişilik Somalili ailelere iki yıl boyunca ev sahipliği yapmıştır. Çubuk Belediyesi olarak bizde mültecilerden oluşan yaklaşık 30 kişilik grup"a el becerilerini artırmaları için Dünyaca ünlü Çubuk Turşularını öğretmek için mesleki kurs vereceğiz. Gittikleri yerde veya ülkelerinde daha kolay iş bulmalarına yardımcı olacağı kanısındayım” dedi.

“10 Aralık tüm dünyada Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır”



10 Aralık 1947"de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi"ni ilan etmiştir. Bu sebeple, 10 Aralık tüm dünyada Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilciliği, Çubuk Belediyesi, Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Başkent Üniversitesi, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği( TURÇEV)"nin ortaklaşa düzenledikleri bir dizi etkinlikle, bu günü sığınmacı ve mülteci gençlerle birlikte kutladılar.



“Somalili gençlerde Çubuk Turşusunu artık tanıyor”



Somalili ve Afganlı mülteci gençlere turşu kültürünü öğretmek amacıyla dünya insan hakları gününde Çubuk Belediyesince hazırlanan programa İyi Niyet Elçisi Muazzez Ersoy mülteci gençler ve çok sayıda konuk katıldı.



“Muazzez Ersoy "un Kendi Elleri İle Kurduğu Turşu Açık Artırma İle Satılacak”

Dünya İnsan Hakları günü münasebetiyle Çubuk İlçesine gelen mülteci gençler belediye düğün salonunda düzenlenen programa katıldılar. Sunucu ve yerel şarkıcı Ahmet Yılmaz'ın şarkılarıyla başlayan program yemekle devam etti. Daha sonra Muazzez Ersoy ve gençler Çubuk Turşusunun nasıl kurulduğunu öğrendiler ve bu deneyimi birlikte yaşadılar. Michael adlı Somalili mülteci gencin dans gösterisiyle devam eden programda Muazzez Ersoy ve diğer gençlerde Michael'e eşlik ettiler.



“Yerel Sanatçı Ahmet Yılmaz ile Muazzez Ersoy"un Düetini Katılımcılar ayakta alkışladı”

 


Katılımın hayli fazla olduğu programı yerel basının yanı sıra ulusal basında takip etti. Ardından Ahmet Yılmaz ve Muazzez Ersoy birlikte düet yaptı. 'Çok büyük bir sanatçıyla şarkı söyleyeceği için heyecanlı olduğunu' ifade eden Ahmet Yılmaz'a Muazzez Ersoy'un tepkisi hayli mütevaziydi 'ben yalnızca sanatçıyım lütfen çok büyük demeyin" oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum