Diş Sağlığı Önemli

Diş Sağlığı Önemli

Diş Hekimi Dr. Onur SARAÇ İle Diş sağlığı üzerine röportaj;

dr.jpg

-Bize kendinizden bahseder misiniz?Onur SARAÇ kimdir?
Onur SARAÇ Samsun doğumlu ve 8 yıllık diş hekimi.Askerliğini Çubuk’ta Asteğmen olarak yaptı ve 6 yıldır Çubuk’ta serbest muayenecilik yapmakta.
-Çubuk  halkı ağız ve diş sağlığı konusunda ne kadar duyarlı?
Ne yazık ki; Türkiye ortalamasında olduğu gibi orta yaş ve yaşlı kesimde ağız sağlığı ve hijyeni çok kötü.Ama yeni nesil özellikle okul çağı öğrencileri okulda verilen eğitim  ve Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalar neticesinde en azından diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmış durumda.
-Diş eti kanamaları neden kaynaklanır?
Dişlerin düzenli fırçalanmaması Plak ve diş taşlarının oluşması sonucu ile vücudun savunma şekli olarak kanama meydana gelir.Diş eti kanıyorsa muhakkak herhangi bir sebepten dolayı iltihabi bir reaksiyon var demektir.Ayrıca
 Gingivitis ve Periodontitis gibi diş eti hastalıkları sonucu diş etleri kanama gösterebilir.Bu hastalıklar gerekli tedavi ve düzenli fırçalama ile rahatlıkla önlene bilir.
-Dişler nasıl fırçalanmalıdır?
Günde en az 2 defa olmak üzere özellikle yatmadan önce kuru fırça üzerine az miktarda (mercimek tanesi) kadar diş macunu koyarak yaklaşık 3 dakika ayırarak diş etine zarar vermeden dişlerin tüm yüzeyini yemek artığı kalmayacak şekilde fırçalanmalıyız.”Aşırı diş macunu kullanımı daha fazla temizlik demek değildir”.Ayrıca fırçamızı an az 6 ayda bir değiştirmeliyiz.
-Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma
(BLEACHİNG) işlemi dişin sahip olduğu orijinal rengin açılmasıdır.Halk arasında diş taşının temizlenmesi dişin beyazlatılması gibi algılanır bu yanlıştır.diş taşının temizlenmesi dişin asıl rengini çıkarır.Fakat diş beyazlatmak diş renk tonunu açmak demektir.Diş beyazlatma işlemi muayene ortamında hekim kontrolünde yapılması gerekir.
-Evde diş beyazlatma işlemi yapılır mı?
Tabi ki; yapılabilir.Kullandığımız diş macunları plak ve diş taşı oluşumunu önler hemde dişin doğal rengini koruyucu özelliğinden dolayı yeterlidir.
-Ortalama kaç ayda diş kontrolü yaptırılmalı?
Düzenli kontrolün 6 ayda bir yapılması gerekir.Fakat  ilk etapta bütün çürüklerin temizlenip dolgu yapılması varsa eksik dişlerin yerine diş yapılması diş taşlarının temizlenmesi gerekir
.
-Son olarak Dr. Onur Saraç neler söylemek ister?
“Dişlerimizin en büyük düşmanı asitli içecekler ve şeker içeren gıda maddeleridir.Özellikle çocuklarımızı bu tür içeceklerden ve şekerli maddelerden uzak tutmak gerekir.Eğer bu maddeler tüketiliyorsa bir an önce diş fırçalama yöntemi ile korumaya alabiliriz”



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum