Diş Çürüklerinin Temeli Bebeklik Döneminde Atılıyor

Diş Çürüklerinin Temeli Bebeklik Döneminde Atılıyor

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, diş çürüklerinin temelinin, bebeklik döneminde atıldığını belirterek, “Çürükler bu dönemde anne babadan kolaylıkla çocuğa bulaşabiliyor. Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için anne babala

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, diş çürüklerinin temelinin, bebeklik döneminde atıldığını belirterek, “Çürükler bu dönemde anne babadan kolaylıkla çocuğa bulaşabiliyor. Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için anne babaların öncelikle kendi diş sağlıklarını koruması gerekiyor” dedi.

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, çocuklara gelecekte sağlıklı olmaları için yapabilecek en önemli yatırımlardan birinin çürüksüz dişlere ve sağlıklı bir ağıza sahip olmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Ağız ve diş sağlığının ilk adımının bebeklik döneminde başladığını belirten Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, “Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımından yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürüyor. Süt dişleri en az kalıcı dişler kadar önemlidir” dedi.

“ÇÜRÜKLER ANNE BABADAN KOLAYLIKLA ÇOCUĞA BULAŞABİLİYOR”

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, çocukların ağız vediş sağlığı için neler yapılması gerektiğini anlattı. Diş çürüklerinin temelinin, bebeklik döneminde atıldığını hatırlatan Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur,  “Çürükler bu dönemde anne babadan kolaylıkla çocuğa bulaşabiliyor. Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için anne babaların öncelikle kendi diş sağlıklarını koruması gerekiyor. Bebekler ilk doğduğunda ağızlarında çürüğe neden olan bakteriye (Streptococcus mutans) rastlanmamaktadır ancak zamanla çeşitli nedenlerle bebeğe geçer. Bu bakteri sert diş yüzeylerine kuvvetli tutunma özellikleri nedeniyle, ilk diş sürmesiyle beraber diş yüzeyinde hızla çoğalıp çürük oluşturur” dedi.

“ÇÜRÜK VE DİŞ ETİ HASTALIĞI VARSA EN KISA ZAMANDA TEDAVİ YOLUNA GİDİLMELİDİR”

Bebekleri öpme, mamasının sıcaklığını kontrol etme veya mamasının tadına bakıp yedirme gibi birçok zararsız sanılan davranışın yetişkinlerin ağzındaki bakteriyi çocuğa bulaştırdığını savunan Tokur, “Bebekle yakın temas kuran kişiler ağız ve diş sağlığı bakımlarını düzenli yapmalı ve diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır. Çürük vediş eti hastalığı varsa en kısa zamanda tedavi yoluna gidilmelidir. 3 adım denilen diş fırçalama, diş ipi ve ağız gargarası kullanımını aksatılmamalıdır” uyarısında bulundu.

Anne ya da babanın çocukla ortak diş fırçasını kullanmaması konusunda uyaran Tokur, “Çocuk beslenirken kullanılan kaşık ona ait olmalıdır. Yiyeceklerin sıcaklık ve tat kontrolleri için anne babalar tarafından başka bir kaşık kullanılmalıdır. Bebeği besleyen kişiler biberonu ve emziği temizlemek, sıcaklık kontrolü yapmak için de olsa ağzına sürmemelidir” diye konuştu.

“SÜT DİŞLERİ DAHA KOLAY VE HIZLI ÇÜRÜRLER”

Çocukların dişlerinin hangi nedenlerden dolayı çürüdüğü konusunda da bilgi veren Tokur, “Süt dişleri daimi dişlere oranla daha çok organik madde içerdiğinden daha kolay ve hızlı çürürler. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olduğunda fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynlerinin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir” diye konuştu.

“DİŞ FIRÇALAMAK GENEL SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, ‘Çocuklarda çürük oluşumu engellenebilir mi?’ sorusuna ise şöyle cevap verdi: “7 yaşından önce yalnız başına diş fırçalamaya göndermeyin. Doğru fırçalama konusunda çocuklarınıza yardımcı olun. Okuldan yorgun gelen çocuklara, yatağa gitmeden diş fırçalatmak çok da kolay değil ama pes etmeden diş fırçalamanın yapılması gerekiyor. Diş fırçalamak çocukların genel sağlığı açısından çok önemli. Çocuklarınızın şikâyeti olmasa da mutlaka bir diş hekimine götürün. Herhangi bir çürüğü olmasa da fissür örtücü ve yüzeyel flor uygulaması gibi çürük engelleyici tedavilerini yaptırılması olası çürüklerin oluşmasını çok ciddi oranda engelleyecektir.”

“ÇOCUKLAR GİRİNTİ VE ÇIKINTILARI RAHATLIKLA TEMİZLEYEMEZ”

Çürük oluşumunun nasıl engelleneceği konusunda da bilgi paylaşan Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, “Çocuklar dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıları rahatlıkla temizleyemez. Yiyecek artıkları ve bakteriler de bu girintilere yerleşip dişlerin çürümesine sebep verir. Fissür örtücüler sıvı ve akışkan bir kıvamda oldukları için azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde bulunan Fissür denilen küçük çukurların en derin noktasına kadar ulaşabilirler ve bu bölgeleri tıkayarak yiyecek artıkları ve bakterilerin yapışmasını engellemiş olurlar. Fissür örtücü tedavi yöntemi 6 yaşından itibaren kalıcı azı ve küçük azı dişlerinde kullanılabilir. Özellikle daimi dişleri yeni çıkmış çocuklarda uygulanabilir” diye konuştu.

 “DÜZENLİ FIRÇALAMA İLE ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBİLİR”

Çocukların dişlerine yüzeysel flor uygulanması ile çürüğün önüne geçilebileceğini belirten Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, “Çocukların ileride diş fırçalama alışkanlığını sürdürmesi için en etkili yöntem erken yaşlarda bu alışkanlığın kazandırılmasıdır. Düzenli ve doğru bir şekilde fırçalama ile çürük oluşumu engellenebilir. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçalarını tercih etmek gerekiyor. Diş macununu yutma riski olduğu için 3 yaş altında kullanılmaması gerekir” dedi.

“ÇOCUĞUNUZ İLE BİRLİKTE SİZ DE DİŞLERİNİZİ FIRÇLAYIN”

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak öneriler sıralayan Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, “Çocuğunuz dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın. Ona birkaç tane farklı renk ve şekillerde diş fırçası ve diş macunu alın. Her seferinde başka bir ikili seçmesini sağlayın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artıracaktır. Mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın. Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır. Araştırmalar gösteriyor ki dişlerin estetik ve ortodontik problemlerinin çok büyük bir kısmı, okula başlama döneminde erken kaybedilen süt dişlerinden ya da çürüyen sürekli ön dişlerden gelmektedir” diye konuştu.

-Çubuk Ağız ve Diş Polikliniğinde Her Türlü Tedavi Mümkün

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, polikliniklerinde her türlü tedavinin yapıldığını söyledi. Hem çocuklara hem de büyüklere ücretsiz muayene hizmeti verdiklerini aktaran Tokur, vakit kaybetmeden, geç olmadan tüm ilçe halkını ağız ve diş kontrolünden geçmelerini istedi. 

-Sizleri Ağız ve Diş Muayenesine Davet Ediyoruz.

Özel Çubuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği  

Adres: 2. Sk No:9, 06760 /Çubuk

Telefon:(0312) 837 1837

https://www.cubukdis.com/

cubukdispolikilinigi-002.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.