'Depreme Karşı Duyarlı Olmak' Konferansı

'Depreme Karşı Duyarlı Olmak' Konferansı

Türk Kızılayı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santral konusundaki tartışmalara ilişkin, nükleer santralde depremin mazeret olmadığını kaydetti.

Işıkara, Çubuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Türk Kızılayı'nın birlikte düzenlediği 'Depreme Karşı Duyarlı Olmak' konulu konferansı öncesinde Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden'i makamında ziyaret etti.

Burada gazetecilerin Akkuya'da kurulması planlanan nükleer santral konusundaki sorularını cevaplayan Prof. Dr. Işıkara, Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Işıkara, teknolojinin hızla geliştiği bu çağda nükleer enerjinin depremin gölgesi altına kalamayacağını ifade ederek,'Bugün Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Bunu karşılamak içinde nükleer santralin kurulması gerekmektedir. Bu konuda deprem mazeret değil. Çünkü deprem açısından en sakin bölgede seçilen bölgedir. Bir de teknoloji de hızla gelişiyor. Dolayısıyla bu yeni gelişen teknolojiyi hepimizin dikkate alması gerektiğinin lazım geldiğini düşünüyorum' dedi

Nükleer enerji konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığını da taktir eden Prof. Dr. Işıkara, Japonya'daki nükleer santralin depremden zarar görmediğini ifade ederek 'Japonya'daki nükleer santral Çernobil'de olduğu gibi binanın hasar görmesinden felan olmadı. Orda soğutamamadan kaynaklanan bir sorun ortaya çıktı. Rahmetli Ecevit'in bir dönem danışmanlığını da yaptım. O zaman Kanadalılar vardı. Kanalılar nükleer santrali yapacaklardı. Çevreciler o kadar baskı yaptılar ki hükümete, Ecevit de çok duygusal bir insandı. (Çevre kirliliği, bilmem ne kirliliği) dedi. Nükleer santral ihalesini iptal etti. Halbuki bu ülke için nükleer santral çok önemli' diye konuştu.

Ziyaretin ardından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde yapı denetim firmaları, inşaat mühendisleri, müteahhitler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı 'Depreme Karşı Duyarlı Olmak' konulu konferansta katılan Prof. Dr. Işıkara, mühendislik görmüş hiçbir yapının depremde zarar görmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Işıkara, 'İşi ehline verdiğiniz zaman, hiçbir problemle karşılaşmazsınız. Daha önceleri yaşadığımız depremlerde görevim icabı gittiğimde, yıkılan binanın müteahhitleri kim diye sorduğumda; ya karpuzcuyu, yada berberi gösterdiler. Dolayısıyla bizim mutlak ve mutlak surette depreme hazır olmamız lazım. Hepimizin depremden korunma konusunda bilgili ve bilinçli olmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Gördük ki Japonya'yı deprem vurmadı. Deprem hiçbir zarar vermedi, 9 büyüklüğünde olsa dahi, zarar veren tsunamiydi. Dolayısıyla buradan bizim çıkaracağımız, Türkiye'de 9 büyüklüğünde deprem olmaz, dolayısıyla depremden korunmanın ne kadar mümkün olduğu ortaya çıktı, yaşayarak gözleyerek bunu gördük' diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.