Dane Kaybına Sıkı Denetim

Dane Kaybına Sıkı Denetim

Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri, hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri, hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

Hububat hasadında oluşan dane kaybı ülke ekonomisi için büyük zarar oluşturuyor. Hasat yapılan tarlalarda denetime çıkan ekipler, biçerdöverleri tarlada biçim yaparken denetliyor. Biçimi yapan kişinin operatör belgesinden dane kaybına kadar birçok hususu denetleyen ekipler, valilik genel emri ve bakanlık emirleri doğrultusunda dane kaybının minimum seviyede tutulması için aralıksız mücadele ediyor.

Kargın Mahallesi'nde çiftçilik yapan Kemal Kuzukıran, hububat veriminin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu kaydederek yapılan denetimlerin son derece olumlu olduğunu ve aralıksız sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak ise yaptığı açıklamada, her yıl önlenmesi için tarım müdürlükleri tarafından çalışmalar yapılan hububat hasadındaki tane kaybının çok farklı nedenleri olduğunu söyledi.

Arazinin engebeli olması, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörlerin kaybın artmasında etkili olduğunu bildiren Akbayrak, tane kaybının en önemli sebepleri arasında eski ve bakımı tam yapılmayan biçerdöverlerin kullanılmasının da payının olduğunu vurguladı.

İlçe genelinde 3 ekiple gece gündüz denetim yaptıklarını anlatan Akbayrak, "Bu yıl denetimleri çok sıkı tuttuk. Özelliklede geçtiğimiz yıllar başladığımız biçerdöver operatörlüğü eğitimleri ile muhtarlara ve çiftçilere yönelik eğitimler bu sene meyvesini vermeye başladı. Tam olgunlaşma olmaması nedeniyle dene dökülmesini engellemek için ilçede bir hafta biçimi yasakladık. Bunun yanında yapılan denetimlerde dene dökülmesi tespit edilen 2 biçerdöver işleticisine idari para cezası kestik. Geçtiğimiz yıllarda metrekareye yüzde 3 olan dene kaybını, bu yıl yaptığımız çalışmalarla metrekareye yüzde 1 olarak düşürdük" dedi.

Yapılan denetimlerin ilçe ve ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağladığını söyleyen Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, "Damlaya damlaya göl olur. Yapılanlar bir nevi tasarruftur. Boşa giden para çiftçimizin cebinde kaldı. Denetimlere katkı veren herkese teşekkür ederiz" diye konuştu

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.