CUMHURİYET’ E BURUK VE HÜZÜNLÜ KUTLAMA

CUMHURİYET’ E BURUK VE HÜZÜNLÜ KUTLAMA

Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. Yıldönümünü biraz hüzünlü, biraz buruk kutladık.

                                                                                  Şuayip YAMAN

 

Haber-Yorum

Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. Yıldönümünü biraz hüzünlü, biraz buruk kutladık.

Cumhuriyet’in 91. Yıl kutlamalarına Karaman’da yaşanan maden faciasının gölgesi düştü. Kaza nedeni ile kutlama etkinliklerindeki eğlencelerin iptal edilmesi ile buruk bir havada geçen törenler İlçe kaymakamı Cemal Şahin’in makamında saat 9.30’da tebrikleri kabul etmesi ile başladı. Atatürk parkı önündeki cadde üzerinde devam etti. Bir gün öncede Atatürk büstüne çelenk sunumu ile start verildi.

Cumhuriyet Bayramı öncesinde iki hüzünlü olay yaşadık.

İlkinde; Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yüzleri maskeli 2 PKK’lı terörist, alışveriş yapmak için silahsız olarak çarşıya çıkan 3 askerimizi kalleşçe şehit etti. (26.10.2014)

İkincisinde ise;

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Pamuklu Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağını dün (28.10.2014) öğle saatlerinde su bastı. Madende mahsur kalan işçilerden 20'si kurtarılırken 18 işçi ise mahsur kaldı.

18 işçi yerin 375 metre altında meydana gelen su baskını sonucu su altında yaşam mücadelesi veriyor. Kömür ocağında, kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Atamızın bize en büyük armağanı olan Cumhuriyetimiz, bugün 91 yaşında.

Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıldönümünü ülkemizin yaşadığı terör  olayları ve Karaman’da kömür ocağındaki facia yüzünden buruk ve hüzünlü kutladık.

İlçemizdeki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ilk tören 28 Ekim 2014 Salı günü saat 13.00’de Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Büstü’ne çelenk sunumu ile başladı.

Kaymakamlık çelengini İlçe Kaymakamı Cemal Şahin, Garnizon Komutanlığı çelengini Garnizon Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Niyazi Murat Tiryaki, Belediye Başkanlığı çelengini ise Belediye Başkan vekili Harun Olmuş sundular.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardında ilk tören sona erdi.

Sunuculuğunu Çubuk Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Serpil Ünüvar ile Türk Edebiyatı Öğretmeni İlyas Özçelik’in yaptığı ikinci tören 29 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 10.00’da Atatürk Parkı karşısındaki Atatürk Caddesi üzerinde gerçekleşti.

İlçe Kaymakamı Cemal Şahin, Garnizon Komutanı J.Yzb. Niyazi Murat Tiryaki, Belediye Başkan vekili Harun Olmuş ve Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Dinç öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programa geçildi.

Karaman’daki Facia’dan büyük üzüntü duyduğunu ve su altında yaşam mücadelesi veren insanların sağ salim oradan çıkmalarını umut ettiğini ve bunun için de Allah’a dua ettiğini ifade eden İlçe Kaymakamı Cemal Şahin günün önem ve anlamını belirten anlamlı konuşmasında, “Bugün, gazi Mustafa kemal Atatürk’ün en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. yıldönümünü birlikte kutlamanın coşkusu ve heyecanı içindeyiz.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasının ardından, 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. İşte bu değer, bizleri ulusal bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit haklara sahip birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir.

Değerli Hemşerilerim,

Cumhuriyet, ülkemiz için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı medeniyet hamlesi olarak getirdiği yeniliklerle Türk insanının ufkunu açmış;sosyal, siyasal ve ekonomik hayatımız, tarihinde görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır.

Sevgili Gençler,

 Bugün Cumhuriyet’ten aldığımız güç sayesinde Türkiye Cumhuriyeti, uluslar arası camiada önemli bir konuma sahip olmuş, bölgesindeki gelişmelerde aktif rol oynamış, “Yurtta Sulh, Dünyada Barış” düsturuyla iç ve dış tehditleri bertaraf etmesini bilmiştir. İleri medeniyet yolunda hızlı ve kararlı adımlarla ilerleyen ülkemiz, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmaya namzettir.

Atatürk, “Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek ve yükseltecek olan sizlersiniz” sözü ile de siz gençlere olan güvenini ve inancını belirtmiştir. Bu inanç ve güvenle, muasır medeniyet yolunda hızlı ve kararlı adımlarla yürüyeceğinize yürekten inanıyoruz.

Sorunlarına çağın değerleriyle uyumlu çözümler üreten; bilim, sanat ve evrensel değerlerin ön planda tutulduğu bir yönetim olarak Cumhuriyet, siz değerli gençlerin çabalarıyla daha da güçlenecektir. Bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılâplarını koruyup kollamak, iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır.

Unutmayalım ki, Cumhuriyetimize sahip çıktığımız sürece, nice yıldönümleri huzur ve güven ortamında kutlanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğilirken, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Çubuk Anadolu Lisesi öğrencilerinden Şilay Topal, “Bu Vatan Kimin” ve yine aynı okul öğrencilerinden Selen Ertepe ise , “Bugün” adlı şiiri okudu.

Karaman İli Ermenek İlçesi’nde meydana gelen maden kazası nedeniyle Fatih Sultan Mehmet mesleki teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan Halk Oyunları Ekibi gösterileri iptal edildi.

Ödül Töreni :

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. Yıldönümü münasebetiyle ilçemiz öğrencileri arasında şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından verildi. Buna göre:

Resim dalında birinci olan Yıldırım Beyazıt İlkokulu öğrencisi Sümeyya Kıymet’e,

Şiir dalında birinci olan Çubuk Ortaokulu öğrencisi Mücahit Durmuş Akgül’e,

Kompozisyon dalında birinci olan Meliha Hasan Ali Bostan Çubuk Fen Lisesi öğrencisi Özge Nazire Özalp’e ödülleri İlçe Kaymakamı Cemal Şahin tarafından verildi.

Resim dalında ikinci olan Sabiha şaşmaz İlkokulu öğrencisi Abdullah Can Ünal’ a,

Şiir dalında ikinci olan Akkuzulu Ortaokulu öğrencisi İsmail Gölcük’ e,

Kompozisyon dalında ikinci olan Çubuk Kız İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hilal Fidan’ a ödülleri İlçe Garnizon Komutanı J. Yzb. Nazmi Murat Tiryaki tarafından verildi.

Resim dalında üçüncü olan Yıldırım Beyazıt İlkokulu öğrencisi Elif Su Gümüşbaş’ a,

Şiir dalında üçüncü olan Türk Telekom Ortaokulu öğrencisi Tülin Duygu’ ya,

Kompozisyon dalında üçüncü olan Çubuk Anadolu Lisesi öğrencisi Elif Kübra Altay’ a ödülleri Belediye Başkan vekili Harun Olmuş tarafından verildi.

Çubuk Kaymakamlığı ve Çubuk Belediyesinin destekleriyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan ‘Satranç Turnuvası’ na 24 kategoride 275 öğrenci katılmış, dereceye giren öğrencilere madalya ve çeşitli ödüller verilmiştir.

Cumhuriyet Bayramı programı Tören geçişi ile sona erdi.

Milli Bayramlar Formaliteden Öteye Geçmiyor...

İlçede milli bayramları anma programları maalesef formaliteden öteye geçmiyor.

Eskiden bayramlar böyle mi kutlanırdı?

Bayramlar birlik, beraberlik, kardeşlik, vatanseverlik duygularının kabardığı, dostluk ve arkadaşlıkların pekiştiği, yeni arkadaşlıkların oluştuğu etkinliklerdir.

Daha düne kadar gündüzleri etkinlikler yapılır, akşamları da ‘Fener Alayları’ düzenlenirdi. Ama şimdi bunlar da hatıralarda kaldı.

Ayrıca ilçemizde o kadar etkinlik yapacak Çubuk Şehir Stadı gibi güvenli ve geniş mekânlar varken, Atatürk Caddesi üzerinde üstelik de devlet yolunu kapatarak insanları 14 metre genişliğindeki daracık bir mekâna hapsederek etkinlik yapmak, PKK terörüne 59 şehit ve 23 gazi veren Şehitler Diyarı Çubuk İlçesine hiç mi hiç yakışmıyor.   

Kurtuluş Savaşı, tüm Türk halkının Anadolu ve Trakya’da bulunan işgalcilere (İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa, İtalya, Sırbistan, Rusya, Yunanistan) tek bir güç halinde savaş açtığı bir savaştır. Bu savaşı kazanan taraf Türk Halkı olmuş ve işgal güçleri çekilmek zorunda kalmışlardır. Böylece de Türk Halkı kendi bağımsızlığını elde etmiş oldu.

Milli Bayramlarımızı kutlamamızın sebebi de verilen bu mücadeleyi ve dökülen kanları hatırlamamızı ve bu ülkenin ne kadar zor şartlarda kazanıldığını hatırlamamızı sağlamasıdır.

Çünkü Kurtuluş Savaşı’nda ülkemiz ve halkımız yokluk ve başka birçok sınavdan geçmiştir. Daha sonra son bir çaba ve fedakârlık sayesinde Anadolu ve Trakya’nın güvenliği sağlanmıştır.

Böylece bu anlamlı günlerin anlamı ve önemi nesilden nesile aktarılarak, tarihini bilen bir Türk toplumu yetiştirilir. Bu, bu tür olayların (Kurtuluş Savaşı’nın çıkmasına neden olan sebepler;

Dünya Savaşı’na katınılması ve kayıp edildikten sonra Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması) tekrarlanmaması için bir hatırlatmadır.

Milli Bayramların arkasındaki başka bir amaç da, Türk Halkı’nın sürekli olarak kenetlenerek birlikte, ülkeyi ayırmaya çalışan dış güçlere karşı hep beraber çıkmasıdır.

Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk, bunun bir gereklilik olduğunu önceden görmüş ve gelecek nesillerinde bu önemli olayların ve günlerin hatırlanması için bunları birer Milli Bayram haline getirmiştir.

Yani kısaca, Milli Bayramlarımızı kutlamamızın nedeni olarak millet olarak birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, diyebiliriz. Şu anda buna çok ihtiyacımız var.                      

Bu vesileyle; Türk Milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu eşsiz devlet adamı Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün “Benim En Büyük Eserim” dediği Cumhuriyetimizin 91. yılında, başta büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, silah arkadaşları cumhuriyetin kuruluşu ve yaşatılması, bölünmez bütünlüğü için şehit olan vatan evlatlarını rahmet, minnetle anarken, kahraman gazilerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

cumhur01-tile.jpg

cumhur01-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.