CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN “DÜĞÜN, CENAZE, TAZİYE VE TATİL” UYARISI...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN “DÜĞÜN, CENAZE, TAZİYE VE TATİL” UYARISI...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgında artan vaka sayısına dikkat çekerek, "Düğün, cenaze, taziye, tatil gibi etkinliklere ara verelim" sözleriyle tedbirlere uyulması gerektiğini hatırlattı.

  Şuayip YAMAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Karadeniz'de bulunan doğalgazdan Akdeniz'deki gelişmelere, Corona virüsteki son durumdan alınması gereken tedbirlere, Karadeniz'deki sel felaketinden ekonomik gelişmelere kadar pek çok konuya değinen Erdoğan, toplu etkinliklere de ara verilmesini istedi.

 

Salgın sürecinde son dönemde olumsuz bir görünüm ile karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Düğün, cenaze, taziye ve tatil gibi toplu etkinlikler virüsün yayılma alanları haline dönüştü. Hele hele plajlar, buralar ayrı bir felaket.

 

Buralarda yayılma alanı çok fazla. Can kaybında küçük de olsa bir artış yaşanıyor. Bundan dolayı üzüntülüyüz. Milletimizden bir kez daha ‘tamam’ diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet etmesini istiyoruz.

 

Lütfen sigaralarınızı artık çöpe atın. Biliniz ki, en büyük tehdit unsurlarından birisi de o sigaradır. Her türlü toplu etkinliğe bu süre ara verelim.

 

Ben çok sevdiklerimizin düğünlerine dahi gitmiyorum. Taziyelerimizi telefonla bildirmek, Fatiha’mızı uzaktan okumak aynı sonucu veriyor. Tatilimizi kısa tutmak ve izole bir şekilde yapmak bizi aynı şekilde dinlendirir. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak mecburiyetindeyiz” dedi.

 

Afetin duyulduğu andan itibaren devletin tüm imkânları ile vatandaşın yanında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun’daki vergi mükelleflerini 22 Ağustos 2020’den 30 Kasım 2020 tarihine kadar mücbir sebep hali kapsamına aldıklarını açıkladı.

 

Her türlü vergi, ceza ve geçici veya gecikme faizi ödeme sürelerini 31 Aralık 2020’ye ertelediklerini, Giresun’daki faal mükelleflerin vergi daireleri ile mal müdürlüklerine olan borçlarına da tecil ve taksit imkânı getirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede hasar tespit çalışmalarının ardından temizleme ve inşa faaliyetlerine başlayacaklarını, altyapı ile ev ve işyerlerindeki kayıpları da en kısa sürede telafi edeceklerini söyledi.

 

“Akdeniz’de de Benzer Müjdeli Haberler Alacağımızı Ümit Ediyoruz”

 

Türkiye’nin kalkınma mücadelesindeki en büyük sıkıntıların başında enerjideki yüksek oranlı dışa bağımlılığın geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Her ne kadar ufak tefek petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahipsek de bunlar ihtiyaçlarımızın yanında adeta devede kulak kalıyor.

 

Büyüyen bir ülke olarak enerji ihtiyacımızın sürekli yükselmesi, dışarıya ödediğimiz kaynağın da hep artması anlamına geliyor. İhracatımızı fevkalade artırmamıza rağmen enerjideki bu yapısal sıkıntı sebebiyle cari açığımızı bir türlü kapatamıyoruz.

 

Önce yerli ve milli imkânları seferber ederek enerjideki bu dev açığa kısmi de olsa bir çözüm getirmeye çalışıyoruz. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynak oranını 3’te 2’nin üzerine çıkarttık.

 

Ancak petrol ve doğal gazdaki dışa bağımlılığımız hala ciddi bir düzeyde. Milli enerji ve maden politika belgemizi 2017 yılında kamuoyu ile paylaşarak bu çerçevede yeni bir dönemi başlattık.

 

Derin deniz aramaları için ilk sondaj gemimizi alarak ‘bismillah’ dedik. Ardından ikinci sondaj gemimizi, bu yılın başlarında da üçüncü sondaj gemimizi aldık. Fatih, Yavuz, Kanuni adını verdiğimiz bu derin deniz sondaj gemileri ile dünyanın en büyük filolarından birine sahip olduk.

 

Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemilerimizi hizmete soktuk. Doğu Akdeniz’de yürüttüğümüz çalışmaları engellemek isteyenlere gerektiğinde zor kullanma pahasına hakkımıza sahip çıkacağımızı gösterdik.

 

KKTC’nin yetki alanları yanında Libya ile yaptığımız anlaşmanın ülkemize tanıdığı imkânları sonuna kadar kullanmak üzere harekete geçtik.

 

Ege’de ve Akdeniz’in en uzun kıyısına sahip devleti olarak ülkemizin hakkının, hukukunun, çıkarlarının gereğini tereddütsüz şekilde yerine getirdik. Bunlarla yetinmedik, Karadeniz’i de arama alanımıza dâhil ettik.

 

Nihayet dokuzuncu sondajımızda ülkemizin bugüne kadar tespit ettiği en büyük rezervi bularak emeklerimizin karşılığını aldık. Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası adını verdiğimiz bölgede 320 milyar metreküp rezerve sahip doğalgaz kaynağı keşfettik. Ülkemizin geleceği açısından hayati öneme haiz bu müjdeyi milletimizle paylaştık.

Tespit edilen rezervin çok daha büyük bir kaynağın ilk habercisi olduğu yönünde kuvvetli bulgular var. İnşallah bu müjdenin devamı gelecektir.

 

Tek kuyu değil, bu kuyuların sayış 2-3-4, devam edecek. Bu kuyuların sayısının fazla oluşu oradaki ümitlerimizi çok daha artırıyor. Gazın fiilen milletimizin hizmetine sunulması 2023 yılını bulacak.

 

Önümüzdeki süreçte Akdeniz’de de benzer müjdeli haberler alacağımızı ümit ediyoruz. Ülkemiz artık enerji liginde en üst basamağa çıkmış bulunmaktadır. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklarla bağımsızlığını ilan eden Türkiye, doğal gaz ve petrolde de benzer bir seviyeye ulaştığında Allah’ın izni ile önünde yepyeni bir dönem başlayacaktır.

 

Bu vesile ile güneş enerjisi konusunda büyük bir hamle başlatıp hem yerli ve yenilenebilir enerji potansiyelimizi yükselteceğimizi hem de atıl kaynakları ekonomiye kazandıracağımızı belirtmek istiyorum.

 

Yıllardır dışarıya oluk odluk akıttığımız kaynaklarımızı artık kendi ülkemizin kalkınması, milletimizin zenginleşmesi, hedeflerimizin gerçekleşmesi için kullanacağız diye konuştu

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.