ÇUDOSD Doğal Çevrenin Korunması İçin Uyardı

ÇUDOSD Doğal Çevrenin Korunması İçin Uyardı

Çubuk Doğayı Sevenler Derneği (ÇUDOSD) Başkanı Halil Basri Uluğ, ilçedeki doğal çevrenin korunması için çalışmalar yapılması gerektiği konusunda uyardı.

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün doğal çevrenin korunması amacıyla kabul edildiğini anımsatan Çubuk Doğayı Sevenler Derneği (ÇUDOSD) Başkanı Halil Basri Uluğ, gazetecilere yaptığı açıklamada son zamanlarda ilçede doğal yaşamın ve doğal çevrenin tahrip edildiğini söyledi.

İlçede yıllardır doğal yaşımı gözlemlediğini dile getiren Uluğ, özellikle ulaşımda kolaylıkların sağlanmasıyla birlikte doğal yaşamın hunlarca katledilmeye başlandığını vurguladı.

Rastgele yol kenarlarına, derelere inşaat molozlarının ve çöplerin gelişi güzel atılmaya başladığının altını çizen Uluğ, her geçen yıl bir önceki yılı arattırır duruma geldiğini kaydetti.

Yaban hayatındaki canlıların sayısının hızla azaldığını ifade eden Uluğ, bölgeye acilen av yasağı getirilmesi gerektiğini işaret ederek, şunları söyledi:

‘’Bölgemiz adeta doğal güzelliği ve yaban hayatıyla cennet bir ilçe iken, bugün doğada gördüğümüz moloz ve çöpler bizleri çok rahatsız etmeye başladı. Önceki yıllarda gördüğümüz ve fotoğrafladığımız yaban hayvanları hızla yok olmaya başladı. Bir çok yaban hayvanının sayısı azalırken, bir çoğunu artır göremez olduk. Bölgede eline av tüfeği ve tabanca alarak gelen herkes av yapar duruma geldi. Piknik yapmaya gelenler, rast gele yerde ateş yakarken, yanlarında getirdikleri silahlarla rast gele sağa sola ateş ediyorlar. Özellikle hafta sonları binlerce insan av yapmak için bölgeye geliyor. 200’e yakın kuş türü başta olmak üzere karaca, vaşak, kartal, kızıl şahin gibi canlıların önemli bir üreme ve yaşama alanı iken, bugün yüzlerce türe bölgede gözlemleyemez olduk. Biz istiyoruz ki en az 5 yıl bölgemiz av yapmaya kapatılsın ve bu konuda sıkı tedbirler alınsın. Doğayı kirletenlere, dere yataklarını çöplerle dolduranlara, çay yataklarındaki ağaçları kesenlere ağır cezalar verilsin. Biran önce bunlar yapılmaz ise doğal yaşam ve doğal güzelliklerimiz yok olacak.’’

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.