Çubuk’un tarihi değişti

Çubuk’un tarihi değişti

Çubuk'ta ilk belediye, kaymakamlık teşkilatlanma tarihleri yapılan yeni tespitlerle belediye meclisi kararıyla geriye çekildi.

Çubuk Belediye Meclisi aralık ayı toplantısı Belediye Başkanı Tuncay Acehan başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin tarafından arşivlerde yapılan araştırma sonucunda hazırlanan önerge doğrultusunda Çubuk Belediyesinin kuruluş tarihinin 1902'den 1882'ye, Kaymakamlık yapılanmasının kuruluş tarihinin de 1871 olarak kabul edilmesine ilişkin önerge görüşüldü.

Mecliste oy birliğiyle alınan kararla Çubuk Belediyesi'nin kuruluş tarihi 1882, Kaymakamlığın kuruluş tarihi de 1871 olarak belirlendi.

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcısı Zeki Metin'in yaptığı araştırmayla belediye ve kaymakamlığın kuruluş tarihlerinin sanıldığının aksine çok eskiye dayandığının tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine kadar yerel hizmetlerin yerine getirilmesi, saray ve merkezi yönetimle irtibatın sağlanması başta kadı, subaşı olmak üzere, mimarbaşı ve imam gibi görevlilerin yanı sıra vakıf ve cemaatler tarafından da sağlanmaktaydı. Ancak 1800'lü yılların başından itibaren batının da etkisi ve yerel hizmetlerin yerine getirilmesinde meydana gelen karışıklıklar yüzünden, yerel hizmetlerin tek elden yürütülmesi gereği ortaya çıktı. O tarihten itibaren de modern anlamda kurulan ilk belediyeler oluşturulmaya başlanılmıştır. En önemli Osmanlı kaynaklarından biri olan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tercüme edilen Ankara Vilayeti Salnamesi'nden elde ettiğimiz verilerde Çubuk'ta ilk kaymakamlığın 1871 yılında kurulduğunu ve ilk kaymakamının ise Hasan Hilmi olduğunu görüyoruz. Yine 1882 yılında belediye teşkilatının kurulduğunu ve ilk belediye başkanının ise İbrahim Ağa olduğunu öğrendik."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.