Çubuk'ta Hububat Hasat Dönemi Başladı

Çubuk'ta Hububat Hasat Dönemi Başladı

Çubuk'ta Yağışlardan Dolayı Hububat Hasadı Bu Yıl Geç Başladı

Çubuk'ta yağışlardan dolayı hububat hasadı bu yıl geç başladı. Yetkililer, rekoltenin düşük olduğunu belirtirken, çiftçiler ürünlerin düşük fiyattan alıcı bulduğundan yakındı.

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Ünal Bal, yaptığı açıklamada, aşırı yağışlardan dolayı bölgedeki hasadın geç başladığını belirterek, 'Ne yazık ki çiftçimizin ürettiği ürünler para etmiyor, her geçen gün üreticimiz zarar ediyor' dedi. İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak da ilçede 542 bin 380 dekarlık alanda hububat ekimi yapıldığını ve bu yıl arpa ve buğday rekoltesinde geçen yıllara oranla düşüş beklendiğini ifade ederek, 'Özellikle arpa ve buğdayda düşüşler olacaktır' diye konuştu.

Çubuk Zahireciler İşletme Kooperatifi Başkanı Ahmet Gümüşboğa ise 7 yıl önce kurulan kooperatifin bugün bölgede belirli bir konuma geldiğini vurgulayarak, hububat alımlarına başladıklarını kaydetti. Gümüşboğa, mezat sistemi ile üreticiden aldıkları hububatın parasının aynı gün peşin olarak ödediklerini belirterek, şöyle devam etti:

'Sezonumuz temmuz ayının başında başladı. Ancak yağmurlardan dolayı buğday yeni gelmeye başladı. Bizim yönetim olarak aldığımız karar neticesinde üreticinin parasını aynı gün veriyoruz. Bu yıl buğdaylarda kalite geçtiğimiz yıllara oranla çok düşük. Bunun nedeni de yağmur ve yeterli düzeyde süne ile mücadele edilmemesidir. Buraya günlük 300 traktörden fazla ürün gelir.' Gümüşboğa, buğdayın 0,55 ile 0,60 lira arasında, arpanın 0,37 ile 0,38 lira, fiğin ise 0,57 ile 0,60 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Kooperatif üyelerinden Servet Üşenmez, geçen yıllara oranla fiyatların bu yıl yüksek olduğunu ve kalitenin düşük olduğunu ifade ederek, 'Her yıl 8 bin tonun üzerinde buğday alıyorduk. Biz genelde kalitesi iyi olan ürünleri alıyoruz. Çünkü aldığımız ürünleri makarna fabrikalarına satıyoruz. Bu nedenle de ne kadar ürün alacağımız henüz belli değil' diye konuştu.

Nazım Kaderoğlu da kendisinin sadece fiğ ve nohut alımı yaptığını söyleyerek, fiğde rekoltenin çok yüksek olduğunu ancak ekimin geçmiş yıla oranla az olduğunu anlatarak, geçen yıl 8 bin tonun üzerinde fiğ alımı yaptığını bu yıl bunun artacağını bildirdi.

Bölgede 50 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Necati Karakoç ise çiftçinin her yıl zarar ettiğini savunarak, '3,20 liraya mazot alıyoruz, 0,50 liraya buğday satıyoruz. Ürünümüzü satabilmek için yaktığımız yakıt masrafını çıkartamıyoruz. Ekim yapmak ayrı masraf, kaldırmak ayrı masraf, ürünümüzü satmak için buraya gelmek ayrı bir masraf. Ne yapacağımızı şaşırdık' diyerek tepkisini belirtti.

Bu yıl köylerinde ve bölgelerinde çiftçilerin Tarım Sigortası yaptırmadıklarından yakınan Taşpınar Mahallesi Muhtarı Burhan Şan da mahallelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) 58 çiftçinin kayıtlı olduğunu, ancak sadece 2 kişinin sigorta yaptırdığını söyleyerek, 'Mahallemizde bulunan çiftçilerimiz yer yıl sigorta yaptırıyordu. Bu yıl mevsimlerin normal seyrettiğini düşünerek sigorta yaptırmadık. Mahallemizde 8 bin dönüm arazide hububat ekimi yapılıyor. Bunun 3 bin dönümünü dolu vurdu. Çiftçimiz çok perişan. Aldığımız kredileri ödeyemeyecek durumdayız. Devletimizden kredilerin ertelenmesini veya zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz' diyerek, çiftçilerin hükümetten taleplerini dile getirdi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.