Çubukta Eskirim Turnuvası

Çubukta Eskirim Turnuvası

Çubuk Belediyesinden bir ilk daha, Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca ilçede ilkleri yapması ile tanınır oldu. Bu ilklerine bir yenisini daha ekleyerek eskirim turnuvası düzenlemek için girişimleri başlattı.


Çubuk Belediyesinden bir ilk daha, Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca ilçede ilkleri yapması ile tanınır oldu. Bu ilklerine bir yenisini daha ekleyerek eskirim turnuvası düzenlemek için girişimleri başlattı.
İlçesini her fırsatta tanıtmak ve cazibe merkezi yapmak için yoğun bir çaba harcayan Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca eskrime sahip cıktı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca şunları söyledi; “ Ankara’nın yanı başında olan ve Türkiye’nin uluslar arası kapısı olan Çubuk ne yazık ki yeteri kadar tanıtılmamış. Biz göreve geldiğimiz günden beri ilçemizin bu sorununu çözmek adına elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Eskirim turnuvası da ilçemizin tanıtımı için yapılan çalışmalardan biridir. Ayrıca ülkemizde 1890’dan berri oynanan bu spor dalına da bu şekilde sahip çıkmış olacağız.” Dedi

Pekala, eskrim nedir ?

Türkiye'de eskrim ilk olarak 1890'da görüldüyse de bu spor dalındaki ilk ciddi çalışmaları Mualim Hüsnü Bey gerçekleştirdi(1901).Mualim Hüsnü Bey'in ilk öğrencileri Fuat(Bakan) , Refik ve Ömer Lütfi beyler oldular. Bu yıllarda ayrıca İstanbul Tepebaşı'ndaki Union française salonu'nda Fransız büyükelçiliği çalışanlarına eskrim dersleri veriliyordu.
Mualim Hüsnü Bey'in yetiştirdiği üç genç, ilk karşılaşmalarını Yıldız Sarayı'nda İtalyan eskrimcilerle yaptılar (1903) ve ilk başarılarını kazandılar. Bu karşılaşmaları Sultan Abdülhamit'de seyretti ve Türk sporcularının başarılarından dolayı bir ferman çıkararak eskrimi bütün askeri okullara ders olarak koydurttu. Ardından, karşılaşmalarda en iyi başarıyı elde eden Fuat(Balkan) Bey'i Edirne Harbiye mektebi'ne eskrim öğretmeni olarak atadı(1906).İlk kulüp çalışmaları yine Fuat Bey tarafından Beşiktaş Kulübü'nde gerçekleştirildi(1911). Daha sonra bu spora Fenerbahçe Kulübü de ilgi gösterdi ve Beyaz Rus albay Grodetski'nin antrenörlüğünde çalışmalara başlandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum