Çubuk'ta düğünlerin vazgeçilmezi Homaça

Çubuk'ta düğünlerin vazgeçilmezi Homaça

Çubuk'ta Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan ve adıyla da ünlenen geleneksel et yemeği Homaça'dan asırlar boyu vazgeçilmedi.

Çubuk'ta Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan ve adıyla da ünlenen geleneksel et yemeği Homaça'dan asırlar boyu vazgeçilmiyor. İlçedeki düğünlerin vazgeçilmezi "Tokaşı" olarak bilinen yoğurt çorbasını ise 15 yıldır 68 yaşındaki Ayşe Aktepe yapıp misafirlere sunuyor. Türkmen düğünlerde geleneksel bir et yemeği olan homaça, sadece etten yapılıyor. Çubuk'ta yapılan düğünler öncesi yaklaşık 2 danadan elde edilen kemiksiz 500 kilo et, bir gün öncesinden dinlendirilip bekletiliyor. 2 gün süren düğün boyunca pişirilen Homaça, gelen yaklaşık 3 bin kişiye ikram ediliyor. 



"DÜĞÜN OLSUN DİYE BEKLERİZ" 
Mesleğini 45 yıldır severek yaptığını belirten aşçı Hacı Ali Keskin, "Homaça yemeğinin tarihi çok eskiye dayanıyor. Bu yemek, atalarımız zamanında pişiriliyordu. Biz de halen bu geleneği düğünlerimizde devam ettiriyoruz. Gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Homaça ile bilikte pişirilen yemeklerimizi misafirler severek yer, duasını eder ve tadı damaklarda kalır. O tadı her zaman aradıkları için dört gözle bir düğün olmasını bekler. Düğünlerimizin vazgeçilmezi olan et yemeğimiz Homaça, umarım uzun yıllar ikram edilmeye devam eder" dedi. Aynı zamanda düğünlerde misafirlere Homaça, çorba, yemek, salata ve hoşaf da sunuluyor. 

İKİ GÜN KARIŞTIRILIYOR
Çubuk'ta Türkmen düğünlerinin yine vazgeçilmezi olan Tokaşı (yoğurt çorbası) 15 yıldır 68 yaşındaki Ayşe Aktepe tarafından hazırlanıp, sunuluyor. Aktepe, bir gün öncesinden dinlendirip hazırladığı Türkmen düğün çorbasını odun ateşinde 2 gün süreyle karıştırıyor. Çorbanın tüm malzemesini kendisi hazırlayan Aktepe, "Çorbayı karıştırmazsan kesilir, tadı bozulur. Aslında çok meşakkatli bir iş, ama içenlerin memnuniyeti beni çok mutlu ediyor. Ömrüm yettiğince bu işi yapıp, evime maddi kazanç sağlayacağım" dedi. İçerisinde un, yumurta, yoğurt, yarma ve su bulunan Türkmen düğün çorbası, bir gün öncesinden hazırlanıp, dinlendikten sonra odun ateşinde pişiriliyor. Üzerine salçalı sos ve nane döküldükten sonra davetlilerin masasına sunuluyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.