Çubuk’ta Çubuk Ağat Taşı Çalıştayı Yapıldı

Çubuk’ta Çubuk Ağat Taşı Çalıştayı Yapıldı

Çubuk'ta ‘Çubuk Agat Taşı İşlemeciliği Fizibilite Etüt Projesi’ çalıştayı yapıldı.

Çubuk’ta Ankara Kalkınma Ajansı, Çubuk Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Çubuk Dernekler Federasyonu tarafından hazırlanan "Çubuk Agat Taşı İşlemeciliği Fizibilite Etüt Projes Çalıştayı" düzenlendi.

veli-hoca.jpg

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen Çubuk ağat taşının fizibilite çalışması, değerli taşları endüstrisinin Çubuk için yaratacağı katma değerin önemli, katma değerin artırılması amacıyla öneriler oluşturmak ve stratejiler belirlemek üzere sektör paydaşlarının bir araya getirildiği çalıştaya Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik, Gemoloji ve Mücevher Uzmanı Doç. Dr. Muhat Hatipoğlu, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, MTA yetkilileri, Ankara Kalkınma Ajansı temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

Yaklaşık 5 saat süren çalıştayda, işlemecilik için gerekli hammadde ihtiyacının temin koşulları noktasında yapılması gereken düzenlemeleri ve çözüm önerileri, piyasanın bugünkü durumunun incelenmesi, üretim ve yetişmiş insan kaynağı kapasitesinin incelenmesi, agat taşının bir takı taşı olarak işlenmesi için eğitim, tasarım ve üretim araçlarının etüt edilmesi, agat taşının sağlık, mobilya ve dekorasyon sektörlerinde değerlendirilmesi, agat taşının Ankara ve Çubuk ekonomisi için bir katma değer oluşturulabilmesi için ihtiyaç duyulan piyasa düzeninin belirlenmesi, sektörün tanıtımına yönelik strateji ve faaliyetlerin belirlenmesi gibi konular masaya yatırıldı.

Herkesin görüş ve önerisini sunduğu çalıştayda, sektörün bugünkü durumu ve agat taşı rezervleri hakkında da sunum gerçekleştirildi.

Ağat taşının sadece takıda süs olarak kullanımını değil, endüstriyel anlamda da kullanılmasını sağlamak için çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eden Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, çalıştayın bu anlamda kendilerine ve sektördekilere önemli kazanımlar verdiğini kaydetti. İlçelerinde bu tür etkinliklerin devam etmesini istediklerini ifade eden Başkan Acehan,  “Bu çalıştaya Ankara Kalkınma Ajansı, Çubuk Dernekleri Federasyonu ve Çubuk Belediyesi olarak ortak proje ekibi olarak biz katıldık ve çalıştaydan sonra şunu gördük ki agat taşıyla bundan sonra atılması gereken adımlar daha bir netleşti. Bu konuda İzmir’den gelen çok değerli Murat Hatipoğlu hocamız vardı. Ankara kalkınma ajansı, tabiat tarihi müzesi yetkilileri ve aveo firması buradaydı. Üniversitemizin çok yoğun bir desteği var sağ olsun. Doğa bilimleri ve mühendislik fakültesi Dekanı Sayın Profesör Doktor Veli Çelik hocamızın çok büyük bir katkısı var. Hem proje ortağı olarak hem de burada sunumu hazırlayan kişi olarak biz agat taşını sadece süs taşı olarak değil, bundan sonra endüstriyel taş olarak da bir değer ifade ettiğini gördük. Özellikle belli kimyasal maddelerin havan taşında ezilmesi konusunda ve mobilya sektöründe, süsleme sektöründe özellikle kullanabileceğini gördük. Ben çok büyük bir değer olduğunu ve bu adımlar atıldığı takdirde Çubuk için büyük bir getirisi olduğunu düşünüyorum. Buna varan bir dedik, bundan sonra arkası gelecek diye düşünüyorum ben. Bütün katılımcılara emek verenlere ben burada teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çubuk bölgesinde uzun süre yarı değerli taşlar ve Çubuk Agat taşı üzerine çalıştığını anlatan 9 Eylül Üniversitesi Gemoloji Ve Mücevher Uzmanı Doç. Dr. Muhat Hatipoğlu, Çubuk Agat taşının dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığını söyledi. Çubuk Agat taşının ilk defa Sümerler tarafından kullanıldığının altını çizen Hatipoğlu, Romalılarında en büyük hazinelerinin Çubuk Agat taşından yapılmış eserler olduğunu hatırlattı. Çubuk’un 15 milyar dolarlık bir hazinenin üzerinde oturduğunu aktaran Hatipoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu taş ülkemizi dünyaya tanıtacak doğal elçilerimizden birisidir. Şuan Çubuk bölgesinde ekonomik değerle 10 ila 15 milyar dolarlık bir rezervi yatmaktadır. Bu taş hem endüstriyel amaçla kullanılır ki bunun en önemli kullanım yeri kimya sanayinin vazgeçilmez unsuru olan agattan yapılmış havanlar, havan elde edilir. Her türlü kimyasal ve yahut ta endüstriyel malzemenin öğütülmesi bu havanlarda yapılır. Bunun Türkiye’de hiçbir yerde yapım fabrikası yoktur. Sadece yurtdışına bağımlı olarak gelmektedir. Oysaki böyle havan yapılabilecek katmansı yapıda ki agatlar Ankara Çubuk bölgesinde bolca bulunabilmektedir. Ayrıca bunların özellikle andezitlere bağlı olan katmansı yapıda ki agatlar büyük bloklar verebildiği için yani maksimum 30 santim kalınlıkta, 6-7 metre de uzunluk olduğu için bunlardan belirli ebatlarda kesilecek ve ince plakalarda, gerek otellerde vitray olarak gerekse de diğer süsleme objesi olarak kullanılabilir. Buradan çıkartılan objeler Sümerler yani Mezopotamyanın en eski uygarlıkları olan Sümerler tarafından kullanılmış ve bugün dünyada en eski işlenmiş agat objesi olan bir Sümer agat başı da bulunmuş ve saklanmaktadır. Bunun menşei Ankara Çubuk bölgesidir.”

Tarihi Bekir Agalar Konağı’nda açılan ‘Çubuk Agat Taşı’ sergisinin çok önemli olduğuna işaret eden Hatipoğlu, “Bu objeyi en iyi şekilde anlatmanın en iyi kuralı bundan yapılmış objelerin sergilendiği mekânların korunmasıdır. Ne mutlu ki böyle bir agat taşının hem de çıktığı bir bölgede sergileniyor olması bizler için çok önemli bir şeydir” diye konuştu.

Bugünkü çalıştay çok önemli ve bilimsel bir çalıştay olduğunu söyleyen Ankara Kuyumcular Ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu,  “Bundan öncekilerde tabi ki bir çalıştaydı. Ancak şimdi daha özgün ve ileriye dönük planlı, programlı bir çalışma oldu. Bizim oda olarak bunları tanıtımında çeşitli kurum kuruluşlarda ulusal ve uluslararası tanıtımında ve işbirliğinde dokuz eylül üniversitesi olsun, İstanbul Üniversitesi olsun bunlarla birlikte hareket etmelerini sağlarız. Örneğin fuarlara katılmak isterlerse onlara fuarlarda yer temini konusunda fuarcılarla görüştürebiliriz” şeklinde konuştu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik ise, “Bu çalışmalardan hedefimiz agat taşının hangi sektörlerde kullanılabileceğinin ve bunla ilgili ne tür yatırımlar yapılabileceği, sektörlerle ilgili ilişkilerin bunların değerlendirilmesi sonucunda bir fizibilite etüdünün çıkarılması ve bu fizibilite etüdü ile de ne türlü bir yatırımın yapılabileceğinin ortaya konulmasıdır” dedi.

Çubuk Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Kalkınma Ajansı  ve ÇUDEF tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında çalıştayın yapıldığını söyleyen Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş’da, çalıştayın çok önemli sonuçlar ortaya çıkaracağına inandığını belirtti. 

agat-tasi04-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.