Çubuk'ta Çiğdem aşı etkinliği

Çubuk'ta Çiğdem aşı etkinliği

Çubuk Belediyesi eski geleneklerin unutulmaması yeni nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla "Çiğdem Aşı" programı düzenledi.

Akkuzulu Mahallesi’nde Çiğdem Aşı programı düzenlendi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda kazanlarda pişirilen çiğdem aşı dağıtıldı.

Çubuk Belediyesi tarafından organize edilen ve Akkuzulu, Kapaklı, İmam Hüseyin, Eskiçöte Mahalle Muhtarlarıyla ortaklaşa düzenlenen Çiğdem Aşı programında unutulmaya yüz tutmuş eski gelenekler yaşatıldı. 

Akkuzulu Ortaokulu öğrencileri yöresel kıyafetler giyerek çiğdem toplarken, çiğdemleri çalıya bağlayıp mani söyleyerek, kapı kapı dolaşıp, yağ, bulgur ve yumurta topladılar.

Akkuzulu Mahallesi meydanında yapılan ‘Çiğdem Aşı’ programı, Ankara Kulübü Seğmen Derneği Çubuk Şubesi Seğmen ekibi ile Akkuzulu Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösteriyle başladı. Yörük çadırı ve sinsin ateşinin de yakıldığı programda eski gelenek ve görenekler yaşatılırken vatandaşlar doyasıya eğlendi.

Sunuculuğunu Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Karakuş yaparken, Çiğdem Aşı hakkında ve programın hangi amaçla düzenlendiği hakkında kısa bir bilgi verdi. 

Daha sonra konuşan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Akkuzulu Mahallesinin geleneklerini yaşatan bir mahalle olduğunu söyledi.

Akkuzulu’nun geçmişteki geleneklerin unutulmayarak yaşatılması nedeniyle şanslı bir yer olduğunu vurgulayan Başkan Acehan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben sizleri hem şanslı sayıyorum hem de bunu devam ettirdiğiniz için sizlere teşekkürlerimi, taktirlerimi sunuyorum. Bizim küçüklüğümüzde çiğdem aşı diye bu geleneği duyardık, ama gerçekten ben canlı olarak ilk defa şahit olacağım. Gerçekten Anadolu insanlarının, köylerin birliğini, dayanışmasını, özellikle bahar ayı ile birlikte nevruz gibi, hıdırellez gibi, çiğdem aşı gibi günlerin bu şekilde kutlanması toplumsal coşkuyu artırıyor, hem de dayanışmayı, sevgiyi, kardeşliği pekiştiriyor. Böyle günlerimizi inşallah kutlamaya bundan sonrada devam edeceğiz.”         

Belediye olarak unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri yaşatmak istediklerini aktaran Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma’da, geçmişte Akkuzulu, Kapaklı, İmam Hüseyin ve Eskiçöte mahallelerinde çok sık yapılan çiğdem aşı geleneğiyle bu çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu tür etkinliklerin kültür mirası olduğunu savunan Acıelma, “Geçmişimizi örf ve adetlerimizi unutulmaya yüz tutmuş adetlerimizi gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Mevcut devam eden geleneklerimize bu tür unutulan etkinlikleri de düzenleyerek geleceğimizin teminatı olan nesillerimize tanıtmak ve çocuklarımızın bu konudaki bilgilerini artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personellerinin, Akkuzulu Mahallesi Muhtarı Halil Gökmen’in de büyük destek ve emek verdiği çiğdem aşı, aşçı Ayhan Şahan ve Akkuzulu Mahallesi hanımları tarafından imece usulü ile hazırlandı. 

Aş dağıtım programı çiğdem aşı duası yapılarak kazanların kapaklarının açılmasıyla başladı. Daha sonra Başkan Achan tarafından yumurta, bulgur, tereyağı ve çiğdemden hazırlanan ‘Çiğdem Aşı’ davetlilere dağıtıldı.

Programa Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Türk Kızılay’ı Çubuk Şubesi Başkanı Selahattin Koç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, Ak Parti İlçe Başkanı Baki Demirbaş, MHP İlçe Başkanı Adem Kisecik, Köylü Ressam Halil Basri Uluğ, Çubuk Belediyesi birim müdürleri Ahmet Karakuş, Veyis Almış,  muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

cigdem_asi_01-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.