Çubuk’ta Bazlama Ekmeği, Gelir Kapısına Dönüştü

Çubuk’ta Bazlama Ekmeği, Gelir Kapısına Dönüştü

Çubuk'ta hafta sonu turizmi ve turşu satışının artmasıyla ev ekmeği olarak üretilen bazlama ekmeğinin de satışı artmaya başladı.

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalleri ile turşu satışları ve özellikle hafta sonu turizminin yoğunlaştığı Çubuk'ta, ev ekmeği bazlama ilçede birçok ailenin gelir kapısı oldu. Bazlama, önce evlerdeki tezgahlarda, taleplerin artmasıyla da yeni açılan işletmelerde üretilmeye başladı.


Bazlama üreticisi Lokman Kılıç, ilçe dışından talep olunca bazlama üretimini seri yapmaya başladıklarını söyledi. İşletmelerini geleneksel yöntemleri geliştirerek tasarladıklarını ifade eden Kılıç, meşe odunu ateşiyle bazlama ve gözleme ürettiklerini kaydetti.


Ramazan nedeniyle talepleri karşılayamadıklarını ve 24 saat çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan Kılıç, "Bazlama yapmaya 5 sene önce merdiven altı dediğimiz yöntemlerle başladık. Daha sonra talep artışından dolayı insanların üretimi görebileceği, gelip rahatça alabilecekleri bir iş yeri kurduk. Çubuk’ta ilk defa ruhsatlı bir iş yerini açarak sektöre de öncülük ettik. Ramazan nedeniyle 24 saat açığız. Sabaha karşı 04.00’de bazlama yapmaya başlıyoruz ve 20.00’ye kadar üretimimiz aralıksız devam ediyor. Akşam 20.00’den sonrada gözleme üretiyoruz" ifadesini kullandı.


Bazlama ve turşu almak için insanların ilçeye geldiğini vurgulayan Kılıç, "İlçeye dışarıdan gelen turistler, ev ekmeği bazlamayı tercih etmekteler. Sadece bazlama ve turşu almak için insanlar Çubuk’a gelir duruma geldi. Bazlama hem bize hem de ilçemize gelir kapısı oldu" diye konuştu.


Hatice Zilci (45) ise annesinden öğrendiği şekilde küçük yaştan beri bazlama yaptığını anlatarak, "Ateşin başında çalışmanın biraz zorluğu var ama yine de alıştığımız için zorlanmıyoruz. Dışarıda 30 derece sıcaklık varsa burada 50 dereceden fazla oluyor. Çalışmak güzel bir şey, çalışmayı çok seviyoruz" dedi.


Ümmiye Ayaz (49) büyükannesinden öğrendiği bazlamayı 30 yıldır yaptığına işaret ederek, "Eskiden bazlama yapıp satmak yoktu. Köyde yaptığımız bazlamaları şehirden gelen misafirlerimize hediye olarak verirdik. Şimdi bazlama yapan herkes bu işin ticaretini yapmaya başladı. Sürekli ocak başında çalıştığımız için insan ister istemez alışıyor. Ateşe ve sıcağa karşı bağışıklık kazanıyoruz herhalde. Oruç ağzımızla burada çalışıyoruz, yinede çok mutluyuz" şeklinde konuştu.


Yasemin Öztürk (44) de Çubuk’a geldikten sonra 25 yaşında bazlama yapmayı öğrendiğini aktararak, "Şu anda gençler bu işleri öğrenmek istemiyor, bu nedenle çırak ve çalışacak eleman bulamıyoruz. Gençlerimiz öyle bir şey olmuş ki ya bilgisayar başındalar ya da gezmede tozmada. Bu işleri yapanlar 40 yaşın üstünde insanlar" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum