Çubuk'ta 'Ankara Divan Gecesi' Düzenlendi

Çubuk'ta 'Ankara Divan Gecesi' Düzenlendi

Ankara’nın Çubuk ilçesinde Seğmen geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere öğretmek amacıyla 'Ankara Divan Gecesi' düzenlendi.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde Seğmen geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere öğretmek amacıyla 'Ankara Divan Gecesi' düzenlendi.

Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Çubuk Dernekler Federasyonu ve Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliğiyle Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen ‘Ankara Divan Gecesi’’ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

2img_1806.jpg

Seğmen geleneği ile Ankara’nın tarihi, kültürel, ekonomik ve doğal güzelliklerin anlatıldığı geceye Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma, Hasan Hüseyin Karakuş, Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Sağlık Bakanlarından Halil Şıvgın, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı, Çubuk Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Çiğdem Soba, Ak Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili Aday Adayları Şakir Arıkan, Seyit Koca, Belediye Meclis Üyeleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile genciyle yaşlısı ile Çubuk halkı divan gecesinde buluştu.

2img_1816.jpgAnkaralıların seğmen geleneğine sahip çıktığını belirten Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı, Türk Oğuz töresi olan seğmenliğin 4 bin yıl öncesine kadar dayandığına dikkat çekti. Günümüzde kültürel yozlaşmaya karşı değerlerin korunması gerektiğine dikkat çeken Palacı, seğmenliğin sadece çalıp oynamak olmadığını söyledi. Palacı, kendilerine desteklerinden dolayı Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’a ve Çubuk halkına teşekkür etti.

2img_1819.jpgDüzenledikleri etkinliklerin ana merkezi daima Ankara Kültürünü korumak ve geliştirmek olacağını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, bu nedenle Ankara Divan Gecesi düzenlediklerini belirtti. Davetlerine icabet ederek programa katılan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Başkan Acehan, “Böyle bir divan gecesi tertip ettikleri için ve buna emek verdikleri için ben öncelikle değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugün Çubuk Kültür Komisyonu tarafından organize edilen çok güzel bir divan gecesi etkinliğini hep birlikte izledik. Çubuk ve Ankara kültürümüzü geliştirmek, yaşatmak bizden sonraki nesillere aktarmak için önemli bir adım atıldığı düşüncesindeyim. Önemli olan seğmenlik, efelik ve ahilik kültürünü nesillerden nesillere aktarmaktır, iletmektir ve Ankara Kültürünün içerisine giren yabancı kültürleri de temizlemektir. Biz her şehrin, her ırkın, her ülkenin kültürüne uğruna, inancına, yaşantısına hayat tarzına saygı duyuyoruz. Ama biz Ankara’nın öz kültürünü korumakla ve geliştirmekle görevliyiz. Bununla ilgili bu gece bir adım atıldı. Bunları sürekli hale getireceğiz. Seğmen ve ahilik kültürünü bizden sonraki nesillere yaşatmak ve o hâkim havayı oluşturmak için gayretlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

2img_1838.jpgDivan gecesinin ilkine katıldıklarını ve çok beğendiklerini anlatan Kaymakam Şahin, “Divan gecesiyle birlikte hem dostlarımızla buluştuk, hem seğmenleri izledik. Ankara havalarını, Ankara türkülerini dinledik. Yetkili ağızlardan Ankara kültürüne ait çok güzel doneleri dinleme fırsatı bulduk” diye konuştu.

Seğmenin folklor olmadığını vurgulayan Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı, “Seğmenlik deyince akla folklar ekibi, halk oyunları gibi geliyor. Hayır değil. Seğmenlik yaşam biçimidir. Seğmenliğin içinde edep vardır. Deminde söyledim edebi nereden öğrendim edebi sizden öğrendim derlermişti büyüklerimiz bizi böyle yetiştirdiler. Onun için seğmenlik deyip de geçmemek lazım. Onun detayına inmek lazım” diye konuştu.

2img_1847.jpgDivan gecesinin Ankara Kültürünün önemli özelliklerinden birisi olduğunu kaydeden Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, “Ankara kültürümüzün edep usulü içerisinde eğlencesidir. Nasıl Urfa’da sıla gecesi var ise Ankara’da da divan gecesi vardır. Divan gecesi geleneğinin biz Ankaralılar olarak 2-3 sene önce başlattık. Her ilçede devam ediyoruz. Bu Çubuk’ta ikinci divan gecemiz oluyor. Seğmenlerimiz çok güzel bir program sundular, ben onlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Programı düzenleyenlere teşekkür eden Ankara 2. Bölge Milletvekili Aday adayı işadamı Seyit Koca’da, “Biliyorsunuz toplumlar kültürleriyle, değerleriyle ayakta dururlar. Bence bizim kültürümüz seğmenimiz, halk oyunlarımız bizim toplumumuzun bir harcı, mayası. Yani bunu yeni nesillere aktarmak içinde güzel bir gece idi. Ben tertipleyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Gecede eski Ankara'ya dair düşünceler, Ankara’nın kültürel ve ekonomik değerleri paylaşılırken Ankara'nın Başkent ilan edilişinden önce ve sonrası yaşanan bazı olaylar da anlatıldı.

Seğmenlerin Ankara havaları eşliğinde gösteriler yaptığı gecede, Ankara türküleri de seslendirildi. Çubuk’un değerleri ve 1402 Ankara Savaşı’nın da anlatıldığı gecede misafirlere şerbet ve pasta ikram edilirken, gece boyunca katılımcılar Ankara oyun havalarıyla adeta coştu.

Daha sonra seğmenler misafirlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

2img_1861.jpg2img_1870.jpg2img_1880.jpg2img_1885.jpg2img_1889.jpg

2img_1906.jpg2img_1905.jpg2img_1907.jpg2img_1928.jpg2img_1932.jpg2img_1933.jpg2img_1934.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum