Çubuk’ta Ahmet Yesevi Eğitim ve Kültür Merkezi yapılacak

Çubuk’ta Ahmet Yesevi Eğitim ve Kültür Merkezi yapılacak

Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Külliyesi'nin bir benzerinin Çubuk'ta yapılması için çalışma başlatıldı.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’i ziyaret eden Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Türkiye ile Türki Cumhuriyetleri arasında kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması amacıylaÇubuk'u kültürlerin buluşma noktası haline getirmek istediklerini belirtti.

Bu kapsamda Kazakistan’ın Türkistan şehrindeki Ahmet Yesevi Külliyesi'nin benzerini Çubuk’ta yapmayı planladıklarını ifade eden Acehan, proje hakkında Büyükelçi Tüymebayev’e bilgi verdi.

Geçen yıl düzenlenen 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde ana tema olarak 1402 Ankara Savaşı'nı işlediklerini hatırlatan Acehan, "Bizim bu girişimimize Kazakistan başta olmak üzere Türki devletlerinden büyük bir ilgi ve yoğun katılım oldu. Buradan yola çıkarak kültürlerin buluşma noktası olacak ilçemizde Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan ve tüm Türk dünyasının ortak değeri olan Ahmet Yesevi Külliyesi'nin bir benzerini ilçemizde yapmak için çalışmalarımıza başladık" dedi.

Proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Acehan, Ahmet Yesevi Eğitim ve Kültür Merkezi'nin Çubuk'un hem kültürel hem de turizm değerini artırmasına katkı vereceğini söyledi. Karagöl yolu üzerinde tüm ilçeye hakim bir tepede yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerine kurulacak merkezin yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını aktaran Acehan, kültür merkezi içerisinde, cami, çilehane, Türki Cumhuriyetlerini tanıtan müze ve sergiler, kafeteryalar, sosyal alanlar, kütüphane, aş evi ve gasilhane gibi sosyal donatı alanları bulunacağını belirtti. Acehan, küllüye çevresinde de park ve mesire alanları yapılacağını anlattı.

Tüymebayev de projenin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’a yapacağı resmi ziyarette kendisine bu konuyu ileteceğini kaydeden Tüymebayev, "İnşallah hem Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hem de Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'e proje hakkında bilgi vereceğim. Özellikle iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliklerini daha çok artırmak amacıyla yapılacak en güzel projelerden biri olduğunu düşünüyorum. Biz elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız’’ diye konuştu.

Çubuk Belediyesi ile ortak bir çalışma başlatmak istediklerini söyleyen Tüymebayev, Türkistan ile Çubuk’u da kardeş şehir yapmak istediklerini kaydetti.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.