Çubuk'ta 2014-2015 Yılı Dil Eğitimi Yılı İlan Edildi

Çubuk'ta 2014-2015 Yılı Dil Eğitimi Yılı İlan Edildi

Çubuk ilçesinde 2014-2015 eğitim–öğretim yılı 'Dil Eğitim Yılı' olarak ilan edildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, yaptığı açıklamada, ilçede 2014-2015 eğitim öğretim yılını 'Dil Eğitim Yılı' olarak ilan ettiklerini, bunun için yıl boyu sürecek bir dizi çalışma yapacaklarını belirtti.


İnsanın dil ile düşündüğünü ve bir kişinin dünyasının ise dili kadar olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:


"İnsan kavramlarla, kelimelerle düşünür. Eğer diliniz, sözcük dağarcığınız gelişkin değilse, kavram bilginiz yeterli değilse, yeterli biçimde düşünemezsiniz. Bazı filozofların dediği gibi kişinin dünyası dili kadardır ve dili de dünyası kadardır. Eğitim işi aslında bir dil işidir. Dil olmadan hiçbir branşta, hiçbir konuda asla yeterli bir sonuç alamayız. Tüm branşlarda öğretmenlerimizle 40 kişilik gruplar halinde görüşmeler yaptım. Anaokulundan lise son sınıfı öğrencilerine kadar ders veren tüm öğretmenlerimizle görüştüm ve dilin önemini anlattım."


İlçe genelindeki tüm okullarda okuma saatlerinin artırıldığını ve okuma saatlerine daha çok önem verileceğini anlatan Arslan, uygulamanın sonucunda ilçede yeni yazarların doğmasının sağlanılacağını kaydederek, "Bu yıl özellikle çocukların hergün bir saat kitap okumalarını sağlayacağız. Bunu bizzat kendim denetleyeceğim. Her okulumuz yıl sonunda bir dergi çıkaracak ve dergiye tamamen öğrenciler kendi fikir ve eserlerini yazacak. Derginin yayın yönetmenlerini öğrenciler kendileri seçecek. Öğrencilerimizin birinci dönem boyunca derslerde ürettikleri hikayeler, denemeler, röportajlar, mektuplar, anılar gibi eserlerini biriktirecek ve bu ürünlerini kendi isimleriyle dergide yayınlayacak. Bu uygulamayla inşallah ilçemizde yeni yazarların doğmasını sağlayacağız" diye konuştu.


Uygulamanın veriminin sınavlara da yansıyacağını aktaran Arslan, ana dilini iyi öğrenmeyenlerin yabancı dil öğrenemeyeceğini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Sınavlarda bir soru köküyle karşılaşan öğrencilerimiz bu soru köklerini matematik dahi olsa Türkçe ile cevaplıyor. Eğer Türkçesi iyi olmazsa, soruyu anlayamıyor, sorunun köküne inemiyor ve seçenek arasında bağlantı kuramıyor. Dolayısıyla soruya yanlış cevap verebiliyor. Bu da başarıyı engelliyor. Biz kendimiz rehberlik yapacağız, çocuklarımızın hem dillerini geliştireceğiz hem de sınavlardaki başarılarını artıracağız. Zaten ana diliniz yoksa yabancı diliniz de olamaz. Bir öğrenci herhangi bir yabancı dil öğrenmek istiyorsa öncellikle kendi ana dilini çok iyi öğrenmesi gerekiyor. Ana diliniz olmadan yabancı bir dili öğrenemezsiniz."

 

SOSYAL FAALİYETLER ARTIRILACAK


İlçede Ankara’yı görmeyen, uçağa, tirene binmeyen, sinemaya, tiyatroya gitmeyen öğrencilerin olduğunun altını çizen Arslan, henüz yurt dışı tecrübesi yaşamayan öğretmenler ve öğrencilerin de olduğunu ifade ederek, bu konuda da çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.