Çubuk'ta "1402 Ankara Savaşı" temalı festival

Çubuk'ta "1402 Ankara Savaşı" temalı festival

Çubuk'ta "1402 Ankara Savaşı" temalı festival

ANKARA (AA) – Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan,11-14 Eylül 2014 tarihinde düzenleyecekleri 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin ana temasının 1402 Ankara Savaşı olacağını belirterek, kültürel etkinliklere ağırlık vereceğimiz festivalde Türk dünyası ve komşularını buluşturacaklarını söyledi.

Acehan, yaptığı açıklamada, Uluslararası Çubuk Kültür Festivali'nin bu yıl 10. kez gerçekleştirileceğini, festivalle birlikte atılacak yeni adımlarla ilçede uzun vadede turizmin hareketlenmesinin sağlanacağına inandığını ifade etti.

Acehan, şöyle konuştu:

"Biz bu yıl ki festivalimizin ana temasını ilçemizde gerçekleşen 1402 Ankara Savaşı olarak belirledik. Bu savaş iki Türk hükümdarı olan Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur'u karşı karşıya getirmiş ve en kanlı savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu tarihi savaşın en önemli özelliği ise Türk tarihinin kırılma noktası oluşudur. Biz bu savaşın olduğu topraklarda kardeşliklerin, dostlukların pekişerek güçlenmesini sağlayacağız inşallah. Türkiye'de ilk defa ilçemizde oluşturulacak Türk Dünyası ve Komşuları müzesi ve daha sonra oluşturacağımız açık hava müzeleriyle Çubuk, Türk dünyasının ve komşularının buluşma noktası olacak. Sadece belirli günler değil, yılın her günü ilçemizde kültürel faaliyetler ve akabinde ticari faaliyetler ve turizm canlanacaktır."

Gelecekte tarihe önemli notların düşülmesini sağlayacak festivale tüm Türkiye'yi davet ettiklerini vurgulayan Başkan Acehan, festival hakkında şu bilgileri verdi:

"Dört gün sürecek festivalimiz 11 Eylül Perşembe günü saat 14.00'de çok renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayacak. Festivalimizde bu yıl Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Kore ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açacaklar. Festival süresince yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan, Kore ve Bosna Hersek’ten gelen halk oyunu ekiplerinin dans gösterileri olacak. Animasyon, jonglör gösterileri, spor gösterileri ve çeşitli yarışmaların yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, İbrahim Altınışık, Ahmet Yılmaz, Ankara Rüzgarı, Kent Orkestrası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arif Demir ve ekibi, Tacikistan Sanatçıları, Çubuklu Selami, Kültür Bakanlığı Sanatçıları, Ömer Göksu, Süheyl-Behzat Uygur Şov, Ankaralı Yasin ve daha birçok sanatçı tarafından da çeşitli konserler verilecek. Festival kapsamında kurulacak kültür sokağında çok sayıda sanatçının el işleri, fotoğraf ve resim sergileri sanatseverlerin izlenimine sunulurken, yöremize has gelenekler, görenekler ve sanatlar gösterilecek. Tarihi Bekir Ağalar konağında TURKSOY tarafından 'Türk Dünyası' resim sergisi açılacak ve festival süresince açık kalacak. Ayrıca Çubuk'un simgesi olan turşu konseptli çeşitli yarışmalar da yapılacak. Festival süresince kurulacak kültür sokağında yöremize has gelenekler, görenekler, sanatlar gösterilirken, birçok sergi de sanatseverlerle buluşturulacak."

Festival süresince 300'e yakın stantta yöresel ürünlerin sergilenerek satışa sunulacağını kaydeden Başkan Acehan, "Kimse turşu kurmak için zahmete girmesin, ilçemizde bulunan tüm üreticiler sizin adınıza turşu kuruyor. Ayrıca yöresel ürünler pazarımızda üreticilerimiz kendi yetiştirdikleri ürünleri satışa sunacaklar. Bu nedenle de Başkentliler kışlık tüm ihtiyaçlarını ilçemizden festival süresince temin edebilirler. 11-14 Eylül 2014 tarihinde düzenleyeceğimiz 10.Uluslararası Çubuk ve Kültür Festivalimizde tüm halkımızı aramızda görmekten mutluluk duyarız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.