Çubuk'lu Taksiciler Emsal Oldu

Çubuk'lu Taksiciler Emsal Oldu

2004 yılında dahil olan İzmir'in 10 ilçesindeki 456 ticari taksici, 5216 sayılı yasadan doğan haklarına kavuşmak için Çubuk'u emsal gösteriyor.

İzmir Büyükşehir Metropol'üne 2004 yılında dahil olan 10 ilçedeki 456 ticari taksici, 5216 sayılı yasadan doğan haklarına kavuşmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni mahkemeye veriyor. Ankara'nın yeni metropol ilçesi olan Çubuk'taki taksicilere “T” plaka haklarını açtığı davalarla kazandıran Avukat Selçuk Kozağaçlı, ilk planda İzmirli 40 taksicinin dosyası için İzmir'de dava açacak. Kozağaçlı, davacı sayısının kısa sürede 150-200′e ulaşacağını öne sürdü.
TBMM'de kabul edilip, 23 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla “pergel” yasası, İzmir Büyükşehir metropol sınırlarını da genişletmişti. Yasayla birlikte metropol alana dahil edilen yeni 10 ilçedeki esnaf, yasanın verdiği haklara kavuşmak için çeşitli girişimler başlatmıştı. Çıktığı günden itibaren yasadan yararlanmak isteyenlerin başında da taksici esnafı yer alıyordu.
Selçuk, Torbalı, Menderes, Kemalpaşa, Menemen, Foça, Aliağa, Bayındır, Urla ve Seferihisar ilçeleri bu yasayla metropole dahil olmuşlardı. Bu ilçelerde faaliyet gösteren 456 taksici esnafı, çıkan yasadan bugüne kadar faydalanamadıklarını, mağdur olduklarını öne sürerek, Büyükşehir ve İçişleri Bakanlığı'nda girişimlerde bulunmuştu. Bu kez yargı yoluyla haklarını arayacaklarını belirten 10 ilçeden 40 taksici, İzmir Büyükşehir Belediyesini dava ediyor.


MAHKEME ÇUBUKLU TAKSİCİLERİN LEHİNE SONUÇLANDI
Yasayla birlikte İzmir'in dışında Ankara ve İstanbul'da da tartışmalara neden olan “T” plaka sorunu, Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın verdiği hukuk mücadelesiyle Çubuklu taksicilerin lehine sonuçlandı. Çubuk ve Elmadağ yeni metropol içlerinde faaliyet gösteren 130 taksici esnafı, Kozağaçlı'nın açtığı 6 mahkemedeki davaların hepsini kazandı.
Yasanın çıkmasıyla Büyükşehir Belediyelerinin hemen bu ilçelerdeki taksilere “T” plakasını vermesi gerektiğini öne süren Av. Kozağaçlı, hukukta “eşgali bilinenin ispatına gerek yoktur” tanımlamasını hatırlattı. Yeni metropol ilçelerdeki 456 taksinin “merkez” diye adlandırılan “T” plakalı taksilerle aynı statüde işlem gördüğünü belgelerle yargıya ileteceklerini belirten Av. Kozağaçlı, “İzmir'deki 456 taksici esnafı bugün haksız rekabet koşullarında mesleklerini sürdürmeye çalışmaktadır.
İçinde bulundukları durum ve sürdürdükleri ticari faaliyet kesinlikle merkez diye nitelenen esnaftan farklı değildir. Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Şoförler Odası, hangi mantığa göre böyle bir ayrım yapabilir? Merkez diye adlandırılan ilçe neresi? Neye göre bu merkez belirlenmekte? Merkez Konak'sa o zaman Menderes ilçesi Çiğli'den daha yakın.” dedi.


ÇUBUK EMSAL OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yazışmalara ve soruna “kayıtsız” kaldığını ifade eden Av. Kozağaçlı, sorunun UKOME kararıyla da çözüleceğini söyledi.
Yargı yoluna gitmeden önce girişimlerde bulunduğunu fakat Büyükşehir Belediyesi bürokrasisini aşamadığını belirten Kozağaçlı, “Ankara'da kazandığımız mahkeme ve Danıştay temyiz kararını burada da sunacağım. Ortada esnaf adına haksız bir durum söz konusu. Yüce Türk adaleti de bu eşitsizliği ortadan kaldıracaktır.
Tüm bu ilçelerdeki Ticari Taşıt Tahsis Belgeleri ve Taksi ve Dolmuş Çalışma Ruhsatları Büyükşehir Belediyesi tarafından harç alınarak ve merkez diye adlandırılan taksilerle eşit statüde işleme tabi tutularak yapılıyor. Denetim, harç ve çalışma koşullarında eşit davran, plakaya gelince ayrım yap, bu tür durumlar hukuk devletlerinde yaşanmaması gereken konulardır.” dedi.
Yeni metropol ilçelerdeki mağdur taksici esnafının sözcülüğünü üstlenen deneyimli taksici esnafı Fikret Gezer, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratlarının oda tarafından yanlış yönlendirildiğini öne
sürdü. Gezer, “5216 sayılı yasa kapsamında her şey net bir şekilde görüldüğü halde, başta İzmir Şoförler Odası ve Büyükşehir Belediyesi keyfi bir tutumla bizleri dışlamaktadır. Birçok arkadaşımız bu yasanın bizlere verdiği hakları kullanamamaktan mağdurdur. Esnaf Birlik Sicil Müdürlüğü elektronik ortamda sicil kaydı yapıp İzmir Şoförler Odası gönderse de, oda sudan sebeplerle arkadaşlarımızın kayıtlarını geri çeviriyor ya da kanunda yeri olmadığı halde tahahütname imzalattırıyor. Madem biz metropol ilçeler dahilinde değilsek, bize Büyükşehir Belediyesi neden çalışma ruhsatı belgesi veriyor? Bu belgeyi neden Ödemiş, Tire, Bergama, Dikili ve Çeşmeli taksicilere vermiyor? Çünkü yasa çok açık.” diye konuştu. Gezer, haklarını daha güçlü savunmak için dernek kurduklarını, ilk planda yargıya gidecek 40 dosya sayısının çok yakında 150 rakamına ulaşacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.