Çubuk'lu Çiftçiler Bilgilendiriliyor

Çubuk'lu Çiftçiler Bilgilendiriliyor

Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçiler toprak analizi, gübreleme, toprağın yapısı ve toprağın sınıflandırılması gibi konularda bilgilendiriliyor.

İlçe Tarım Müdürlüğü ilk olarak Taşpınar Mahallesinden başlayarak çiftçilere toprak analizi, gübreleme, recete ve çiftçi kayıt defteri kullanımı hakkında  bilgi veriliyor. İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak ve Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü personellerinden M. Melda Koru, Emre Akci ve Zeynep Turan"ın katıldığı  toplantıda çiftçi aklına takılan tüm sorunlarını sorarak cevabını aldı.  

Bilgilendirme toplantınsın açılışını yapan Akbayrak, çiftçiye verilen destekleme ve ekecekleri alanları kiralamak zorunda kalan üreticilerin nasıl bir yol ve metot uygulaması gerektiği konular hakkında genel bilgiler verdi. Çiftçi Kayıt Sistemine üreticilerin kayıtlarını gün geçmeden yaptırmaları gerektiğini kaydeden Akbayrak, üreticilerinin daha çok desteklemelerden faydalanmasını istediklerini ifade etti.  

Daha sonra söz alan Bitki Koruma Şube Müdürlüğü personellerinden M. Melda Koru, tarımda bilinçsiz ilaç kullanımından yaşanan sorunlar hakkında örnekler ile bilgi verdi.  Bilinçsiz kullanılan ilaçlarla piyasaya sürülen zehirli sebze-meyveleri tüketenlerin yine bizler olduğunu hatırlatan Koru, ilaçlı ürünlerin tüketilmesinin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığını belirtti. Koru, yeni çıkan kanunla ilaç kalıntısı bulunan ürün sahiplerine hapis cezası uygulanacağını söyleyerek,"" Üretim yapmadan önce toprağın analizini yaparak, en uygun gübre çeşidini ve en uygun bitki türünü belirlemeliyiz. Çiftçi, ilacı mühendisin belirttiği dozda ve hasat aralığında yapmalı. Yoksa zamanla ekecek toprak bulamayız""dedi

Tarım ilacı için alınacak reçete ve çiftçi kayıt defteri hakkında da bilgi vere Koru, ""Üreticinin her ürün için ayrı ayrı doldurması gereken defterde, ürünün adı, tahmini üretim miktarı, kullanılan ilaç, gübre ve bitki gelişim düzenleyicilerinin markası, etkili maddesi, hangi hastalık veya zararlıya karşı kullanıldığı, dekar veya ağaç başına doz gibi bilgiler yer alıyor. Bu belge ürünü satarken ibraz etmeniz gereken bir belgedir"" şeklinde konuştu

Bilgilendirme toplantısı daha sonra soru cevap şeklinde devam ederken, çiftçiler kendileri için düzenlenen bilgilendirme toplantılarının yararlı olduğunu söylediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.