Çubuk'a İthal Besilik Dana Geldi

Çubuk'a İthal Besilik Dana Geldi

Tarım Kredi Kooperatifi Tarafından İthal Besilik Danalar Getirildi

Tarım Kredi Kooperatifi Çubuk Şube Müdürü Hüseyin Ercan Akkan, Et ve Balık Kurumu tarafından Avustralya'dan ithal edilen canlı besi sığırlarından Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğüne 4159 adet canlı besi sığırı verildiğini, gelen besilik canlı hayvanların birlikler aracılığı ile ortaklara dağıtım ve satışlarının yapıldığını söyledi.

İthal besilik hayvanlardan 1000 adedinin Ankara'ya geldiğini ve bunlardan da 250 adedinin Çubuk'a verildiğini belirten Akkan, şöyle konuştu:

'Angus, hereford, simmental, charolais, limodin ve Brown swiss ırklarından olan besilik hayvanlar Avustralya'dan yaklaşık 28 günde Kocaeli Derince limanına geldi. Buradan da kamyonlarla Çubuk'a gelerek ortaklarımızdan Salih Demirer'in çiftliğinde 21 günlük karantinaya alındı. Besilik danaların ağırlıkları 160 ila 280 kilogram arasında değişiyor. Kilosunun 9,60 liradan üreticiye veriliyor ve 120 gün bakma zorunluluklarının var.'

Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zihni Yüce de ithal besilik canlı hayvanların çiftçi ve ülke hayvancılığı için büyük önem taşıdığını söyledi. Canlı hayvan ithalatının et ithalatından çok daha iyi olduğunu ve kendilerinin sürekli bunu savunduklarını ifade eden Yüce, 'Üreticimiz hayvancılık yapmak istiyordu. Alacak besilik canlı hayvan bulamıyordu. Sattığı fiyata canlı hayvan alamıyordu. Bulsa da canlı hayvan sayısı az olduğu için fiyatlar çok yüksekti. Et fiyatlarındaki yüksekliğin faturası üreticiye kesiliyordu. Üreticilerimizin çok para kazandığı lanse ediliyordu. Şimdi ithalat olunca bu fiyatlar düşecek' dedi.

Bu uygulamanın da tek başına yeterli olmayacağını, sütçülüğün ve üretimin de teşvik edilmesi gerektiğini kaydederek, ancak Türkiye'deki hayvan sayısının bu şekilde artırılabileceğini ifade etti.

Çubuk'ta besicilik yapan Salih Demirer ise besi için ithal gelen hayvanların ırklarının çok iyi ırklar olduğunu ve iyi bakılıp herhangi bir aksilikte olmadığı takdirde, üreticinin yüzünü güldüreceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.