ÇUBUK’A BEKÇİ KADROSU YOK...

ÇUBUK’A BEKÇİ KADROSU YOK...

Ankara’ya 1000 bekçi alınacak, Çubuk’a bekçi kadrosu yok. Çubuk “Oy Deposu” olmaya devam mı edecek? Siyasilerimiz ne iş yapar?

Şuayip YAMAN

 

İçişleri Bakanlığı Ankara Valiliği’nin kaymakamlıklara alınacak çarşı ve mahalle bekçisi ilanında Çubuk İlçesi’ne maalesef bekçi kadrosu yok.

 

“772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu” kapsamında Emniyet Hizmetleri Sınıfı’nda Ankara İli mülki sınırları içerisindeki ilçelerimizde görevlendirilmek üzere ekte belirtilen kontenjana uygun olarak “Çarşı ve Mahalle Bekçisi” alımı yapılacaktır.

Bekçiler yardımcı hizmete çekilmişti...

Bekçiler 772 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çerçevesinde görev yapıyordu ve alımları da bu kanunla yapılması gerekiyor. Ancak 1991 yılında mevcut bekçilerin tümü, sokaklardan çekilip yardımcı hizmetlerde görevlendirilmeye başlandı. 1996 yılında 772 sayılı kanun çıkarıldı; ancak en son bekçi alımı 1974 yılında olmuştu.

 

Bekçinin Görevleri Nelerdir?

 

·         Bekçilerin yapacakları ilk görevleri kişilerin can ve mal güvenliğini korumak ve kişiye yapılan tehditlerin önlenmesi için çalışmak.

·         Kamu düzenini ve güvenliğini bozacak olan her türlü durumu engellemek ve bunlara dair yapılan yürüyüşlerin yapılmasına karşılık genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak.

·         Adli vakalarda ilgili vakaların mutlaka delilleri ile ilgili koruma ve güvenliklerinin sağlanmasına yardımcı olmak ve bunların muhafazasını korumaktır.

 

Ankara İli’nde Yapılan Çarşı ve Mahalle Bekçisi Planlaması:

 

Görevlendirilecek İlçe :    Kadro Sayısı :

 

Altındağ                                        90

 

Çankaya                                      225

 

Etimesgut                                      90

 

Keçiören                                      170

 

Mamak                                        150

 

Pursaklar                                      25

 

Yenimahalle                                120

 

Gölbaşı                                          20

 

Sincan                                          110

----------------------------------------------

TOPLAM                   :              1000

 

 

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere taşra ilçelerinden sadece de Etimesgut ve Gölbaşı gibi ilçelere bekçi kadrosu verilmiş.

 

Daha dün (2008) de ilçe olmuş bir merkez ilçeye bekçi kadrosu verilirken 102’de kasaba olan Çubuk İlçesi’ne verilmemiştir.

 

Hani ne derler, “Gözden ırak olanlar, gönülden de ırak olurlar.”

 

23 Temmuz 2004 yılında “Metropol İlçe” ilan edilen ilçemizde ise “bekçi” kadrosu yok. Neden acaba?

 

Oysa bekçiye en fazla ihtiyacı olan Çubuk İlçesi..

 

Çubuk, Ankara’nın “üvey evladı”; Kuzey’in çıkmaz sokağı ve geniş bir araziye sahip, Ankara’nın en eski ilçelerinden biri..

 

 “Metropol İlçe” olduğumuz 23 Temmuz 2004 tarihinden günümüze kadar ilçemiz, Ankara’nın varoşlarından binlerce göç aldı. İlçeye yerleşenlerin çoğunun da sosyo-ekonomik durumları pek de iç acıcı olmadığı için ilçenin; ahlaki, manevi, sosyal ve kültürel değerleri hızla dejenere olmaya başlamıştır.

 

Buna paralel olarak da; O tarihten beri ilçemizde uyuşturucu madde kullanımı ve hırsızlık olaylarında gözle görülür bir artış görülmektedir.

 

Bir başka ifade ile asayiş ve güvenliğe en çok ihtiyacı olan bir yerleşim yeri.

 

İlçemizdeki çarşı ve mahalle bekçileri görev yaptıkları 1991’e kadar; esnaf ve mahalle ve mahalleliyi çok iyi tanıyan kişilerden seçilirdi. Bir başka ifade ile bekçiler ilçenin olmazsa olmazı idi. Çarşı ve Mahalle bekçilerinin geçmişte ilçemize başarılı hizmetleri olmuştu...

 

Bekçiler aynı zamanda polise de yardımcı olan kamu görevlileri idi.

 

İçişleri Bakanlığı Anakara İli’ndeki bekçilik kadrosunu hangi kıstasa göre yapmıştır? Bekçi kadrosuna en çok ihtiyacı olan Çubuk İlçesi’ne bu kadro neden verilmemiştir?

 

İlçenin asayiş ve güvenliğini sağlamakla görevli, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Teşkilatı’nın da gerek personel ve gerekse araç ve gereç yönünden ihtiyaçları var. Her türlü zorluğa ve eksikliklere rağmen (tabiri caizse kısıtlı imkânlarla)  görevlerini hiç aksatmadan, yapmaya çalışıyorlar...  

 

Oy verdiğimiz milletvekilleri özellikle de iktidar milletvekilleri buna ne diyorlar? Ya da bu dağıtımdan haberleri var mı? Çünkü en fazla oyu Çubuk’tan alıyorlar...

 

İlçedeki siyasiler; özellikle de AK Parti İlçe Teşkilatı, etkililer, yetkililer ve sivil toplum örgütleri bu duruma ne diyor? 

 

İlçenin sorunlarına ne zaman eğilecekler? İlçeyi ne zamana kadar güllük-gülistanlık göstermeye devam edecekler?

 

Çubuk İlçesi ne zamana kadar “elma şekeri ve horoz şekeri” ile kandırılmaya devam edecek?

 

Çubuk İlçesi ne zaman gözle görülür bir hizmet almaya başlayacak?

 

Çubuk ilçesi “OY DEPOSU” olmaya devam mı edecek?

 

Çubuklunun oyu çantada keklik mi?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum