Çubuk Uluslararası Sempozyum Yapmaya Hazırlanıyor

Çubuk Uluslararası Sempozyum Yapmaya Hazırlanıyor

Çubuk Belediyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde ‘Tüm Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Uluslararası Sempozyumu’ hazırlıkları başladı.

Çubuk Belediyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde 11. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’nin yapıldığı günlere denk gelen 10-12 Eylül 2015 tarihlerinde ‘Tüm Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Uluslararası Sempozyumu’ yapılacak.  Başta 1402 Ankara Savaşı olmak üzere Hititler’den günümüze Çubuk ve çevresinin tüm yönleriyle dünyadaki gelişmelere etkisi gibi birçok konu başlığı etraflıca ve bütüncül bir yaklaşım ile incelenmesi beklenmekte olan sempozyuma, özellikle Türki Cumhuriyetlerinden çok sayıda bilim insanı katılacak.

Tarihi Bekir Ağlar Konağı’nda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Çubuk Belediyesi arasında yapılan protokolün imzalandığı törenin açılış konuşmasını yapan sempozyum koordinatörü Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin, “Göreve geldiğimiz günden bu tarafa Çubuk’un sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlamak amacıyla bir çok çalışma gerçekleştirdik. Özellikle 2014’te Eylül ayındaki 10.Uluslararası Çubuk Kültür Festivali kapsamında yaptığımız etkinliklerden ilham alarak gönlümüzü Doğruya Türk Dünyasına çevirdik” dedi.

Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün de kendisine bağlandığını hatırlatan Metin, Çubuk Belediyesi Başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın gösterdiği yol ve verdiği destekler sayesinde bu müdürlük marifetiyle önümüzdeki günlerde birçok çalışmaya imza atacaklarını anlattı. 

Çubuk Belediyesi Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Başkan Yardımcısı Zeki Metin ve aksakallı İsmail Bal’dan sempozyum talebi geldiğinde çok heyecanlandıklarını aktaran İnsan ve Toplum Bilimleri Fak. Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kankal’da, “Sempozyumla Çubuk ve bölgesinin din, kültür, tarih, sanat, ulaşım, sanayi, turizm gibi konularda aydınlatılması sağlanacaktır. Tabi ki bunun coğrafyası, tarihi Çubuk civarının daha sonra yerleşme nüfus açısından idari ve sosyal yapısı ekonomisi bunun içinde sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık, turizm ve hizmet sektörü gibi başlıklar yer alacak. Eğitim, kültür, sanat başlığı adı altında musiki, mutfak, giyim kuşam, gelenek görenek ve mimari yapısı yer alacak. Bu bir ilk olması hasebiyle bu sempozyum bir nevi envanter çalışması niteliği taşıyacak” ifadelerini kullandı. 

Bütün kardeş Türk devletleriyle işbirliği içerisinde Çubuk’un çok önemli tarihi değerlerini ortaya çıkartmaya çalıştıklarını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, özellikle 1402 Ankara Savaşı’nı her yönüyle araştırmak istediklerini belirtti.

1402 yılında Emir Timur ile Yıldırım Beyazıt arasında Melikşah Mahallesinde gerçekleşen savaşın, hem Osmanlı tarihinde hem Anadolu’nun tarihinde çok büyük etkiler gösterdiğini ve sonuçları itibarıyla çok önemli savaş olduğunu vurgulayan Başkan Acehan, “Bu savaşla ilgili tarihi çalışmalar birkaç defa yapıldı. Ama biz bunu daha kapsamlı olarak üniversitemizin de katkısıyla yapmak istiyoruz. Biz bu konuda Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi kardeş ülkelerimizle beraber bütün açıklıyla tarihi gerçekleri ortaya koyacağız” dedi.

-Ankara Savaşı’nın Olduğu Tarih 28 Temmuz Türki Cumhuriyetleri Birlik ve Kardeşlik Günü Olacak

Ankara Savaşı’nın olduğu 28 Temmuz Türki Cumhuriyetleri birlik ve kardeşlik günü olarak kutlayacaklarını söyleyen Başkan Acehan, şunları söyledi:

“Nasıl binlerce kişi Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Anzak Koyu'na gelerek Çanakkale Kara Savaşlarında ölen atalarını anıyorlar, onlar için şafak ayini yapıyorlar ve kardeşlik günü olarak kutluyorlarsa, bizde Ankara Savaşı’nın olduğu 28 Temmuz gününü bir kardeşlik günü olarak, Türk kardeşlerimizle beraber kutlamak istiyoruz. Bizde bu acı olayı birlik ve beraberlik günü olarak hep birlikte, her yıl kutlamak istiyoruz ve bunu da inşallah gerçekleştireceğiz.”

Türkçe konuşan ülkelerin gelecekte birlik ve berberlik içerisinde hayatlarını devam ettirmeleri açısından düzenlenecek sempozyumun çok önemli olduğunu ifade eden Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Rüstem İsayev, bu işbirliklerinin her yönde artırılması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin her zaman kendileri için bir lokomotif görevi üstlendiğine dikkat çeken İsayev, “Türkiye gerçekten demokrasi yolundan çok önemli güzel adımlar atıyor. İnanıyorum ki bizler birlik ve beraberlik içerisinde bu yolda ileri devam edeceğiz. Çubuk Belediye Başkanımız Sayın Tuncay Acehan Bey bu anlamda güzel bir adım atarak işbirliği yaptı. Bizler bu anlamda yanınızda olacağız ve destek vereceğiz” dedi.

Çubuklu işadamlarını ve öğretim görevlilerini Özbekistan’a davet ettiğini söyleyen İsayev, “Örf ve adetlerimiz aynı, fikirlerimiz aynı, niyetimiz aynı. Bugün dünyada, çevremizde dost düşman var. Eğer bizler birlikte ve beraber olmazsak ne olacağını Allah biliyor. Ben sizleri Özbekistan’a davet ediyorum Bugün oradaki topraklar sadece Özbekistan halkının, Kırgızistan halkının toprakları değildir. Bizim hepimizin kökenleri birdir ve hepimizindir. İnşallah vaktiniz olur da o tarafları da bir ziyaret edersiniz. Gerçekten bir görmek lazımdır’’ ifadelerini kullandı. 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da, tarihi ve kültürel bağları yaşatmak açısından yapılan sempozyumun çok önemli olduğuna işaret etti. Sempozyumla Çubuk ve çevresinin sadece tarihi yönden ele alınmayacağını aktaran Doğan, kültürel, ekonomik, sosyal, sağlık, turizm gibi diğer değerlerinin de ele alınacağını anlatarak, “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Çubuk sınırları içerisine kuruldu ve savaşın geçtiği bölgenin tam ortasında kuruldu. Bu nedenle sempozyumun bizim için gerçekten çok önemli bir anlamı var. Hem bu sempozyum açısından baktığımızda hem Çubuk açısından baktığımızda hem de tarihi kültürel ilişkiler açısından baktığımızda bu sempozyumun başarılı geçeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Acehan ve Doğan,  11. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’nin yapıldığı günlere denk gelen 10-12 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenecek sempozyuma ilişkin protokolü imzaladı.

Bekir Ağalar Konağı Konferans Salonu’nda yapılan protokol imza törenine Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Rüstem İsayev, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yıldırım, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Şan, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin, belediye birim müdürleri, öğretim görevlileri, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

2img_9453-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum