Çubuk Turşuları için Salatalık Ekimi Başladı

Çubuk Turşuları için Salatalık Ekimi Başladı

Çubuk'ta , Adına Festivallerin Yapıldığı Çubuk Turşularının Hammaddesi Olan Salatalık Ekimine Başladı

İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede turşu üretimi için salatalık ekiminin başladığını belirterek, 'Geçen yıl 3 bin hektarlık alanda ekimi yapılan salatalık, bu yıl daha fazla ekilecek' diye konuştu.

Akbayrak, çiftçilerin herhangi bir afete karşı tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Turşucu Hüseyin Benli de geçen yıl ilçede ekimi yapılan salatalıkların turşu üretimine yetmediğini ifade ederek, bu yıl sezon açılmadan kendisi dahil bir çok üreticinin çiftçiyle önceden bağlantı yaptığını anlattı.

Benli, 'Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla daha çok üretimin olmasını bekliyoruz. Kendimizde salatalık ekimi yapıyoruz, ancak üretim yetmiyor. Bunun için bölgemizde bulunan birçok çiftçiyle salatalık üretimi yapması için önceden anlaşmalarımızı yaptık. Birçoğunun parasının bir kısmını dahi verdik. Bu yıl elimizde toptan satışlarımız için turşu kalmadı. İnşallah hava şartları da iyi giderse üretimin bol olmasını bekliyoruz' dedi.

İlçede ekimi yapılan salatalıkların cinsinin Çubuk'un iklimine ve toprak yapısına uygun olduğunu kaydeden Benli, 'Yaklaşık 50 yıldır edinilen deneyimler sonucu bizim ilçemizin iklimine havasına suyuna en uygun salatalık cinslerini ekiyoruz. Bu salatalık cinslerinden başka salatalıklardan ünlü Çubuk Turşusu olmuyor. Bu cins salatalıkları başka yerlerde ektirdiğimiz zaman da yine Çubuk Turşusu olmuyor' diye konuştu.



- EKİM VE BAKIM İÇİN MEVSİMLİK İŞÇİLERİN GÖÇÜ BAŞLADI



Bu yıl ilçeye daha çok Mersin ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden salatalık ekim ve bakımı için çok sayıda işçinin aileleriyle birlikte ilçeye geldiği ve mevsimlik işçilerin çalışacakları arazilerin kenarlarına kurdukları çadırlarda 4 ay boyunca kalacakları bildirildi.

Mevsimlik işçi Ahmet Yeni (56), salatalık tarlasının yanına kurdukları çadırda 10 çocuğuyla kaldıklarını ifade ederek, diğer yerlere göre çalışmanın daha kolay olduğu Çubuk ilçesine iki yıldır ailesiyle geldiğini ve çadırda yaşamaya alıştığını söyledi.

Ailenin en küçük çocuğu olan Bekir Yeni (8) de Mersin Mehmet Dağlı İlköğretim Okulunda okuduğunu anlatarak, 'Okullar henüz kapanmadığı için okuldan izin alarak buraya çalışmaya geldik. Ben okumak ve polis olmak istiyorum' dedi.

Ailenin en küçük kızı Ümmühan Yeni (12) de çadırları temizlediğini ve yemekleri yaptığını belirterek, salatayı çimenlerin üzerinde yaparken tezgahın olmaması nedeniyle zorlandığını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.