‘ÇUBUK LİSESİ’ NİN İSMİ GERİ VERİLMELİ...

‘ÇUBUK LİSESİ’ NİN İSMİ GERİ VERİLMELİ...

Tarihi “Çubuk Lisesi”nin ismi 2013- 2014 Eğitim ve Öğretim Yılında Çubuk Yıldırım beyazıt Anadolu Lisesi olarak değiştirildi.

                                   Şuayip YAMAN

Okulun isminin değişmesi sonucu dönemin Okul Müdürü Ahmet Tuncay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Daha önce Çubuk Anadolu Lisesi ismi ile açılmış bir okul bulunduğu için, okulumuzun ismi zorunlu olarak değişti. Ancak; Çubuk Lisesi’ nin ruhu devam edecek. Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi, Çubuk’un en gözde Anadolu Lisesi olacaktır’ demişti.

Okulun şimdilerde A Blok olarak adlandırılan binası; 1887 tarihinden bu yana sırasıyla Çubuk İlkokulu, Dispanser, Çubuk Ortaokulu ve Çubuk Lisesi olarak anılmıştır.

Yıllar önce bu okuldan mezun ve çeşitli nedenlerle Çubuk’tan ayrılan bir öğrenci tekrar ilçeye geldiğinde, okuduğu ve yıllarını verdiği bu okulu Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi adıyla bulamaz, isminin değiştiğini bile bilmez. Arar durur. Oysa orada yığınla anıları vardır. Bu okulu şimdiki adıyla taksiciler bile bulamuyormuş... Oysa bu okulun adı, Ankara Bulvarı üzerindeki EGO Otobüs durağında Çubuk Lisesi Durağı olarak geçiyor.

         “Çubuk Ortaokulu’ndan mezunum”

Bende Çubuk Ortaokulu’nda okudum ve 1969-1970 Eğitim ve Öğretim yılında mezun oldum. O zamanlar Çubuk’ta lise olmadığı için mezun olan arkadaşlarla beraber 1970-1971 Eğitim Öğretim yılında Ankara Aydınlıkevler Lisesi’ne yazıldık. Biraz da yakın olduğu için bu Lise’yi tercih etmiştik.

Hepimiz de sabahcıydık. Okula, biri Güldarpılı Ali Osman Çelik’e ait Ford marka, diğeri de Taşpınarlı Hasan Koç’a (Topal Hasan namıyla anılırdı) ait Fiyaka marka dolmuşla  sabah gidiyor, öğleyin de (ders bitiminde) dönüyorduk.

Eğitim Öğretim yılı sonunda üç kişi birinci sınıftan, ikinci sınıfa geçtik, diğerleri kaldı.

 

Çubuk Lisesi 1970-1971 Eğitim Öğretim yılında hizmete açıldı. Aydınlıkevler Lisesi’nde sınıfta kalan Çubuklu arkadaşlarımız Çubuk Lisesi’nin birinci sınıfına kayıt oldular ve ilk öğrenciler olarak eğitim ve öğretime devam ettiler. Biz de Aydınlıkevler Lisesi’nde 2. sınıftan eğitime devam ettik.

 

                       Tarihî Okul Tarih Oldu

 

Plansızlıklar nedeniyle 2013-2014 eğitim öğretim yılında Çubuk Lisesi’nde beklenmeyen gelişmeler yaşandı. Çubuk İlçesinin ismiyle sembolleşen köklü okulun adı tarih oldu. Mezunlarının her yıl bir araya gelip etkinlikler yaptığı; ebeveynlerin çocuklarına göstererek “işte benim okuduğum lise” dedikleri; şehirlerde adres bulmak için yer tarif edilirken herkesin kolayca bildiği; mezunlarının anılarını ve duygulu anlarını tazeledikleri ve de en önemlisi birer tarih abideleri olan Çubuk Lisesi’nin adı artık yok. Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi oldu. Tarihi okul, tarik oldu...

 

Çubuk Lisesi Örneği

 

Millî Eğitim Bakanlığı genel liselerden çoğunu Anadolu lisesine dönüştürdü. Bu dönüşümden etkilenen bir lisede “Çubuk Lisesi” idi.

 

Çubuk Lisesi,  “Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi” adını alarak etkilendi.  Görüştüğüm okul mezunları, “Kendimizi, eğitimlerimizin orijini (kökeni) bakımından birden bire boşlukta hissetmeye başladık. Tarif edilemez bir burukluğu yaşamaya başladık. Okulun adı neden değişir? buna bir anlam veremiyoruz.

 

Şimdi biz çocuklarımıza veya torunlarımıza eğitim gördüğümüz ve anılarımızla dolu olan bu okulu hangi adla anlatacağız? Bir zamanlar bu okulun adı Çubuk Lisesi idi. Biz buradan mezun olduk. Birtakım büyüklerimiz böyle uygun gördüler ve bu okulun adını değiştirdiler mi diyeceğiz?” dediler.

Kısaca söylemek gerekirse, bu tür uygulamalar sadece okulun ismini değiştirmiyor tarihi de yok ediyor.

Çubuk Lisesi’nin Tarihçesi

Okul, 1303 (1887) yılında Rüştiye olarak açılmış 1929 yılına kadar ilkokul olarak hizmet vermiştir. 1929 yılından 1943 yılına kadar dispanser olarak kullanılan bina 1952 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir. 1952 - 1971 yılları arasında ortaokul olarak hizmet vermiş ve 1971 yılından itibaren okulumuzun adı Çubuk Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1990 yılından itibaren de sadece lise olarak hizmet vermiştir. 1995 yılından itibaren bünyesinde yabancı dil ağırlıklı liseyi de katarak eğitim öğretim hizmetlerini “ Süper Lise” olarak sürdürmüştür.

 

2007-2008 öğretim yılında yabancı dil ağırlıklı lise öğrencilerinin mezun olmaları sonucu sadece genel lise olarak eğitim öğretim hizmetlerine devam edilmiştir. 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren okulumuz Anadolu Lisesi statüsüne geçmiş, Okul’un ismi de Çubuk Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.

 

İlçe eşrafı 1887 yılında Rüştiye olarak açılan 1952-1971 yılları arasında ortaokul olarak eğitim veren bu Okul’da öğrenim görmüştür.

 

Bu nedenle o insanların hatıraları vardır. İsim değiştirmekle hizmet olmaz. O yörenin geleneklerine ve kültürlerine sahip çıkmak gerekir.

 

Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi adı ilçede yaşayanlar tarafından bilinmemektedir.

 

Bilmeyenler arasında taksiciler ve hatta daha birkaç yıl önce mezun olmuş öğrenciler bile vardır.

 

Yıldırım Beyazıt tabii ki önemlidir. Yıldırım Beyazıt ismini anlatmama gerek yok. Sanırım Çünkü sizler benden daha iyi bilirsiniz.

 

İlçede Kaymakamlık Lojmanı yanında Yıldırım Beyazıt adıyla anılan birer ilkokul ve ortaokul vardır.

 

Ve hatta adı bizim tadı ise başkalarının olan Esenboğa Yerleşkesi’nde geçtiğimiz yıl temeli atılan “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi” bile vardır.

 

Yine Ankara Altındağ’da, “Yıldırım Beyazıt Lisesi”, Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi” ve Altındağ Kız Teknik ve Meslek Lisesi mevcuttur.

 

 

 

 

 

 

 

Eğitim sistemimiz bugün, bir sorunlar yumağı haline gelmiştir. Bu sorunların da temel nedeni, sorunları çözmek için üretilen çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi konusunda, gerek siyasi iradenin ve gerekse eğitim ile ilgili anayasal kurumların ayak diretmesidir. Yani çözümsüzlüğü, çözüm görme anlayışlarıdır. Bu bağlamda eğitim sistemimizin, değişik konularda pek çok önemli sorunu vardır.

 Bu bağlamda ilçemiz okullarının da sorunları mevcuttur. Hem de ‘dağ’ gibidir... Ama biz bu sorunlar dururken nelerle uğraşıyoruz...                                                                            

  • İlçemiz okullarının yönetimleri ve öğretmenleri onlarca sorunla uğraşırken,

 

  • Okullarda kadrolu öğretmen ve özellikle de rehberlik öğretmen sıkıntısı gündemin başköşesinde iken,

 

  • Okul ve çevre güvenliği başlı başına bir sorun iken,

 

  • Gençler için faydalı olabilecek (kültür ve gençlik merkezi, spor tesisleri ve spor kompleksi gibi) mekânlar hiç mi yok iken,

 

  •  Madde bağımlısı gençlerin aileleri, maalesef uyuşturucu ile tek başlarına mücadele ederken,

 

  • Birilerinin okul isimlerini değiştirerek hizmet verdiğini zannetmesi hangi akla hizmettir?

 

 

Okulları Çağa Uydururken Programı Değiştirmeli, İsmini Değil…

 

4306 sayılı Kanunun 18 Ağustos 1997 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle ilk ve ortaokullar yerlerini ilköğretimlere bırakmıştı. 

 

6287 sayılı Kanunun 11 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ilköğretim okulları yerlerini ilk ve ortaokullara bırakacaktır. Okullarımızın isimlerinde de tekrar bir değişme olacaktır. Burada okulların adından çok derecelerinin değişmesi söz konusudur.

 

Elbette Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları ile dünyadaki gelişmelere uygun olarak teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak Türk Milletinin teveccühü doğrultusunda müfredatlar düzenlenmeli. Fakat sadece müfredat değişmeli, okulların isimleri değil…

 

Meselâ, Herhangi bir köklü lisede Genel Lise Programı uygulanırken Anadolu Lisesi programı uygulamaya başlamış olması isminin değişmesini gerektirmemeli.

 

Okulların İsmini Değiştirmek Keyfi veya Çocuk Oyuncağı Olmasın

 

Okulların isimlerinin geçici yönetici görevlendirmelerinden daha sık olarak değişmesine izin verilmemeli.

 

Bundan bin yıl önce kullanılan şehirlerin isimlerini korumak için gösterdiğimiz çabayı okul isimlerini korumak için de gösterelim.

 

Okul isimleri değişirken hiç bir üst düzey yetkili de “Ne oluyor?” Diye sormuyor!

 

Yani diyeceğim o ki; okullarımızın adlarını değiştirirken tarihimizden olmayalım.

 

İlçemizde tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak için; ‘Çubuk Lisesi’ ismi Çubuk’a özgü bir ad olarak tekrar konmalıdır. Bu tarihi bir görevdir.

 

Etkililere ve yetkililere önemle duyurulur.

 

Hakikaten okul isimleri neden değiştirilir ki? Buna bir anlam verebilmiş değilim...

 

cubuk-lisesi1.jpgcubuk-lisesi2.jpgcubuk-lisesi3.jpgcubuk-lisesi4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum