Çubuk çiftçisine silaj paketleme makinesi desteği

Çubuk çiftçisine silaj paketleme makinesi desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi, Çubuk ilçesindeki çiftçilere silaj paketleme makinesi desteğinde bulunacak.

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, Çubuk Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ilçede süt üretimini artırmak ve üreticiye destek olmak için "Silaj Paketleme Projesi"ni hayata geçireceklerini söyledi.

İlçede yem bitkilerinden mısır ve fiğ üretimini daha çok yaygınlaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Güven, şöyle dedi:

"Bilindiği üzere yüzde 75'i hibeyle Çubuk'ta kısa bir süre önce yem bitkileri tohumu dağıtımı yaptık. Şimdi de Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Çubuk, Akyurt ve Pursaklar'daki çiftçilerin kullanımı amacıyla silajlık bitkilerin biçimi ve paketlemesi için traktör, römork ve silaj paketleme makinesi alacağız. Bu projenin maliyeti yaklaşık 500 bin lirayı bulmaktadır. Amacımız bu bölgede daha kaliteli ve daha çok verimli süt üreticiliğinin yapılmasıdır. Yaptığımız araştırmada piyasada paketi 60 liraya kadar yapılan silajı hiçbir şekilde kar almadan sadece yakıt maliyetini alarak 25 liraya kadar düşüreceğiz. Böylece üreticilerimizin yem maliyetleri yaklaşık yüzde 50 daha aşağı düşecek."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak da makine ile büyükbaş hayvanların yemlemesinde kullanılan mısır silajının biçildikten hemen sonra rulo balyalar şeklinde üretiminin yapılabileceğini vurguladı.

"Çiftçilerimiz geleneksel yöntemlerle silaj üretmektedirler. Bu üretimlerde de silajın hava ile temas etmesi sonucu yüzde 30'a varan kayıplar oluşmaktadır" diyen Akbayrak, proje kapsamında alınan makine ile bu kayıpların önlenmesinin sağlanacağını ifade etti.

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan da tarımın geleceğin en önemli sektörlerin başında olacağını belirterek, "Tarım sektörüne yeni yatırımlar yaparak çiftçimize önemli bir gelir kapısı daha açılabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.