Cenaze Şefliğinden Uygulamalı Gassallık Eğitimi Verildi

Cenaze Şefliğinden Uygulamalı Gassallık Eğitimi Verildi

Çubuk İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik uygulamalı cenaze yıkama ve kefenleme (Gassallık) eğitimi verildi.

Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı Cenaze Hizmetleri Şefliği ile Çubuk İmam Hatip Lisesi tarafından ortaklaşa düzenlenen eğitime 80 öğrenci katıldı. Gassallık eğitimi, seyyar cenaze yıkama otobüslerinde Cenaze Hizmetleri Şefi Kadir Sağbazar tarafından verildi.

Kurs süresince ölüm, yaşam, abdest, gusül, cenaze ile ilgili temel kavramlar, şehitlik, şehit cenazesi, cenazenin yıkanması, kefen, kefenleme, cenaze namazı, duaları, taşıma ve defin işleri, uygulamalı cenaze yıkama, kefen işlemleri ve diğer temel dini bilgiler hem teorik hem de maketler üzerinde uygulamalı gösterildi.

Kursta cenaze yıkamadan öncesi ve sonrası hakkında cenaze imamlarının yapmaları gerekenleri anlatan Kadir Sağbazar, okuldan gelen talep doğrultusunda kursun verildiğini söyledi.

Kursun gruplar halinde verildiğini aktaran Sağbazar, cenaze yıkamayı her inananın bilmesi gerektiğine işaret ederek, “Cenazenin nasıl yıkanır, nasıl kefenlenir, def nasıl yapılır. Bu dini icapları anlattık ve teorik bir şekilde uygulamasını da yaptık. Öğrencilerimiz bizden memnun kaldılar bizde onlardan çok memnun kaldık. Eğitimin ardından öğrencilerimizin gelecekte görev yerlerinde bu tarz hizmetler sunulduğunda başarılı bir şekilde hizmet yapacaklarına kanat ediyorum. Aslında cenaze yıkama her bir gencin, her bir inananın bilmesi gereken asli görevlerden biridir” diye konuştu.  

Teorik bilgileri okulda verdiklerini, uygulamalı eğitimi de belediyenin cenaze şefliğinde verdiklerini söyleyen Çubuk İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi Öğretmeni Ahmet Koyuncu, bu konuda kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek, “Öğrencilerimizin eğitimlerinin devamı olan hitabet ve mesleki uygulama dersinin cenaze yıkama ve gassallık bölümü eğitimi verildi. Eğitimde ölümden sonra defin işlemine kadar yapılan bütün faaliyetler uygulamalı olarak gösteriliyor. Önce teorik olarak derslerde göstermiştik, şimdi ise cenaze şefi Kadir hocamızın desteğiyle pratik uygulaması bir maket üzerinde gösteriliyor. Sonuç itibariyle öğrencilerimiz açısından çok verimli bir kurs oldu. Öğrencilerimiz ileri de hayatında karşılaştığı zaman bu tür problemleri rahatlıkla çözebilecekler. Bu münasebetle hocamıza teşekkür ediyorum, belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Verilen kursun kendileri açısından çok yararlı olduğunu ifade eden öğrencilerden Kemal Kayıkçı, “Bu eğitim hepimize faydalı oldu. İlerde böyle bir şeyle karşılaştığımız zaman çok raht bir şekilde görevimizi yerine getirebileceğiz” ifadelerini kullandı.  

Cenaze yıkamanın hayırlı bir meslek olduğunu kaydeden öğrencilerden İzzet Han Sarıtaş ise, kendisinin de cenaze yıkama imamlığı (Gassallık) yapmak istediğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum