ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 103. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK...

ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 103. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK...

Tarihin akışını değiştiren ‘Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü’nü Kutladık...

Şuayip YAMAN

3 KASIM 1914 – 18 MART 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla,

 “GELİBOLU” yarımadasında 25 NİSAN 1915-8/9 OCAK 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer Zafer Destanı’dır.

 

İlçemizdeki Etkinlikler:

 

Çelenk Sunma:

 

18 Mart Pazar günü saat 9.30’da Atatürk Parkı’nda düzenlenen ve Sunuculuğunu Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Ayşegül ARIÖZ’ün yaptığı ilk günkü törende;

 

İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET ve İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN tarafından   Atatürk Büstü’ne çelenk sunumu yapıldı.  

 

Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okundu. 

 

Tüm şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim okundu.

İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, “18 Mart 1915'te, tarihte eşine rastlanmayacak bir kahramanlık sergilendi.”

Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN “Tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Devlet ve millet olarak ne yapsak şehit anne ve babalarının hakkını ödeyemeyiz. Çanakkale’den Afrin’e şehitlerimiz, bu milletin ve devletin varlığının yegâne sebebidir." dedi.

Çubuk İlçesi Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki AVAN ise “Mehmetçik, Suriye’nin Afrin bölgesinde gösterdiği başarılarla Türk devletinin ve milletinin gücünü bir kez daha dosta düşmana göstermiştir.”

Anma programına müteakiben, Çubuk Belediyesi halk otobüsleriyle ebediyete intikal eden şehitlerimiz için kabir ziyareti yapıldı.

 

Çubuk Şehitliği'nde düzenlenen törende; Çubuk Müftüsü Muharrem GENÇ tarafından dua edildi ve şehit mezarları ziyaret edildi.

 

Çubuk Şehitliği'ndeki programın ardından katılımcılar ‘Çubuk Paşa Mezarlığı'ndaki şehit kabirlerini de ziyaret etti.

19 Mart 2018 Pazartesi günü yapılan ve Sunuculuğunu Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Yazar Hümeyra KAYA’nın yaptığı Çubuk Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’ndaki program ise saat 10’da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

Çubuk Cami-i Kebir İmam Hatibi Nuri AYDIN tarafından ‘Kur’an Tilaveti’ okundu.

 

Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Şazinur OLCAY, “Günün anlam ve önemini belirten konuşmasında;

 

“Mehmed’ime;

 

3 Kasım 1914-18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda cereyan eden bir deniz savaşlarıyla, 25 Nisan 1915-Ocak 1916 tarihleri arasında Gelibolu Yarımadası’nda yapılan kara savaşları, Türk tarihinin en şerefli zafer destanlarından biridir. Harp tarihine bakıldığında, zaferlerin taarruzlar ve harekâtlar sonrasında kazanıldığı görülür.

 

Çanakkale Savaşı ise; savunanların, saldıranları yendiği bir savaş olarak tarihteki yerini almıştır.

 

Öz Yurdunu korumak için şahlanan bir ulusun, sayı ve teçhizat bakımından çok üstün olan düşmanı bozguna uğrattığı bir zaferdir. Çanakkale Savaşları ve kazanılan zaferler, Kurtuluş Savaşı’na maya çalmış, Atatürk’ü bu ülkeye hediye etmiş, milli ruhu ve bilinci yeniden uyandırmıştır. Sadece Türk değil, Dünya tarihinin de sonuçları bakımından en özel savaşlarından biridir.

 

Çanakkale Deniz Savaşları’nın en yoğun yaşandığı, düşmanın bütün gücüyle taarruza geçtiği, ancak aynı şiddette yenilgiye uğradığı gün 18 Mart’tır.   

 

18 Mart... Kırımızı ve beyazın karıştığı gündür. “18 Mart; bir destanın yazıldığı gündür. 18 Mart; kahramanla namerdin sonsuza dek ayrıldığı gündür. 18 Mart; atalarının ruhunu, geleceğe taşıyanların ölümsüzleştiği gündür.

 

 Gün bitmez Mehmedim...

 

Tarihte hep bir öldün bin dirildin. Ataların Malazgirt’te, Kudüs’te, Niğbolu’da, Varna’da, Plevne’de, Mohaç’ta, Anafartalar’da, Sakarya’da sana ruh verdi.

 

Yurt ettiği toprakları, Kılıçaslan oldu, Alparslan oldu, Fatih oldu, Atatürk oldu, sana emanet bıraktı.

 

Emanetine sahip çıktın Mehmedim...

 

Vatanına göz dikene can verdin, aman vermedin. Düşman çok, düşman hain, düşman namert. Pusu kurdu.mayın döşedi yollarına, karşına çıkamadığından sırtından vurud. Sem Mehmetçik o haindi...

 

Can verdin, aman vermedin... Kaçtı namert sınırın dışına... Zamanı kollayıp, girmek için yurduna...

 

Düştün ardına Mehmedim...

 

Yeni destanlar yazdın Afrin’de... Haykırdın; “Burada biz de olsak, at bombayı komutanım namerdin üstüne, düşünme.”

Şanlı tarihin şnlı askeri...

 

Sana asker demek kifayetsiz... Mekânın cennet, komşun Hz. Peygamber olsun, Allah senden razı olsun...

 

Okulun “Müzik ve Drama” ekibinin hazırladığı 7 bölümlük “Çanakkale” piyesi izleyicilerden tam not aldı.

 

Çanakkale İçinde, Her şehidin Ardından, Hey Onbeşli, Yemen, Eledim Eledim, Değirmen Başında Vurdular Beni türküleri Program Korusu tarafından piyes aralarında seslendirildi.

 

Teröre 71 fidanımızı şehit verdik...

 

“Şehitler Diyarı” olarak anılan ilçemizde; Vatan savunmasında ilçemizin verdiği şehitlerin gösterildiği slayt esnasında Salon’da duygulu anlar yaşandı.

 

Ödül Töreni;

 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası” münasebetiyle Çubuk Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Çanakkale’den Afrin’e Mektup” yarışmasında:

 

Üçüncü olan Çubuk Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencisi Esma Nur KAYA’ya hediyesi İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mesut GÜLER tarafından takdim edildi.

 

İkinci olan Gevher Nesibe Mesleki Eğitim Lisesi öğrencisi Şüheda İclal ONAY’a hediyesi İlçe Belediye Bakanı Dr. Tuncay ACEHAN tarafından takdim edildi.

 

İlçe birincisi Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencisi Bengisu ATA’ya hediyesi İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET tarafından takdim edildi.

 

SONUÇ;

 

Çubuk Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nin (Çubuk Lisesi);18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü” dolayısıyla düzenlediği "Çanakkale Şehitlerini Anma" özel programında sahnelenen piyes gösterileri, müzik dinletisi ve ilçemizin verdiği şehitlerin slayt gösterisi duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

 

Çubuk Lisesi’nin ev sahipliğinde Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ve yoğun ilgi gören program vatan toprakları için canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlarken, tüm şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu, dualar edildi.

 

Çanakkale Zaferinin 103'üncü yılı nedeniyle öğrencilerin gösterilerini ilgiyle takip eden davetliler, öğrencileri sürekli alkışladılar.

 

 "Çanakkale” piyesi sahnelenirken, eşsiz bir kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşlarından özel görüntüleri yer aldı.

 

Büyük kahramanlıkların yaşandığı 1915 yılındaki dönemin ruhuna göre hazırlanan anma programında gösteriler sırasında hüzünlü bir atmosfer oluşurken, milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadeleyi anlatan “Çanakkale” adlı  “7” bölümlük piyes büyük beğeni topladı.

 

Türk Milleti; vatanının canından, kanından daha kıymetli olduğunu sadece Çanakkale’de göstermedi dünyaya. 103 yıl önce cepheye gönderdiği kuzusunu kınalayan analarımız hala aynı vatan sevgisi ile hala aynı şahadet aşkıyla düğünle, dernekle gönderirken evlatlarını askere. Ve bu 103 yıl içinde tüm dünyaya, dosta düşmana bir karış toprağımızı kimsenin el sürmesine müsaade etmeyeceğimizi defalarca göstermek zorunda kaldık.

 

Güneydoğu’da,   sınırlarımız içinde ve sınırlarımız ötesinde ve şimdi de Afrin’de terörle mücadele ettik, ediyoruz. Ateşler düştü ocaklara, ateşler düştü analarımızın bağrına, İstanbul’dan, Ardahan’a şehitler uğurladık dualarla.

 

Ve ilçemiz Çubuk 70 fidanını uğurladı al bayraklarla. Dualarla uğurlarken kınalı kuzularımızı “Vatan sağ olsun!” dedik, “Vatan sağ olsun!”

 

Ve o pus kokan ve o ihanet kokan gecede demokrasimize, irademize, milli egemenliğimize tekrar sahip çıktık. 15 Temmuz’da meydanlarda, tıpkı Çanakkale’de, İstiklal Savaşımızda olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen Büyük Türkiye vardı, Büyük Türk Milleti vardı.

 

Bu darbe girişiminde, Milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koydu.

 

Yaşlımızla, gencimizle Ömer HALİSDEMİR’imizle dikildik hainlerin karşısına. Ve haykırdık yedi düvele:

 

“Sel gibi bendimizi aşar geliriz...”

 

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferimiz kutlu olsun...

 

Çanakkale bir sadece bir savaş değil, aynı zamanda bir destandır...

 

Çanakkale geçilemez, geçilemese de Mustafa Kemal ATATÜRK’ süz anılamaz.

 

Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükran ile anıyorum...

canakkale2-vert.jpgcanakkale-tile.jpgcanakkla1-tile.jpgcnakkale2-tile.jpg

canakkale-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.