Cam Altı Resim Sanatı Öğrencilerin Elinde Hayat Buluyor

Cam Altı Resim Sanatı Öğrencilerin Elinde Hayat Buluyor

Osmanlı Devleti döneminde ilgi gören cam altı resim sanatı, Çubuk'ta bir okulda başlatılan 'Unutulan Sanatlar, Yeni Nesille Hayat Bulacak' projesi kapsamında öğrencilerin elinde yeniden hayat buluyor

Hayri Aslan Kız Teknik ve Meslek Lisesince, Osmanlı sanatlarını yeniden gün yüzüne çıkartmak için başlatan 'Unutulan Sanatlar, Yeni Nesille Hayat Bulacak' projesiyle sanatçılar okula davet edilerek, öğrencilere uygulamalı eğitim veriliyor.

Proje kapsamında öğrenciler ilk olarak cam altı resim sanatı eğitimi aldı.

Okul müdürü Emine Yıldırım, yaptığı açıklamada, projeyle öğrencilerini sanatla buluşturduklarını, böylece onları üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine de daha kolay yerleştirmek istediklerini söyledi.

Öğrencileri alanında uzman sanatçılarla bir araya getirdiklerini dile getiren Yıldırım, şunları ifade etti:

'Geçtiğimiz yıl 13 öğrencimizi güzel sanatlar bölümüne yerleştirdik ve bu yıl ise sayıyı iki katına çıkartmak istiyoruz. Biz merkeze uzak ilçede yaşıyoruz. Hem ilçemizin hem de öğrencilerimizin imkanları biraz kısıtlı. Ankara'nın merkezindeki öğrenciler belki kendi imkanlarıyla bu tür sanatsal çalışmalara çabuk erişebiliyorlar ama Çubuk gibi ilçelerde bu çok mümkün olmuyor. Biz de en azından ilçedeki bu mahrumiyetleri bir nebze olsun çocuklarımıza yaşatmamak veya onlarla alakalı bir çalışma yapmak için bu projeye imza attık.'

- 'Projeyle öğrencilerimizi sanatçılarımızla buluşturmak istiyoruz'

Yıldırım, cam altı resim sanatının unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından olduğunu ve yeni nesile bu sanatı anlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, 'Projeyle öğrencilerimizin hem böyle bir eser yapmayı öğrenecek hem de keyifli bir şekilde sanatsal tatmin yaşayacaklar.' dedi.

Yıldırım, ilerleyen günlerde de diğer Türk sanatlarını çocuklarla tanıştırmak için projenin devam edeceğine işaret etti.

Okulda eğitim veren ressam Perihan Turgut da Osmanlı'da usta-çırak usulü ile öğrenilen geleneksel Türk sanatını, sanat öğrenmeye istekli gençlere aktarmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Cam altı resim sanatını önce teorik olarak anlattıklarını daha sonra uygulamalı gösterdiklerini dile getiren Turgut, 'Belirli bir alt yapıları olduğu için çok çabuk fırçayı ustalıkla kullanmaya başladılar. Kısa bir eğitimle doğanın tüm renklerini, iç dünyalarının zenginliklerini eserlerine yansıttılar. Burada bulunmaktan ve bu anlamlı atmosferde geleceğin sanatçılarına bir şeyler verebilmekten son derece mutlu oldum.' sözlerine yer verdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.