Çalışana Üretene Teknolojiye Destek

Çalışana Üretene Teknolojiye Destek

Bilim ve Sanayi Bakanlığı ARGE projelerinin ekonomik hayata üretim olarak dönmesi için ilk defa uygulanan ve TEKNOYATIRIM (TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI)projesini hayata geçirdi.

Bilim ve Sanayi Bakanlığı ARGE projelerinin ekonomik hayata üretim olarak dönmesi için ilk defa uygulanan ve TEKNOYATIRIM (TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI)projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamında Çubuk’ta yetişen işadamlarından İbrahim Ayaz, ülkemizde ve dünyada örneği bulunmayan otomatik ceviz kırma makinesi ile projeye müracaat ederken,  proje kurul kararı ile seri imalata yönelik olarak desteklenmesine karar verildi.ayaz1.jpg

Konuyla ilgili bilgi veren İbrahim Ayaz, Çankırı’ya bağlı Şabanözü ilçesinde Oratar Tarım Hay. Mak San ve Tic Ltd Şti olarak faaliyette bulunduklarını ve 2 yıl önce Çankırı KOSGEB’e AR-GE destekleri için müracaat ettiklerini anlattı.

Makinayla ilgili ilk prototipi yaptıklarını aktaran Ayaz, şöyle devam etti:

“Oratar Tarım Hay. Mak San ve Tic  Ltd Şti bünyesinde Şabanözü organize sanayinde faaliyette bulunuyoruz.  Otomatik ceviz kırma makinesi projesi için iki yıl önce Çankırı KOSGEB AR-GE desteklerine müracaatı ile başladım. Proje üniversite ve sanayi tarafından belirlenen bir kurul tarafından değerlendirmeye alınmış ve projenin uygulanmasına karar verilmiştir. 15 aylık bir AR-GE süresi sonunda ilk prototip yapıldı ve proje başarıyla sonuçlandırıldı. Makine özellikleri yönüyle  Türkiye’de bir ilk olup her türden cevizin kırılarak içinin %70-80 oranında kelebek ve kelebeğe yakın olarak çıkartılmasını sağlamaktadır. Verimlilik yönünden elle yapılan işlemle kıyaslandığında 40 50 işçinin bir günde yaptığı işi tek başına yapacağı da kaydedilmektedir. Tamamen otomatik ve Plc kontrollü olup bu konuda en gelişmiş makine olmaya adaydır.”

Satışa sunulması için makinanın kısa bir süre içinde tamamlanacağını kaydeden Ayaz,  “ Satışa sunulacak makinaların resim video ve detaylı bilgiler oratar.com.tr sitesinde ve diğer sitelerde de yayınlanacaktır” dedi.

Makinanın yapılışında kendisine destek ve yardımcı olan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Ayaz, “Bu projenin başından sonuna kadar başarıya ulaşmasında yardımcı olan özellikle Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz,  Kosgeb  Çankırı İl Müdürü Ahmet Özbekler ve çalışma arkadaşları ile bu projenin başarısında maddi ve manevi desteğini esirgemeyen tüm arkadaş ve tanıdıklarıma da  teşekkürlerimi sunarım’’ şeklinde konuştu.

10610557_310153132528255_8199837610033764132_n.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum