Çalınınca haber veren telefon!

Çalınınca haber veren telefon!

Her gün hayatımıza giren yeni ürünlerle giderek bilgisayara dönüşen cep telefonları, hackerların da gözdesi haline geldi.

 Bilgisayar virüsleri ve hackerlar, bilgisayar kullanıcılarının korkulu rüyasıdır. Teknolojik gelişmeler ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla artık bu korkuyu yaşayanlar sadece bilgisayar sahipleri değil. Günümüzde cep telefonu kullanıcıları da aynı şekilde tehdit altında.

Bilgisayarlarda olduğu gibi cep telefonuna mesaj ya da mail yoluyla gelen zararlı yazılımların, cihazları kullanılmaz hale getirebildiğini söyleyen Kaspersky Lab Türkiye Müdürü Murat Göçe, "Cep telefonlarında henüz bilgisayarlar kadar virüs yok ama gelişmesine baktığımızda virüs sayısının bir yılda 20'lerden binlere çıktığını görüyoruz. Akıllı telefon kullanımı arttıkça bu virüs sayılarının bir anda milyonlar seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bugüne kadar çıkmamasının nedeni bu alanın hackerlar için iyi bir pazar olarak görülmemesi. Akıllı cep telefonu kullanımı arttıkça onlar da saldırılarını artıracaklar" diyor.

Bana birşey olmaz

Her sene mobil telefonların yüzde 33'ünün çalındığını ya da kaybolduğunu ifade eden Göçe, virüs ve trojanlar dışında hackerların da cep telefonu kullanıcıları için ciddi bir tehdit yarattığını kaydetti.

Göçe, hacker'lar tarafından ele geçirilen bir bilgisayarla farklı suçlar işlenebildiğine dikkat çekiyor: "Hacker sizin üzerinizden spam gönderebilir, bir devlet kurumuna ya da kişisel bir sisteme saldırı düzenleyebilir. Bir suça ortak olmanın maddi manevi sorumluklukları olur. Bu çok önemli bir konu ama atlanıyor".

Türkiye'de kullanıcıların hâlâ "bana birşey olmaz" mantığıyla hareket ettiğinden yakınan Göçe, yılda sadece 30 bin kullanıcının anti virüs programı aldığını, PC penetrasyon oranına bakıldığında bunun çok düşük olduğunu kaydetti. Göçe, şunları söyledi: "Yurtdışında insanlar bu konuda daha tedbirli, yani bir bilgisayar aldığında mutlaka bir de güvenlik yazılımı alıyor. Türkiye'de hâlâ "maillerimi açmıyorum, kötü sitelere girmiyorum, virüs girse bile format atarım" gibi düşünceler var. Ama başka bir yere saldırma ayağı hiç konuşulmuyor. Kaçak ürünler koruma sağlamıyor. İnternetten indirdiğiniz bedelsiz bir programı kullanıyorsanız en iyi ihtimalle kullanıcı bilgilerinizi karşı tarafa vermiş oluyorsunuz."

Göçe, Kaspersky olarak geliştirdikleri Mobil Security programının, cep telefonlarını zararlı yazılımların yanında, hırsızlık ve kayıp durumlarında içindeki bilgileri koruduğunu anlattı.

Çalınan telefon sahibine mesaj gönderiyor

Murat Göçe, cep telefonu konusundaki güvenlik sistemi olan Kaspersky Mobil Security'nin aynı bilgisar antivürüsleri gibi virüs, trojan ve dışardan yapılacak saldırılardan korduğunu söylüyor. Göçe, sistemi şöyle anlatıyor: "Bir de hırsızlara karşı bir korumamız var. Çalınan telefona bir sim kart takıldığında, program telefonun ilk sahibine bir SMS atıyor ve 'ben şu numaralı telefona takıldım' diye haber veriyor. Siz o telefonun numarasını polise bildirebilir ve operatörden kimliğini öğrenebilirsiniz. Ya da uzaktan bir mesaj atarak o telefonu kitleyebilir ve kullanılmaz hale getirebilirsiniz. Telefonundaki özel bilgileri de uzaktan silmek mümkün."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.