Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

“ÇAĞDAŞ VE MODERN ÇUBUK” MANZARALARI (1)

Perşembe Pazarı"nın ürpertici görüntüleri ve imar çalışmalarında yapılan uygulamalar; Belediye birimlerinin her çalışmada dillerine persenk ettiği “Temiz ve modern bir Çubuk için” sloganının özde değil, sözde olduğunu kanıtlıyor gibi..

 

Perşembe Pazarı"nda Manav tezgahlarının arasındaki ızgaralar, meyve ve sebze atıkları ile ağzına kadar dolmuş, manav esnafı görüntü kirliliğini önlemek için üzerlerini kartonlarla kapatmış, bazılarının üzeri ise açık. Ama pis kokuları ortadan kaldırmalarına çare yok. Vatandaşlar buralardan alışveriş yapmadan burnunu tıkayarak hızla geçiyor. Buralar mikrop yuvası haline gelmiş. Aileler küçük çocuklarının kiminin elinden tutmuş, kimini ise çocuk arabası ile pazara getirmiş, çocuklarının kapacakları mikrop ve virüsten habersiz bir şekilde alışveriş yapıyorlar.

 

Pazar trafiğe kapalı olduğu halde araçlar Pazar"da park ediyor. Manav esnafının bazıları boşalan kasaları ve çeşitli atıkları rast gele ve istediği yere atıyor. Yetkililer ise sadece seyrediyor.

  

Pazar esnafından bir manav; “Izgaraların derinliği neredeyse bir insan boyunda, altında delik yok. Pislikler sürekli birikiyor, gitmiyor. İçlerinde her türlü mahlûkat var. Bu ızgaralar önceden temizleniyordu. Şimdi o da yok. Bu yüzden ızgaralar etrafa pis kokular saçıyor. Biz de geçici tedbir olarak üzerlerini kartonlarla örtüyoruz. İşimiz bu kriz ortamında zaten iyi gitmiyor. Bu yüzden vatandaş marketlere kaçıyor. ” dedi.           

 

Manav tezgahlarının demir aksamı küflü olup en kısa zamanda boyanması gerekir. Yine tezgahların üzerine konan bastaların (tahta kasaların) altı adeta birer çöplük olmuş ve ayrıca Pazar"ın kurulduğu gün hariç,  diğer günlerde kedilerin mekanı.

 

Kanalizasyon ızgaraları ya tamamen temizlenerek sürekli denetlenmeli, tekrar atıklarla dolduğunda, orada sabit olarak bulunan manava yüksek miktarda cezai müeyyide uygulanmalı, yada temizlenip, tamamen betonla kapatılmalıdır.

 

Perşembe Pazarı"nın, temizlenmesini konu alan çok yazılar yazdım. Ama bunlar hep Belediye yetkililerinin bir kulağından girer, diğer kulağından çıkar. Bu yıl da böyle gidecek gibi. Belediye"nin daha önemli çalışmaları olacak ki, halkın sağlığını göz ardı ediyor.  

 

Temizlik ve çöp alma formaliteden öte gitmiyor. Çöp arabalarının bazıları sadece poşetleri alıyor. Diğer çöpleri almıyor. Yine bazı çöpçüler sadece yolu temizliyor. Kaldırımlara dokunmuyor. Sineklerle mücadele ise yanlış ve göstermelik yapılıyor. Araçlar bazı sokaklara girmiyor.

 

Yağmur yağdığında bırakın kenardaki cadde ve sokakları, Çarşı İçi ve Ankara Bulvarı üzerindeki cadde ve sokaklarda gölcükler oluşuyor. Bu da trafiği olumsuz yönde etkiliyor. Hatta bazı işyerleri ve evler için tehlike arz ediyor. Bunun için yağmur suyu kanalları çoğaltılmalı ve su kanalları ile desteklenmeli. İlçenin alt yapısı yıllarca ihmal edildi. Bugün ise içinden çıkılmaz hale geldi..    

 

Belediye yetkilileri, elektrik direklerindeki ve işyerlerinin önündeki tabelaların cephelerinin değiştirilmesinin ve birtakım cadde ve sokakların yollarının genişletilmesi çalışmalarının  “Çağdaş ve modern Çubuk için ” çok önemli olduğunu vurguluyorlar.  

 

Tabii ki tabelalar görüntü kirliliği yapıyor. Tabii ki düzeltilmesi gerekir. Fakat şimdiye kadar kimsenin başına tabela düşmedi. Ama bu icraat Belediye"nin birinci asli görevi olmamalı..

 

Yine daha önemlileri varken, birkaç cadde ve sokak yolunun açılması da asli hizmet değil. Çünkü, sadece birkaç cadde ve sokağın genişletilmesi ile imar uygulaması olmaz. Sadece birilerine (fakir-fukaraya, garip gurebaya) eziyet edersiniz.

 

Cadde ve sokak yollarının genişletilmesinde yetkililer öylesine acele ediyor ki, vatandaşlardan açılacak yol üzerindeki meyve ağaçlarının ve sebze fidelerin hemen kesilmesini ve sökülüp başka yere dikilmesini istiyorlar. Vatandaş bunları nereye taşıyacak? Nihayet vatandaş mahsulünü alamadan Belediye ekipleri tarafından yol açılıyor. Vatandaş maddi ve manevi olarak mağdur ediliyor. Bir-iki ay bekleseler ne çıkar. Bu hareket Müslümanlıkla bağdaşır mı?   

 

                        Özel Not: Devamı haftaya “İlçe merkezinde kesinlikle imar çalışması yapılamaz.”

Bu yazı toplam 1817 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.