Büyükşehirde Yardım Tartışması

Büyükşehirde Yardım Tartışması

Başkent’in her kış rutine binen kömür tartışması kış aylarının gelmesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’ni birbirine kattı.

AKP"li Meclis Üyelerinin doğalgaz bağlantısı olduğu halde radyatörü olmayan dairelere de yardım yapılması önergesi sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi"nin aralık ayı olağan toplantısında Ankara"nın bitmeyen tartışması belediyenin kömür yardımları, AKP"lilerle CHP"lileri birbirine düşürdü. AKP"lilerin doğalgaz bağlantısı olduğu halde radyatörü olmayan dairelere de yardım yapılması konusunda verdiği önerge sert tartışmalara neden oldu.

AKP"li meclis üyeleri Zafer İçeri, Ahmet Tunç, Hatice Çakmak ve Süleyman Karaca tarafından ortaklaşa verilen önergede “Geçtiğimiz senelerde apartmanlarda doğalgaz sayacı olup da radyatör olmayan dairelerde oturan fakir vatandaşlara kömür yardımı yapılmaktaydı. Bunların büyük bölümü kapıcı dairelerinde oturmaktadır. Geçen seçimlerde bazı CHP"li milletvekillerinin bu durumu gündeme getirmelerinden dolayı bu vatandaşlarımıza yardımlar durdurmak zorunda kalındı. Eğer siyasi malzeme yapılmayacaksa bu durumun yeniden gündeme getirilerek yardımlara devam edilmesini öneriyoruz” denildi.

Hava kirletiliyor

Önergenin ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, “Kömür yardımı yapılacağına bu dairelerde oturan vatandaşlarımıza doğalgaz yardımında bulunalım. Sonuçta kömür de bir yerlerden alınıyor. Yapabiliyorsak bunu yapalım” dedi. Çatak şunları söyledi:

Kömür vereceğine doğalgaz ver

“Oturdukları binalarda doğalgaz kalorifer tesisatı bulunmayan muhtaç hemşerilerimize hava kirliliği yaratmayacak kaliteli kömür elbette dağıtılmalıdır. Ancak; konutunda doğalgaz kalorifer tesisatı bulunan insanların kömürle ısınması özendirilerek hava kirliliği yaratan davranışlardan kaçınılmalıdır.
AKP"li Melih Gökçek"in belediye yönetimi bir taraftan Ankara"da doğalgazı ne kadar geniş alana yaygınlaştırdıkları ile övünmekte, öte yandan yaygınlaşan doğalgaza rağmen ısınmada kömür kullanmaya olanak tanımaktadır.

Doğalgaz dağıtılsın

Muhtaç insanların ısınma sorununun çözümüne katkı yapılacaksa bu durumdaki hemşerilerimizin doğalgaz giderlerine destek olunmalıdır. Kömür de bedava sağlanmıyor, Kömürün de bir bedeli vardır. Kömür için harcanan para, muhtaç doğalgaz tüketicisinin faturalarına aktarılmalıdır. Bu şekilde hava kirliliği de önlenmiş olur.”

AKP Grup Başkan Vekili Ayhan Yılmaz ise hava kirliliği ve doğru adreslere yardım konusunda, “Toplamında 1210 kişiye kömür yardımı yapılıyor. Bu rakamla Ankara"nın havası kirlenmez” dedi.

Özden"in örneği kızdırdı

ÇUBUK Belediye Başkanı Lokman Özden"in önergeyle ilgili konuşmasında Alevi bir vatandaşla ilgili verdiği örnek CHP"li üyeleri çileden çıkardı. “Kömür ve gıda yardımı kesilen bir Alevi vatandaş beni arayarak, "Biz Alevi olduğumuz için mi yardım kesildi" dedi. Bir yanıt veremedim. İsterseniz telefonunu vereyim siz açıklayın” diyen Özden'e CHP"lilerden yanıt gecikmedi. CHP"li Meclis Üyesi Durmuş Akaya, “Konu kömür konusu. Kömür kesildi de gıda neden kesilmiş?” diye sordu. Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç da, “Yardımların kimlere ve nerelere gittiğini biliyoruz” eleştirisinde bulundu.

Ateş"e yüklendi

DOĞALGAZ olan bölgelerde kömür yardımlarından bin 210 ailenin yararlandığını vurgulayan Gökçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Doğalgaz yardımı yaparsak CHP"li vekiller bu kez "Kendi yakınlarına istedikleri kadar doğalgaz verdi" derler Evlerinde doğalgazı sadece mutfaklarından kullanıyorlar. Paraları olmadığı içinde petekleri yaptıramamışlar dolayısıyla kömür yakıyorlar. Biz bunlara yardım ediyorduk.”
Konunun netleşmesinde büyük fayda olduğunu ifade eden Gökçek, “Destek verirseniz vatandaşlara oy birliği ile geçti derim ya da şu parti karşı çıktı derim. Hatırlarsanız CHP"li milletvekili seçim zamanında yardımlara ilişkin "Ankara"yı dilenci kenti yaptınız" diye bizi suçladı. Bu milletvekili Yılmaz Ateş"tir. Yardımlarla ilgili yeni önerge verdi. Her seferinde Ankara"da 400 bin aileyi doyuruyorsunuz diye önerge veriyor.” dedi.

Bedava kömürün ticareti var

ÖNERGENİN içindeki, “CHP"li milletvekillerinin gündeme getirdiği” ibaresinin kaldırılmasını öneren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Gereksiz gerginliklerin olmaması için önergedeki bu ibare kaldırılmalı” dedi. Belediyenin nakdi yardımlara yönelmesinin gereklilik olduğunu belirten Yaşar şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi"nin ya da ilçe belediyesinin artık ayni yardımların yanı sıra nakdi yardımlara yönelmesi lazım. Böylece istismarın önüne geçilebilir. Vatandaş doğalgazsa doğalgaz, kömürse kömür, gıdaysa gıda ne ihtiyacı varsa alsın. Seçimler öncesinde yaşadığım bir olayı anlatayım. Demetevler"de bulunan aile apartmanımızda tadilat yapıyorduk. Yan apartmanın önüne gelen belediye aracı 10 çuval kömür bıraktı. O apartmandaki arkadaşıma doğalgaz olduğu halde neden kömür bırakıldığı sordum. "Fethi Ağabey bekle birazdan bir araç gelir, alır" dedi. Hakikaten de birisi geldi, kömürlerin başında duran adama para verip kömürleri aldı. İstismarın önüne ancak nakdi yardımlarla geçilebilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum