Bünyamin esen: apartman yöneticileri dikkat

Bünyamin esen: apartman yöneticileri dikkat

Ankara’dan okurumuz Burhanettin Selamoğlu soruyor: “Bünyamin bey, apartmanda iki dönemdir yöneticiyim. Merdivenleri silmek için bir kadın geliyor, haftada iki kere merdivenlerimizi siliyor. Apartmanda iki blok var, 24 daireyiz. Bu kadını sigortalı gösterm

Apartman yöneticileri, aman dikkat!

 

Bünyamin Esen 

 

 

Ankara’dan okurumuz Burhanettin Selamoğlu soruyor: “Bünyamin bey, apartmanda iki dönemdir yöneticiyim. Merdivenleri silmek için bir kadın geliyor, haftada iki kere merdivenlerimizi siliyor. Apartmanda iki blok var, 24 daireyiz. Bu kadını sigortalı göstermem gerekiyormuş, doğru mudur? Göstermezsen çok ceza çıkar dediler. Ben bu işi anlamadım. İzah ederseniz sevinirim.”

 

Sayın okurum, apartmanlarda temizlik işlerini yapanların sigortalılığı ile ilgili olarak son dönemde çokça soru geliyor.

Yalnızca apartmanlarda cam silme, yer silme gibi işleri yapanların değil ev hizmetlerinde çeşitli adlar altında çalışan kişiler sigortalı olmalı mı, sigortalı olmazlarsa ne gibi yaptırımları var, SGK’ya hangi bildirimler yapılıyor, ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

Ev Hizmetlerinde Çalışanlar Sigortalıdır

Bilindiği üzere sosyal güvenlik sistemimizde her türlü sigortalılık 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre düzenlenmiş bulunuyor.

Bu kanunun sigortalı kabul ettiği kesimlerden birini de ev hizmetlerinde çalışanlar oluşturuyor.

Yalnızca apartmanlarda yer silenler değil kapıcılar, cam silenler, bakıcılar, dadılar ve her türlü ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı sayılıyor. Kişiye gündelikçi, bakıcı, temizlikçi, şoför, bahçıvan, dadı, cam silici gibi isimler verilmesi sigortalı olması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Başka bir deyişle bu kişileri sigortalı bildirmek zorunlu, bildirilmez ise de yüksek oranda cezaları var.

          Çok Ağır Para Cezaları Var

Öte yandan bu bildirimler yapılmaz ise SGK yüksek idari para cezaları uyguluyor. SGK’dan işyeri numarası alınmamasının cezası apartmanlar için 2043 TL, Sigortalı başına işe girişten 2043 TL, her bir ay için ayrıca 2043 TL, işten ayrılış bildigesinin verilmemesinden 102 TL.

Üstelik bu cezalar kaç ay çalışılmış ise o kadar artıyor.

On ay sigortasız çalıştırılan bir kapıcı yada merdivenleri silen kadın için toplamda 23.000 TL civarında idari para cezası çıkıyor.

Üstelik sigorta primleri de cezaları ve faizleri ile birlikte alınıyor.

Yani astarı yüzünden pahalıya geliyor bu işin.

Oysa sigortalı bildirmenin maliyeti çıkacak cezalara göre çok düşük.

 

        SGK Yaygın Denetimler Yapıyor

Son dönemlerde her kesimde olduğu gibi kapıcılar, gündelikçiler, temizlikçiler gibi kesimlerde de sigortalılık bilinci arttı.

Kişiler sigortalı olmak, gelecekte gelir güvencesine ulaşmak istiyorlar.

SGK da her alanda olduğu gibi bu alanda da yaygın denetimlerini son dönemde arttırarak sürdürüyor.

Her an sizin de kapınızı SGK Müfettişi/Denetmeni çalabilir.

Aman diyelim, sigortasız kimseyi çalıştırmayın, ağır cezaların altında ezilmeyin. (Memurhaber)

 

Apartman Temizliği ve Sigorta Yükümlülüğü Hakkında

13 Dairelik bir apartmanda yaklaşık 1 yıldır haftada 2gün temizlik amacıyla gelen bir bayan, yöneticiyi kuruma şikayet etmekle tehtid etmektedir. Kişinin iş akdi daha önceki yönetimce yapılmamış, 5 aydır yönetici sıfatını taşıyan kişi ise konuyla ilgili bilgi eksikliğinden dolayı durumu çözümlemekte zorlanıyor.

-Bayanı sigortalayarak görevine devam ettirmek istiyoruz ( Aylık 200TL ödeme yapılıyor şuan, daha önceleri gider pusulası düzenlenmiş ) 
-Kişiyle yolları ayırarak fatura karşılığı bir hizmet alınmak istiyor fakat tehtid sebebiyle kurtulunamıyor

Geçmişteki tehtidi ortadan kaldıracak bir çözüm yolu sizce ne olabilir ? Kişiyle şimdilik anlaşılsa ( açıktan böyle çalışmak bayanın da işine geliyor ) her zaman kafası kızıp tekrar yöneticiyi tehdid edebilecek mi ? Hemen kısmi süreli bir sözleşme düzenlense, nasıl bir anlaşma yoluna gidilebilir sizce ? Apartman sakinleri olası bir davada kişinin iddiasını reddedebilir mi ? 

Yardımlarınızı ve görüşünüzü rica ederim,

 

Eğer temizlikçinin elinde sizin apartmanda temizlik işinde çalıştığını kanıtlayacak belgeler varsa bir şikayet durumunda bayağı para cezası ile karşılaşırsınız.Temizlikçiyi sigortalı yapmanız gerekiyordu.Tabi o kişinin sizi bu şekilde tehdit etmesi de doğru bir davranış değil.Ancak sonuçlarına katlanmanız lazım temizlikçi haklı çünkü.Bir muhasebeci ile görüşüp apartman adına sigorta dosyası açarak o kişiyi sigortalı yapıp devam etmek daha mantıklı olacak gibi gözüküyor.Bir şikayet durumunda ceza yüksek olur.

 

 

Sigorta yapmak yada yapmamak? Haftada 2 gün bu apartmana geliyorsa diğer günlerde de başka apartmanlarda aynı faaliyeti yütüyor olabilir. Temizlik yapan kişiyi esnaf muafiyetinden yararlanan vergi mükellefi olarak düşenemezmiyiz? Bu işi devamlı suretle yapmaktadır. Buda faaliyetini ticari olarak yapıyor denilemez mi? İş akdi değilde ticaret/hizmet akdi olarak düşünebilirsek temizlikçinin sigortasını kendisinin (bağkur) yapması gerekir.

 

Ozcan_mert

 

Elbette bu da bir tartışma konusu. Biz aslında kişinin sigortasız çalışmasından hoşnut değiliz ve olayı makul çerçevede çözümlemek istiyoruz. Fakat kişi diğer apartmanlarla da bu şekilde çalışıyor ve geliri yokmuş gibi göstererek de avantaj elde ediyor. Etraftan duyduklarına inanarak bizi şikayet ederek ceza tutarının kendi hesabına ödeneceğini sanıyor, yöneticiyi sevmeyen bazı komşular da cezanın doğrudan yöneticiye kesileceğini düşünüyor.

Şu aşamada kişiyi sigortalasak dahi geriye dönük bir kurtuluşumuz yok gibi algılıyorum.

Acaba Gerçek kişi ile Ticaret/Hizmet akdi düzenleyebilir miyiz en azından olası bir mahkemede kendimizi savunacak bir delilimiz olabilir diye düşünüyorum ? Kişinin ücretine ilave ederek, tüm vergi ve sigortalılık yükümlülüğünün kendisine ait olduğunu vb. belirtemez miyiz.

 

Yanlız şöyle bir durum var.Kişi her ne kadar kendi namına çalışıp gelir elde ediyor olsada siz bu kişiyi çalıştırdığınız için sigortalı yapmak zorundasınız.(Alo Maliye Form)

 

Apartman temizliği bildiğimiz üzere mahalle aralarında ssk(sgk)’sız kişiler tarafından ücret karışılığında yapılmaktadır. Fakat bu dönem artık tarih oluyor. Apartman temizliğinde veya her türlü gündelik ev işleri vb. durumlar devlet tarafından çıkarılan kanunlardan dolayı artık apartmanda mahalle arasından çağırılan kişiler yapamayacak yapacak olurlar ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre her türlü temizlik için çağırılan şahıslar sigortalı olmak zorunda oluyor. Apartman yönetiminin apartman merdiven temizliği konusunda son derece dikkatli olup herhangi bir problem yaşamaması için çağıracağı kişiyi gündelik olarak sigortalı göstermek zorundadır.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.